2017-03-10

#1390: Pták & Veverčák na útěku - 80 %


Pták & Veverčák na útěku (Bird & Squirrel on the Run!)
Vydalo nakladatelství Host v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako "Bird & Squirrel on the Run!" v roce 2012. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: James Burks
Kresba: James Burks

Nakladatelství Host přišlo s trochu nečekanou novinkou, a to hlavně proto, že komiks není vyloženě jeho doména. Přesto ale komiks u tohoto nakladatelství najdeme, a to konkrétně komiksovou adaptaci knižní série "Milénium" od Stiega Larssona. Recenzi na "Dívku, která kopla do vosího hnízda" najdete na Comics Blogu. Stejně tak i recenze na komiksy předcházející. Tentokrát ale nakladatelství vstoupilo do nových vod, protože se rozhodlo vydat dětský komiks, který není adaptací jiné knihy, kterou Host vydává. Jako první takovou vlaštovku - doufám, že to byla první vlaštovka - si nakladatelství zvolilo komiks "Pták & Veverčák na útěku", který vypráví, jak název napovídá, o dvou zvířecích hrdinech.

Pták je takový žlutý nebojácný blázen, který se po hlavě vrhá do všeho, je neskutečně pozitivně naladěný a nemá z ničeho strach, protože všechno je krásné, všechno je paráda. A rád si prozpěvuje. To Veverčák je z jiného těsta. Jeho smyslem je na zimu si připravit dostatek zásob, které pak bude přes zimu spotřebovávat. Jeho život nemá smysl. Kromě toho je Veverčák velmi úzkostný, má ze všeho strach a nikdy by se nevzdálil ze své díry ve stromě. Jenže pak se tihle dva, kteří nemají skoro nic společného, setkají, a pro Veverčáka se tím všechno mění. Jeho život se stává zběsilým a také je klidně možné, že nepřežije zimu, protože záhy přijde o všechny svoje zásoby.

Abych nezapomněl, komiks má ještě jednu důležitou postavu - Kocoura. On je důvod - tedy kromě Ptáka - že je Veverčák na mizině - alespoň co se nastřádaných potravin týká - a vypadá to s ním bledě. Kocour je Nemesis téhle dvojice, protože je pronásleduje na cestě, na kterou se Pták s nadšením a Veverčák dost nedobrovolně vydali. Jednoduše si představte trip s neurotickým hypochondrem, který má ze všeho strach. Takhle si připadá Pták. A pak si představte výlet s někým, kdo je neustále nadšený, jako kdyby něco bral, pořád je v pohybu a nezastaví se. V takové společnosti si připadá Veverčák. Přesto jsou oba nuceni spolupracovat a vlastně jim ta spolupráce vychází.

Komiks je určen pro děti od sedmi let a výše, jak je uvedeno na zadní obálce, což je myslím tak akorát, i když postavy dovedou nadchnout asi každého. Je to tím, že se vlastně jedná o animovanou grotesku, která je zachycena do komiksových panelů. Má to parádní drive a jede se v podstatě od začátku do konce. Neustále jsou postavy v pohybu, mění se prostředí, dělají se vtipy, které vycházejí z toho, jak jsou postavy navrženy, ale také ze situační komiky, kdy vás najednou překvapí povedená groteskní pasáž. Komiks pak představuje sled scének, které jsou provázány základním příběhem - cestou. I když ten cíl není jasný, tak cesta baví.

Komiks se sice čte dobře a přečte se rychle, ale to vám v prožitku vůbec nevadí, i když by vás docela zajímalo, jestli Pták a Veverčák zažili ještě nějaká dobrodružství. Odpovědí je "Ano", protože James Burks prozatím vydal tři knihy s těmito postavami. Vůbec by mi nevadilo se seznámit v češtině i s dalšími, mimo jiné i proto, že nakladatelství Host vydalo knihu v příjemné brožované vazbě, kdy komiks je vytištěn na parádním papíře, takže vyniknou jeho barvy. Pro děti je to příjemný zážitek, ale myslím, že se u komiksu mohou bavit i dospělí. Rozhodně to není něco, co by vás urazilo, kresba i příběh jsou přizpůsobeny tomu, abyste se nenudili. A nudit se nebudete.

Komiks "Pták & Veverčák na útěku" zakoupit v eshopu nakladatelství Host.

Žádné komentáře:

Okomentovat