2017-05-15

#1436: Dechberoucí Zázrak 18: Vltava skrývá Monstrum! - 75 %

Dechberoucí Zázrak 18: Vltava skrývá Monstrum!
Vydalo nakladatelství Czech News Center v roce 2017. Série "Dechberoucí Zázrak" je měsíčník. Vydání má 28 stran a prodává se na novinových stáncích za 59 Kč.

Scénář: Petr Macek
Kresba: Petr Kopl

Sešit "Dechberoucí Zázrak 18: Vltava skrývá Monstrum!" není špatným dílem v rámci série "Dechberoucí Zázrak", ale přece jen jsem se rozhodl, že půjdu s hodnocením trochu níže než v případě předchozího čísla. Důvod je v podstatě jednoduchý. Tohle je nový příběh, který se začíná, a tak přece jen nechci hodnocení nadsadit moc vysoko, hlavně proto, aby se Petrové mohli zlepšovat. Ale určitě nedostanete sešit, který vás zklame. Z hlediska vývoje příběhu, ale třeba i z hlediska stylu vyprávění, jsou zde prvky, které vás zaujmou. Největší překvapení možná ale čeká v listárně, kde autoři představují další směřování, a to nejen v rámci této série, kterou jste si oblíbili. A já samozřejmě také.

Pokud se týká vypravěčských technik, které jsou zde použity: Když otevřete na prostřední dvojstránku, najdete zde komiks bez textu. Ten pokračuje ještě na dalších dvou stránkách. Petr Kopl zde ukazuje, jak výborně zvládá vypravěčské možnosti komiksu a dokáže i bez textu vystihnout to, co daná scéna vystihnout měla. A že je poslední stránka se svým zjištěním hodně znepokojivá, i když už na konci třináctého dílu se dalo trochu tušit, co se vlastně ve Vltavě skrývá. Ono je toho ale v naší legendární řece mnohem víc, než by se na první pohled zdálo. A tady zase nastupuje ukázka toho, že Petr Macek se snaží do scénáře dát maximum českého, a přitom všechno funkčně propojit v rámci jednoho světa, který s Petrem Koplem vytváří.

Takže v sešitu "Dechberoucí Zázrak 18: Vltava skrývá Monstrum!" na vás čekají nové postavy, možná záporné, možná nikoli, které se dostávají do dění a tím i do hledáčku Zázraka, případně ostatních postav. Taková Míša se nechce spokojit s nějakou hloupoučkou reportáží, mnohem více ji zajímá skutečnost, že v blázinci se ocitla dívka, která tvrdí, že její přítel zmizel pod hladinou Vltavy, kam se ale nedostal sám. Prý ho tam odtáhl vodník. Vzhledem k tomu, že úvod čísla "Dechberoucí Zázrak 18: Vltava skrývá Monstrum!" na to dává jasnou odpověď, víme svoje. Ale nejde jen o vodníka, buduje se i mytologie kolem Magistra. Mimochodem, taky vám nová postava trochu připomíná Benedicta Cumberbatche?

"Dechberoucí Zázrak 18: Vltava skrývá Monstrum!" je další povedené pokračování, kdy autoři už dávno vědí, jak navnadit svoje fanoušky, jak splétat více linek. A tady jich je dost. Hned několik a vy nevíte, jak se to dál vyvine. Vyšší hodnocení jsem pak nedal i proto, že tohle je úvodní příběh, kdy i z toho úvodu máte pocit, že je ukončený v polovině a že se v podstatě jen hodně věcí otevřelo a žádná se neuzavřela. O to zajímavější to může být v následujících dílech. Mloci, vodník, tajemný čaroděj, tohle není málo, nemluvě o tom, že je zde ještě možnost, že "Dechberoucí Zázrak" nebude jedinou komiksovou sérií, která u nás bude vycházet. To ale nejsou vůbec špatné vyhlídky!

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Dechberoucí Zázrak 1: Magický počátek"
"Dechberoucí Zázrak 2: Golem Ničitel"
"Dechberoucí Zázrak 3: Bílá paní"
"Dechberoucí Zázrak 4: Zrození zla"
"Dechberoucí Zázrak 5: Smrt z rukou králů!"
"Dechberoucí Zázrak 6: Zrada v černé"
"Dechberoucí Zázrak 7: Návrat doktora Fausta"
"Dechberoucí Zázrak 8: Přijíždí Černá sanitka!"
"Dechberoucí Zázrak 9: Hon na Zázraka!"
"Dechberoucí Zázrak 10: Operace "Plán B" spuštěna"
"Dechberoucí Zázrak 11: Tajemství mrtvého čaroděje"
"Dechberoucí Zázrak 12: Peklo na zemi"
"Dechberoucí Zázrak 13: Nejmocnější hrdinové Česka"
"Dechberoucí Zázrak 14: Poslední procitnutí"
"Dechberoucí Zázrak 15: Sraženi z nebes"
"Dechberoucí Zázrak 16: Krvavá brána"
"Dechberoucí Zázrak 17: Jihlavou dolů"

Žádné komentáře:

Okomentovat