2017-11-30

#1579: Útok titánů 13 - 55 %


Útok titánů 13 (Shingeki no Kyojin 13)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako kapitoly 51 až 54 v sérii "Shingeki no Kyojin" (japonsky 進撃の巨人), souborně v roce 2014 u Kodansha. Kniha v originále nese název "Shingeki no Kyojin 13". České vydání má 200 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Hadžime Isajama
Kresba: Hadžime Isajama

S knihou "Útok titánů 13" nabírá série celkem zajímavý směr - konečně - ale rozhodně to není nástup, který by dokázal skutečně zvednout sérii na nějakou novou úroveň. Ale trochu více se zde odhaluje, což je fajn, ale nejsem si jistý, jestli to je dost k tomu, aby série ještě nabrala pořádný dech a následující knihy ji pozvedly ještě více. Ale uvidíme, protože to skutečně skoro vypadá, že se série začíná rozjíždět. Zajímavé je, že se tak děje v příběhu, kde se titáni skoro nevyskytují a k soubojům zde vlastně nedochází, vlastně se zde jen testuje a odhalují se nějaké nové, ne až tak zásadní skutečnosti o obrech a jejich stavbě těl. Ano, ukazuje se, že je to překvapivě zajímavě, zajímavější než relativně akční dní v dílu "Útok titánů 12".

Eren a Mikasa jsou zase spolu. Přiznám se, že mě docela mrzelo, že se tady jejich vztah moc nevyvíjel a že nedostávali tolik prostoru, protože jejich vztah je podle mě hodně zajímavý. Tentokrát dostanou také málo prostoru, ale je to za mě fajn. Důležitější je ale skutečnost, že se skupina průzkumníků kolem Erena rozhodla, že je potřeba zjisti, kam sahají jeho schopnosti. Jak se ukázalo, takové testování nebude příliš jednoduché, ale nakonec se něco málo daří zjistit. Do toho jsou zde pak nějaké vztahové vývoje, ale ještě lepší je, že se dovídáme něco z minulosti vybraných postav a lépe se s nimi seznamujeme.

Kromě Erena, u nějž se nedovídáme nic o minulosti, ale spíše o jeho podivné současnosti, z níž nezjistíme tolik, kolik bychom chtěli vědět. Ale docela zajímavý je příběh o Kristě Lentz a její minulosti, která s sebou nese zajímavé, emotivní scény, které jsou dány tím, že sama postava si není jistá tím, kým vlastně je. Zajímavý je pak její vztah k Ymir, která ale v tomhle dílu chybí, a to vzhledem k předchozímu dění. Co je ještě důležitější, to je odhalení nových skutečností v rámci celého společenství a toho, že Eren a jeho společníci se začínají dostávat do role, která už není čistě jen průzkumnická. A tohle je to, co se mi na komiksu líbí. Vrací se silný sociální podtext, který sérii "Útok titánů" dává ten správný náboj, díky kterému mě u prvních dílů dokázala zaujmout.

Kniha "Útok titánů 13" je příjemným náhledem na to, co se vlastně děje ve světe za zdí a že to není a nikdy nebylo až tak světlé, jak by si občané mysleli. Nikdo vlastně neví, co se kolem nich děje, v čem žijí, ale snaží se nějak přežít, což vede i k tomu, že komplikují život průzkumníkům. Je zde dobrá scéna střetnutí s obyčejnými lidmi, která je ještě zakončena docela thrillerovými následky. Jak říkám, tohle není špatné a série se skutečně trochu pozvedla. Nezbývá než doufat, že i další díly budou natolik zajímavé, aby ještě pořád táhly. A hlavně pořád doufám, že se konečně dozvíme více o tom, co je vlastně celé město zač, co jsou zač titáni a jaký je význam některých zásadních postav. Už tušíme, kde je skutečné zlo, tak jen doufat, že další odhalení budou podobně dobrá.

Žádné komentáře:

Okomentovat