2017-03-13

#1391: Dechberoucí Zázrak 16: Krvavá brána - 85 %

Dechberoucí Zázrak 16: Krvavá brána
Vydalo nakladatelství Czech News Center v roce 2017. Série "Dechberoucí Zázrak" je měsíčník. Vydání má 28 stran a prodává se na novinových stáncích za 59 Kč.

Scénář: Petr Kopl
Kresba: Petr Kopl

Se sešitem "Dechberoucí Zázrak 16: Krvavá brána" se mi Petr Kopl hodně strefil do vkusu, a tak jsem jenom hltal stránku za stránkou a bylo mi líto, že jich není víc, že to v tom nejlepší skončí. Tam, kde jsem si u předchozích sešitů "Dechberoucí Zázrak 14: Poslední procitnutí" a "Dechberoucí Zázrak 15: Sraženi z nebes" nebyl jistý, jestli se podaří všechny dějové linie nějak pořádně dát dohromady, tam se můj názor trochu vylepšil. Co si budeme povídat, nejsem si tím jistý ani v současné chvíli, ale mám z toho mnohem lepší pocit, a i kdyby se v poslední části čtyřdílného Petrova příběhu linie nespojily, je zde obrovský potenciál pro další dění a pro další rozvoj příběhu. Zůstaňme ale chvíli u toho, co se děje v 16. čísle magazínu.

Linie, které se nám spojí, to je příběh Tomáše, který se chtěl stát novým Pérákem, a Míši, kterou si chtěl zombie vzít za svou. Ani jednomu to moc nevyšlo, což je asi dobře, a tak oba skončili v nemocnici. Pokud jste si mysleli, že tohle je jen okrajová linie, tak si počkejte na poslední stránku. Dokonale mi vyrazila dech. Ale není to jen tahle dvojice, která dovede zaujmout. Nesmíme zapomenout i na to, že je zde pořád Zázrak a Magistr, kteří se snaží pomoct Martinovi Lafetkovi proti Vzkříšencům. Že i tahle linie dostane pořádnou ránu, to se asi dalo očekávat, ale hlavně je to příběh akční, temný, fantasy a se skvělými kresebnými prvky. Vzkříšenci jsou v Petrově podání skvělí.

Vizuálně se mi ale ještě o něco více líbila linie paní Danešové, která má nejen krásný barevný podkres, ale ještě i zde dochází k objevení postavy, která skvěle zabrnkala na mou nostalgickou strunu, a já jsem se musel opřít do křesla, kde jsem četl a blaženě si novou postavu vychutnávat. Je mi jasné, že je vedlejší, objeví se jen na chvíli, ale jen to, že se objevila, ve mně vyvolalo příjemné pocity. Jsem si jistý, že na každého to takhle nezapůsobí, ale mě se Petr skvěle trefil do oblíbených postav dětství. Navíc je tu tahle postava ve skvělé akční scéně, kdy mají panely skutečně dynamiku. Celkově vyprávění příběhů panely u Petra skvěle funguje, dokáže jednotlivé linie střídat, ale i je velmi dobře provázat. Je vidět, že médium má skvěle zvládnuté.
Nepoužitá alternativní obálka, která byla mým favoritem

"Dechberoucí Zázrak 16: Krvavá brána" je sešit, který ukazuje, jak je tahle série zajímavá a jak vás dovede strhnout. Zázrak už není jen nějaká napodobenina amerického komiksu, ale je to český funkční komiks na pokračování, což se ještě před nějakou dobou jevilo skoro jako nemožné, pokud pomineme komiksy dětské. Navíc je na komiksu vidět, že je určen pro dospělejšího čtenáře, kdy se zde objevují scény, které jsou skutečně drsné. Například ta s Prašnou branou je prostě parádní. Moje hororové srdce zaplesalo. Neskutečně se těším na další sešit s tím, jak to asi dopadne. Ale myslím, že to bude hodně dobré a že mi to vyrazí dech jako tohle šestnácté číslo.

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Dechberoucí Zázrak 1: Magický počátek"
"Dechberoucí Zázrak 2: Golem Ničitel"
"Dechberoucí Zázrak 3: Bílá paní"
"Dechberoucí Zázrak 4: Zrození zla"
"Dechberoucí Zázrak 5: Smrt z rukou králů!"
"Dechberoucí Zázrak 6: Zrada v černé"
"Dechberoucí Zázrak 7: Návrat doktora Fausta"
"Dechberoucí Zázrak 8: Přijíždí Černá sanitka!"
"Dechberoucí Zázrak 9: Hon na Zázraka!"
"Dechberoucí Zázrak 10: Operace "Plán B" spuštěna"
"Dechberoucí Zázrak 11: Tajemství mrtvého čaroděje"
"Dechberoucí Zázrak 12: Peklo na zemi"
"Dechberoucí Zázrak 13: Nejmocnější hrdinové Česka"
"Dechberoucí Zázrak 14: Poslední procitnutí"
"Dechberoucí Zázrak 15: Sraženi z nebes"

Žádné komentáře:

Okomentovat