2016-03-09

#1118: Živí mrtví 16: Ten velký svět - 80 %

Živí mrtví 16: Ten velký svět (The Walking Dead Vol.  16: A Large World)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako čísla 91 až 96 v sérii "The Walking Dead" u Skybound Entertainment (vzniklo pod Image Comics a bylo založeno přímo Robertem Kirkmanem). Souborně v originále komiks vyšel jako "The Walking Dead Vol. 16: A Large World" v roce 2012. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Robert Kirkman
Kresba: Charlie Adlard a Cliff Rathburn

Zase jeden poklidnější díl. A musím říct, že je naprosto skvělý. Když už máte pocit, že se to nemá kam vyvinout, když už si myslíte, že Robert Kirkman vystřílel náboje, tak přijde s dalším zvratem, který jen ukazuje, že zombie svět je prostě možné dál rozvíjet, že to pořád může být zajímavé a že to prostě nebude nudit. Tohle asi ani v případě téhle série není možné. Tohle je přesně důvod, proč žánr zbožňuji a proč doufám, že podobných děl bude vznikat více. Zatím se to bohužel neděje, minimálně ve filmu je to děs a hrůza. Ale i tam se perly najdou. Série "Živí mrtví" - myslím komiks, protože seriál jsem prozatím vzdal - je pak tím zářivým sluncem, které ukazuje, že zombie žánr není mrtvý, není vyčpělý a má pořád co sdělit.

Co se stalo naší skupině? Tak jak moc dobře víme, zabydlela se. Rick si šéfuje malému městečku a zdá se, že by všechno mohlo být v pohodě, že by mol být klid a že všichni budou žít až do smrti, která je hnusná a krutá. Jenže tak krásné to samozřejmě být nemůže, tak jednoduché to prostě nikdy není. Stačí k tomu jedna jediná scéna. Jedna jediné scéna, kde sledujete chlapíka, který v noci pozoruje osadu s Rickem a ostatními. Jakmile se tahle scéna objeví, je vám jasné, že je konec klidným dnům, že se něco začne sypat. A ono se to začne sypat, nebo alespoň měnit, ale dost jinak, než byste na první pohled čekali. Kirkman tak ukazuje, jak je snadné vyprávět příběh dál, trochu jinak, zajímavě, ale ono to ve skutečnosti vůbec tak snadné není. On má prostě dar a tahle série je v jeho podání výsostnou.

Další setkání v této sérii posouvají dění naprosto někam jinam a vy se neubráníte jednomu dojmu - něco se chystá. Něco hrozného a bude to strašné. To je jisté. Jako kdyby se celou dobu nad děním vznášel mrak. Hodně temný mrak. Tak ono je celkem jasné, že se něco posere, to vždycky, ale tentokrát jsem měl opravdu pocit, že přijde něco velkého. Tak se nechme překvapit pro další díl. Já vím, že tu budou ti, co už mají sérii dávno načtenou, ale já se udržuji v té příjemné nevědomosti. Těším se tak na každý další díl v češtině. No, a na tom je skvělé, že nakladatelství Crew se rozhodlo - díky zájmu čtenářů - začít vydávat sérii o něco rychleji, tedy celkem čtyřikrát do roka. Nádhera. Za chvíli se nám ještě podaří dohnat americké vydávání. Pokud se mi podařilo správně vypočítat, do tří let bychom mohli být na stejně s americkým vydáváním. Krása!

"Živí mrtví 16: Ten velký svět" je sice jeden z těch dílů, které nejsou tak moc nabité akcí, ale přesto se jedná o jeden z výborných dílů. Celou dobu z toho cítíte rozporuplné pocity. Může se všechno podělat, anebo může být všechno krásné. Tahle ambivalence je prostě nádherná. A zároveň mrazivá. Jasně, horor se z toho trochu vytratil, nemrtví v tomhle díle skoro nejsou, ale přesto to na vás bude působit a bude to působit silně. Tohle je série, kterou chcete číst. Ne proto, že je to skvělý zombie příběh, ale proto, že je to skvělý příběh obecně. Ty postavy už jsou tak dobře rozvržené, že opravdu máte pocit, že to jsou živí lidé. Tohle se každému nepodaří, ale Kirkman, Adlard a Rathburn to zvládli a zvládají na výbornou.

Komiks "Živí mrtví 16: Ten velký svět" zakoupíte na stránkách Crew.

Na blogu najdete také recenze na knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat