2015-02-13

#850: Death Note: Zápisník smrti 10 - 65 %

Death Note: Zápisník smrti 10 (削除)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako stránky (označení stránky se v příběhu používá namísto kapitol) 80 až 88 v sérii "Death Note" (japonsky デスノート, v japonské transkripci Desu Nōto) souborně v roce 2006 u Shueisha, Inc. Kniha v originále nese název Sakujo (削除), tedy Odstranění. České vydání má 190 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Scénář: Cugumi Óba
Kresba: Takeši Obata

Nebudeme si nic namlouvat. Když jsem četl první díl a pak ještě několik dalších - asi čtyři - byl jsem sérií naprosto ohromený, ale čím víc se jí prokousávám, tím víc mám pocit, že už měl příběh skončit s tím, jak svět opustil L, respektive původní L měl být tím jediným, kdo případ řešil. Je mi jasné, že tvůrci chtěli psát sérii, co nejdéle to bylo možné, a přinést čtenářům více zajímavých momentů, gradovat to, zaplést do toho ještě další souboje inteligentních a superinteligentních postav, ale tady už má člověk prostě pocit, že se to všechno moc opakuje, všechno se moc natahuje, jako kdyby to nikdy nemělo skončit a intriky a odhadování dalšího kroku druhé strany nikdy nepřestane.

Začal jsem číst desátou knihu a musím říct, že jsem se docela nudil. Nemohl jsem se dostat do příběhu a přišlo mi strašně unavující, jak se každý snaží odhadnout toho druhého a vlastně se opakuje pořád dokola to samé, jen to říká jiná postava. Každý zná kroky každého, ale přesto se příběh posouvá, protože to tak musí být. Vlak je rozjetý a není možné zastavit, je pouze třeba pokračovat a nevyskočit, protože by se všechno zkazilo. Buď by Kira musel předčasně ukončit dílo, anebo by se stal skutečným bohem a pánem nad životem.

Jsem docela rád, že se série i v českém vydání blíží ke konci, protože jako kdyby už nebylo tolik co říct. Light Jagami se utkává s Nearem a Mellem, což jsou pokračovatelé původního L, ale nastávají mu i nové problémy. Možná se bude muset utkat s vlastními lidmi, tedy s japonskými policisty, s nimiž doposud spolupracoval. Vře to mezi nimi a ne všichni jsou si již naprosto jistí tím, že Light Jagami je skutečně nevinný. Je tedy na spadnutí konec a už jen záleží na tom, kdo udělá ten krok, který někomu srazí vaz. Nechci být prorokem, i když ono to není asi tak těžké odhadnout. Dovedete si představit, že nakonec vyhraje osoba, která zabíjí masy? Jestli ano, tak před tvůrci smeknu - jen připomínám, že v době psaní recenze jsem ještě poslední dva díly nečetl.

"Death Note: Zápisník smrti 10" je část série, která nadchne hlavně v tom smyslu, jak zde masy adorují člověka, který zabíjí. Ale zároveň jsou zde chyby v tom, co Kira dělá, jak jedná. Jsou to chyby, ke kterým je nucen, protože je ovlivňován a limitován tlakem, který je na něj kladen. Nakonec to možná bude on sám, kdo si srazí vaz, protože všechny ty svoje nitky už nezvládne ukočírovat. Ke konci už jsem byl schopen se do desátého dílu trochu zakousnout, ale jak jsem psal na začátku recenze, budete mít pocit, že už je toho trochu moc, že se dění až moc opakuje a vy si přejete, aby už došlo na konec a na rozhřešení celého příběhu.

Komiks "Death Note: Zápisník smrti 10" zakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

V Komiksovém deníku již najdete recenze na díly:

Žádné komentáře:

Okomentovat