2017-02-07

#1367: Asterix XXV-XXVIII - 70 %

Asterix XXV-XXVIII
Vydalo nakladatelství Egmont v pevné vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako alba:
  • Le Grand Fossé (1980)
  • L'Odyssée d'Astérix (1981)
  • Le Fils d'Astérix (1983)
  • Astérix chez Rahàzade (1987)

České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 449 Kč.
Scénář: Albert Uderzo
Kresba: Albert Uderzo

Nechci tvrdit, že tahle kniha je vyloženě zklamáním, ale jednoduše jsem měl pocit, že bez Reného Goscinnyho už to prostě není ono. Zaprvé jsem měl od první chvíle pocit, že se Alberto Uderzo trochu více urval, co se týká kresby, a dovolil si i skutečně různorodé designy, které mi k sérii tolik nesedly. Třeba hned žabí muž v prvním příběhu. Vzhledem k tomu, že se Alberto tentokrát sám staral i o scénář ke všem příběhům, sedělo na něm trochu více odpovědnosti, kterou sice snesl, ale třeba hned první příběh není nějak extra nápaditý a je to jen další variace na svárlivost. Z ne tak originálního nápadu v příběhu "Velký příkop" ale dovedl vytěžit nějakou tu vtipnou scénku, hlavně ve chvíli, kdy poznáváme vesnici, která je rozdělena velkým příkopem.

Druhý příběh nese název "Asterixova odyssea", což také není sešit, který by mě vyloženě nadchnul. Příběh ale není celkově špatný. Docela dobře se zde hraje s ropou jako základní součástí kouzelného lektvaru. Asterix a Obelix se musí vypravit pro trochu toho kamenného oleje, jak se zde ropě říká, protože bez něj nebude další nápoj a tedy hrozí riziko útoku Římanů. Hrdinové musí cestovat skutečně daleko a přežít na poušti, ale i když by se příběh mohl zajímavě vyvinout, nakonec k tomu nedojde a zasáhne spíše deux ex machina. Finále je aspoň vtipné a jsou zde scény, které dovedou zabavit. Tady jsem měl skutečně hodně pocit, že jednotlivé vtípky fungují, ale příběh jako celek už taková paráda není.

Dojem napravuje "Asterixův syn". Tady se jedná o dobrý nápad, komplexní příběh a jednotlivé vtípky, které jsou docela dobré. Alberto Uderzo upustil od klasických prvků jako od ryb, které už se tolik neřeší - a popravdě je to dobře - a hraje si zde s námětem, který je zábavný. Co když je dítě, které se ve vesnici objevilo, skutečně Asterixovo? Tohle dílčí téma zde není rozpracováno na velkém prostoru, ale i tak je zábavné. Samotné zjištění, čí je dítě, je docela hezké, navíc to vede k finále, které je přece jen zásadním dopadem na galskou vesnici. "Asterixův syn" pobavil, i když i tentokrát tu jsou nějaké prvky, které nejsou úplně dotažené - třeba to, jak dítě sem tam unikne, nebo ho někdo unese, a najdou ho vždy na jednom místě v lese. Prostě celkově takové zjednodušení zápletky, která mohla být košatější.

Poslední příběh "Asterix a Rahazáda" je takovým pomyslným vrcholem, i když hlavně v tom, jak je příběh kreslen. Exotika komiksu velmi slušela a hezky se na něj kouká, což je lehce sráženo tím, že příběh zrovna není nějak velká pecka a jeho gradace je dobrá hlavně v tom, jak se nedaří a nedaří, jak je neustále provázejí problémy, i když po nějaké době můžete mít pocit, že už je to trochu natahovaná kaše. O co jde? Galové, díky Trubadixovi, mají pomoct indické princezně, která má být obětována, pokud nezačne pršet. A období dešťů se pomalu chýlí ke konci. Jak říkám, exotika tomu sedla a v kresbě se Uderzo vyřádil v dobrém smyslu slova. Celkově tedy pokles co do kvality příběhů, které jsou pořád ještě dobré, nadprůměrné. Co mě více mrzelo, to je lehce odfláknuté vydání, kdy se ne jednou, ale hned několikrát setkáte s německým textem místo českého. A mezera za písmenem "Í" je mnohdy také příliš velká, což letteringu ubližuje.

Komiks "Asterix XXV-XXVIII" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Asterix I-IV"
"Asterix V-VIII"
"Asterix IX-XII"
"Asterix XIII-XVI"
"Asterix XVII-XX"
"Asterix XXI-XXIV"

Žádné komentáře:

Okomentovat