2014-04-02

#565: Ultimate Spider-Man a spol. 2 - 70 %

Ultimate Spider-Man a spol. 2
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2012. Vydání má 96 barevných stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Komiks koupíte v knihkupectví Minotaur.

Obsah čísla:
Spider-Man: Moc a odpovědnost (2. a 3. díl) - původně jako čísla 2 a 3 série "Ultimate Spider-Man"
  • Scénář: Brian Michael Bendis
  • Kresba: Mark Bagley
Fantastic Four: Doom (3. a 4. díl) - původně jako čísla 9 a 10 série "Ultimate Fantastic Four"
  • Scénář: Warren Ellis
  • Kresba: Stuart Immonen

Tak za sebou máme úvodní kapitolu nového pojetí Spider-Mana, i úvod k dalšímu příběhu Fantastic Four a naskakujeme do rozjetého vlaku. Druhé číslo nepřináší žádné zásadní překvapení a máme tu přímé pokračování obou rozjetých příběhů. Je pravda, že hlavně u takového Spider-Mana, i kdybychom ho začli číst od tohoto dílu, zase nedochází k tomu, že bychom netušili, co se vlastně děje. "Spider-Man" se teprve rozjíždí a ještě pořádně není na světě, i když Brian Michael Bendis krásně dokáže využít jeho minulost a nového Spider-Mana stavět na dostatečně pevných základech a sem tam trochu odkázat na minulé události jako na taková hezká historická fakta.

Co se s Peterem Parkerem děje? Tak změny, kterým je jeho tělo vystaveno, stále ještě probíhají a on není schopný se s nimi srovnat. Co se v tomhle případě Bendisovi skutečně povedlo, to jsou změny nejen fyzického charakteru, ale především změny psychické, protože pavouk anebo právě nové schopnosti, mají na Peterovu psychiku velmi zásadní vliv, což se promítá v tom, že má problém s autoritami. Najednou zjišťuje, že má další možnosti, najednou ví, že nemusí jen sedět u knížek, ale může dělat i další věci, protože na to má, má sílu. Doslova se před ním otevírá nový svět. Jenže tenhle příběh se jmenuje "Moc a odpovědnost" a on si postupně uvědomí, že odpovědnost musí přijmout. V tomhle případě je to zatím v tom bodě, že musí sehnat nějaké ty peníze. Bendis třetí díl zakončil naprosto dokonale, přesně tak, abyste se mohli těšit na další číslo.

A co Warren Ellis? Vždycky jsem měl Fantastic Four rád, protože jsem kdysi sledoval seriál s tímto týmem a ten se mi docela dostal pod kůži. A tak mám Fantastic Four spojené s určitou nostalgií, rád na ně vzpomínám a nerad se dívám na poslední dva filmy, které byly o týmu natočeny. Ukazují až moc to, co je na komiksových filmech tak špatné. Jenže i když Ellis pojal tým hodně moderně, vůbec to není na škodu, spíš naopak. Má zde vyhrocené scény, má zde skvělou akci, ale má zde i hlášky - a hodně dobré hlášky - což přece jen není něco, co bych od něj až tak moc čekal. Tenhle příběh je prostě našlapaný a dokonce mi přestalo vadit, že Van Damma (Dooma) spojuje s Draculou. Ono to trochu svou logiku vlastně má, ale přece jen to řve až příliš snadným řešením.

Jestli jste u prvního dílu váhali, zda to bude stát za to, druhý díl vám asi přímou odpověď nedá. Přece jen by to chtělo, aby se nějaký příběh ukončil. A tak si vezměte do ruky třetí díl, kde se ukončí příběh "Fantastic Four" a vlastně také "Moc a odpovědnost", které musí přijmout Spider-Man. Pro Fantastic Four to bude zatím poslední představení v tomto magazínu, ale třeba se k nim ještě někdy vrátíme. Druhý díl rozehrává dění správným směrem, buduje napětí, a to v obou sériích, a myslím, že nové, mladé čtenáře komiksu, může ujistit v tom, že obrázky jsou v tomhle případě téměř pohyblivé.

Na Comics Blogu najdete recenzi na sešit "Ultimate Spider-Man a spol. 1".

Žádné komentáře:

Okomentovat