2015-08-31

#991: Naruto 18: Cunadino rozhodnutí - 80 %

Naruto 18: Cunadino rozhodnutí (綱手の決意!!)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako kapitoly 154 až 162 v sérii "Naruto" (japonsky ナルト) souborně v roce 2003 u Shueisha, Inc. České vydání má 190 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Masaši Kišimoto
Kresba: Masaši Kišimoto

Říkal jsem si, co asi může být až tak zajímavého na tom, jak se Cunade rozhodne, ale na Masašim Kišimotovi už je vidět, že je schopný vést i tak rozsáhlý příběh, jaký tady prezentuje, a to i s tak epickým rozměrem, který je v současné době v pozadí. Ano, i tato kniha se soustředí výhradně na Naruta a jeho společníka, kterým je jeden z legendární trojky. Jeho mistr se jmenuje Džiraijo. Další z legendární trojky jsou Oročimaru a samozřejmě i Cunade, o kterou jde především a kterou hledá nejen Džiraijo, ale práv i Oročimaru. Ale ne, na šťastné shledání rozhodně dojít nemá, protože Oročimaru prostě nemá úmysly, které by se daly považovat za veselé.

Cunade nemá dostat pouze jednu nabídku ze strany Chlípného mudrce - mimochodem tahle přezdívka v tomhle díle ani jednou nepadne - ale má dostat hned dvě nabídky, které jsou obě takové ambivalentní. Džiraijo přichází s tím, že by se Cunade měla stát dalším Hokagem nástupcem toho, který právě zemřel. Tohle je na první pohled skvělé, ale je potřeba s uvědomit, že na to musí mít člověk náturu, protože s tím, aby vedl celou vesnici, jsou spojena určitá rizika, jak se dověděli všichni předchozí Hokage.

A co že je ta druhá nabídka? Tu učinil Oročimaru. Poslední Hokage ho před smrtí proklel, a Oročimaru teď není schopný být tou zrůdou, jakou chce. Cunade je vedle toho medičkou, které se nikdo nevyrovná, a ona by byla schopna Oročimarua vyléčit. Nabízí se otázka, proč by to měla dělat, ale Oročimaru ji dává nabídku - ona ho vyléčí a on zničí Konohu. Co za to dostane Cunade? Oročimaru se dostal k temným technikám, které by mohly na svět vrátit její milované - bratra a manžela, pro které Cunade stále truchlí. Kterou variantu si vybere? Tohle rozhodně nebude jednoduchá volba.

Masaši Kišimoto skvěle zvládnul představit novou postavu, která vás bude zajímat, a nikoli jen proto, že má skutečně obří poprsí. Její minulost je zajímavá, její schopnosti jsou unikátní a její charakterové vlastnosti rozporuplné, protože jsou velmi ovládány jejími emocemi. Navíc je schopným ninjou, jak předvede na Narutovi. Tohle je prostě série, která je rozjetá a mě přijde, že i Masaši se na ní veze, jako kdyby ji už ani nemohl zkazit, jako kdyby mu to šlo samo. Samozřejmě, že to samo nejde, ale ta série je prostě tak kompaktní, až se její tvorba jednoduchá jeví. "Naruto" baví a vy chcete vědět, co bude dál. A to je rozhodně něco, co každá dlouhá série potřebuje. A u osmnáctého dílu to "Naruto" stále má.

Komiks "Naruto 18: Cunadino rozhodnutízakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:

2 komentáře:

  1. Chcel by som sa opýtať či budeš robiť recenzie aj na ďalšie diely naruta :)
    PS: tvoje recenzie sú super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc!
      Určitě budou, jen se teď snažím pokrýt co nejvíce novinek a je toho moc, no a na Naruta jsem nějak pozapomněl... ale budou :-)

      Vymazat