2015-02-16

#851: Válečníci 1: Ztracený válečník - 50 %

Válečníci 1: Ztracený válečník (Warriors: The Lost Warrior)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2008. Původně vyšlo jako "Warriors: The Lost Warrior" v roce 2007. České vydání má 96 stran a prodává se v plné ceně za 119 Kč.

Scénář: Dan Jolley podle předlohy Erin Hunter
Kresba: James L. Barry

Nakladatelství ZonerPress vydalo tuhle stránkami malou trilogii v roce 2008 kompletní. Nejedná se však o původní komiks, ale je to komiks, který vychází z prozaické série o kočkách, v originále nazvanou "Warriors". Jedná se o fantasy příběhy, o něž byla v roce 2003 požádána nakladatelstvím HarperCollins Victoria Holmes. I když se jí do projektu moc nechtělo, fantasy nikdy moc nepsala, tak nakonec se rozhodla, že do projektu půjde. A tak od roku 2003 vycházejí jednotlivé knihy o kočičích válečnících. Vyšlo celkem pět řad po šesti knihách, celkem tedy zatím 30 knih, což vůbec není špatné. Na základě těchto knih pak byla vytvářena i manga, kterou si můžeme přečíst u nás, tedy alespoň první tři mangy z celé série. Ono těch mang vyšlo více, nemluvě o dalších speciálních edicích.

Aby to bylo ještě zajímavější, tak Erin Hunter ve skutečnosti není pseudonym Victorie Holmes, ale hned několika autorů najednou. Victoria Holmes se většinou stará o zápletku a základní rozložení a směřování děje. Jsou zde pak další autoři, kteří napíší knihu. Když se tedy hovoří o Erin Hunter, tak je to ve skutečnosti tým a ne je jeden člověk. Tohle mě na celé sérii zaujalo možná víc než samotný komiks, který je takovým obyčejným příběhem o tom, jaké je to být kočkou. Je vidět, že se autoři do koček opravdu vžili.

Příběh se zaměřuje na jednoho kocoura, který celý život žil v lese jako divoká kočka, ale člověk tomu chtěl, aby byl les vykácen a kočky pochytány. Nakonec to dopadne ale tak, že jedině Šedopruh, vůdce celého klanu, je lapen a stává se kočkou v domácnosti. Je pro něj náročné si na novou roli zvyknout, o to těžší se to stává ve chvíli, kdy si uvědomuje, že jeho základní instinkty odumírají. Musí se postarat o to, aby nezakrněl. V tom mu má dopomoct kočka, s kterou se seznamuje. Jedna z mála ochočených, s nimiž se dá mluvit. Celý příběh pak vede k tomu, jestli spolu Šedopruh a Millie utečou anebo zůstanou mezi lidmi.

"Válečníci 1: Ztracený válečník" není nijak velkou knihou, a to jak příběhově, tak i počtem stránek. Přečtete ji za pár minut a nejspíš vám v hlavě moc neuvízne. Není to špatné, není to zle napsané, ale není to ani něco, co by byla nějak výrazně dobré. Graficky to má celkem spád, akce je tu rychlá, ale nemá to nijak závratné tempo. Hodně monologů vede sám kocour, což je dobré v tom, že se s tím charakterem sžijete. V konečném důsledku se toho ale moc nestane, a pokud nebudete mít všechny tři knihy, nebude to úplně ono. Pro mladší čtenáře to bude možná o něco zábavnější.

Žádné komentáře:

Okomentovat