2015-02-12

#849: Kůstek 7: Koruna z rohů - 100 %

Kůstek 7: Koruna z rohů (Bones: Crown of Horns)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako čísla 52 až 59 série "Bone" v nakladatelství Cartoon Books (nakladatelství Jeffa Smithe). Souborně v originále komiks vyšel jako "Bone: Crown of Horns" v roce 2004 černobíle a v roce 2009 barevně u Cartoon Books. Černobílé české vydání má 220 stran a prodává se v plné ceně za 329 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Jeff Smith
Kresba: Jeff Smith

A tak nám končí další skvělá komiksová série, která si vysloužila místo ve světovém komiksu a snad i v tom našem, překladovém. Příběh, který na první pohled vypadá jako čtení pro děti a ze začátku se tváří jako něco od Disneyho, se velmi rychle mění v jedno z nejepičtějších a neoriginálnějších fantasy, které jste kdy mohli číst. Všechno je to díky tomu, že Jeff Smith si zvolil svou cestu a že celý příběh vypráví právě komiksovou formou, protože kresba je tu strašně důležitá. Právě podoba Kůstků v kontrastu s ostatními je to, co vytváří základní kouzlo tohoto komiksu, kde jsou sice některé postavičky malé, ale velké srdcem. Ano, srovnání s hobity se rozhodně nabízí.

"Kůstek" je tak trochu "Pánem prstenů" komiksu, protože se jedná o příběh skutečně rozsáhlý, takový, který se zaměřuje hlavně na postavy, i když v pozadí se odehrávají velké bitvy, no a nakonec samozřejmě dojde i na emoce a na závěr, který je schopen ve vás vyvolat slzy, a to přesto, že se vlastně nějaký hodně dramatické uzavření nekoná. Ale ono je všechno relativní. Na trhu je už kompletně sedm knih, které v češtině vyšly, takže můžete posoudit sami, jak se tenhle příběh nakonec povedl. V původní verzi sice vyšlo devět knih, ale nebyli jsme o žádnou ochuzeni, protože nakladatelství Crew se hlavně z obchodních důvodů rozhodlo, že dvě knihy jsou vlastně svazkem dvou původních knih. Jedná se o první a čtvrtou knihu českého vydání.

Trochu k příběhu. Kůstek, myslím tedy Ferdu Kůstka, je na tom dost špatně. S Trnkou jsou ve vězení, ostatní jsou ve středu bitvy a snaží se udělat všechno pro to, aby ochránili město. Hned na začátku knihy nás čeká legenda, která je nesmírně důležitá pro celé finále. Tohle mi možná trochu vadilo - že se ta legenda neobjevila dřív. Na druhou stranu je pravda, že by se na ni čtením postupně po knihách mohlo zapomenout. I když příběh začíná ve vězení, tak nakonec se hrdinové dostanou ven a jde jim jen o jedno - dotknout se Koruny z rohů. Jediný Trnčin dotyk bude stačit k tomu, aby všechno zlé ze světa zmizelo. Jenže je tu pořád Šípka, Locusta, nově i Mim, krysáci, a to ani nemluvím o tom, že dlouho mlčící se také přihlásí ke slovu.

Je strašně moc vidět, že ten příběh je promyšlený. Všechno důležité, co ještě nebylo řečeno, je řečeno právě zde. Vyjasní se to, proč draci mlčí, jaké je vlastně postavení Trnky, i když to už bylo celkem zřejmé, no a nakonec je samozřejmě sděleno, jak to dopadne s Kůstky. Právě v tomhle směru je komiks velmi podobný klasické fantasy, kdy po velké bitvě následuje klidný závěr, kde je vše důležité rozřešeno, a my se v slzách můžeme s milovanými postavami rozloučit. Myslím, že nepřeháním, když o Kůstcích budu takto mluvit, protože Ferda Kůstek je přesně ten, který vám snadno přiroste k srdci, na rozdíl od takového Podfy, který je zase protivnou postavou až do konce. No a Švanda, to je takový ten dobrák v pozadí, kterého také nemůžete mít neradi. Je prostě svůj.

Nakladatelství Crew nám dalo kompletní fantasy ságu, která by neměl žádnému fanouškovi komiksu uniknout. Tady je krásně vidět, jak je důležité mít nejen postavy, které vás dostanou, ale také to, že potřebujete nosný příběh. Když máte obojí, pak si dovolíte hodně, třeba jako jedna z postav, která je jen malým broukem a na její nakreslení mnoho čar opravdu nepotřebujete. Jeff Smith se zařadil ke klasikům komiksu a dokazuje, že nevadí, když jste originální. Naopak, funguje to skvěle. Stejně jako nevadí, když si na vydávání dohlížíte sami. Ono to může fungovat, když je autor skutečně dobrý a má dílo, kterým nadchne. Těším se, až si celou ságu přečtu znovu, tentokrát v kratším intervalu najednou.

Komiks "Kůstek 7: Koruna z rohů" zakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

V komiksovém deníku si můžete přečíst tyto recenze:

Žádné komentáře:

Okomentovat