2014-04-02

#566: Scott Pilgrim 6: Hodina slávy - 100 %

Scott Pilgrim 6: Hodina slávy (Scott Pilgrim's Fines Hour)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2012. Původně vyšlo jako "Scott Pilgrim's Fines Hour" u Oni Press v roce 2010. České vydání má 248 stran a prodává se černobílé v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Bryan Lee O'Malley
Kresba: Bryan Lee O'Malley

Jsem si vědom toho, že to hodnocení 100 % je možná trochu moc, ale nemůžu si pomoct, já jsem se u posledního dílu nesmírně bavil. Nechával jsem si ho trochu uležet, chtěl jsem co nejdéle protahovat seznámení s tímhle finálním kouskem, ale už nebylo zbytí. Musel jsem se na něj vrhnout a jedním dechem jsem ho přečetl, a to se jedná o nejtlustší díl celé série, i když ne zas tak výrazně tlustý. Kniha má 248 stran, ale mezi ostatními přece jen vynikne. Rozhodně to je 248 stránek, které stojí za to. Myslím, že pokud se vám série líbila a dostala vás svým humorem, tak poslední díl nebude ten, který vás zklame. Je to velmi povedené zakončení celého dobrodružství a krásná ukázka toho, že když se člověk chce změnit, dokáže to. Dokonce i Scott Pilgrim. Jasně, pořád zde jsou hranice, v jakých to dokáže.

Bryan Lee O'Malley nezanechal Scotta zrovna milému osudu. Na konci předchozího dílu se Scott musel smířit s tím, že ho Ramona opustila. Ne, že by zemřela, zas tak krutý komiks to není, ale odešla. Scott netuší proč, neví kam a nemá zdání, jestli se jeho láska hodlá vrátit. Vlastně ani nemá jistotu, že se vůbec rozešli. Šestý díl zachycuje Scotta v nelichotivé pozici, kdy z profesionálního zevla se stal mistr světa v gaučingu. Svět kolem sebe ignoruje, není schopen v podstatě existovat. Jediné, co dává jeho životu smysl, je herní konzole. No, co si budeme namlouvat, jeho život pokračuje v pořád stejných kolejích, akorát v nich chybí Ramona. Je ale přece jen vidět, že ho její odchod docela vzal. Musí se vrátit do světa, musí mezi lidi. Není vyhnutí. Do města totiž přichází Gideon, boss celého universa Ďábelských ex.

Scott se musí přerodit, musí znovu najít smysl života a není to jednoduché. Musí si projít znovu svůj život a některé vzpomínky jsou skutečně parádní, hlavně stylem, jak je Bryan podal v panelech nazvaných "Záznam minulosti". Nápadité, nové, vtipné. Jenže tohle je samozřejmě jen začátek. V první řadě musí najít Ramonu a ve druhé se musí postarat o Gideona, který na něj čeká. Bryan se připravoval na velký souboj a skutečně to má podobu nějakého závěrečného kola oblíbené videohry. Gideon je zde jako správný finální boss, za kterého je také pořádné bohatství a hora zkušeností. Bryan zde kondenzuje všechno, co bylo na předchozích dílech výborné a ještě k tomu přidává nějaké nové prvky.

Pokud vám humor série nesedl, nesedne vám ani tady. Bryan si jede pořád svůj parádně ujetý styl inspirovaný mangou a příběh prodchnutý popkulturními hláškami, především pak na počítačové a konzolové hry. Je to zábava pro znalé, ale zároveň je zde příběh, který je celkem univerzální. Pořád jde přece o lásku a o to, co dokáže. "Scott Pilgrim" je jeden z nejoriginálnějších příběhů, které jsem mohl číst, a to nejen v komiksu. Nakonec i filmově není moc podobných věcí, tedy pokud nezačnete brousit v japonském hájemství, kde se odehrávají skutečně podivné romance. Myslím, že právě manga Bryana ovlivnila i v tom směru, jak staví příběh a co do něj vkládá. Je jako utržený ze řetězu a já jsem za to vděčný. Tenhle poslední díl si při tvorbě užíval a já si mohl užít jeho čtení. Krásná věc.

Žádné komentáře:

Okomentovat