2014-04-03

#567: Babes, Bullets and Blah!: The Art of Marco Turini


Babes, Bullets and Blah!: The Art of Marco Turini
Vydal ve Velké Británii v pevné vazbě v roce 2012 v limitované edici 50 kusů. Vydání má 32 stran a prodává se v plné ceně za 390 Kč.

Kresba: Marco Turini

Nejedná se o komiksovou knihu, ale o artbook u nás celkem známého kreslíře Marca Turiniho. Na Comics Blogu jsem publikoval rozhovor s tímto autorem a také recenzi na jeho autorský komiks "E.V.A.". Tenhle jeho artbook mi doma už nějakou chvíli leží, a tak jsem si řekl, že je na čase se na něj znovu podívat, polknout zklamání z prvního prohlížení a znovu všechny ty obrázky, co tu jsou, je jich celkem 29 + obálka, prohlédnout a kochat se.

Když jsem si knihu koupil, bylo to hlavně proto, abych podpořil mladé nakladatelství RandO a právě Marca, který se mi zamlouval tím, že se na českém trhu prezentuje trochu jinak, že je aktivní, že se snaží. Zase tolik autorů, kteří se takhle derou dopředu, chtějí za fanoušky, není. Petr Kopl na tohle najel, díky bohu za to, a já doufám, že ostatní ho ještě napodobí a že se nebude jednat jen o akce ojedinělé, ale postupně pravidelné a častější.

Proč jsem zmiňoval zklamání? Tak především proto, že za 390 Kč jsem čekal něco speciálního, něco, co jsem ještě neviděl. Jenže když si budete artbook prohlížet, najednou zjistíte, pokud tedy Marca trochu sledujete, že téměř všechno, anebo alespoň většinu toho, co se v artbooku objevilo, najdete na jeho stránkách nebo jinde na internetu. Takže jsem si vlastně prohlížel knihu, která obsahuje to, co už jsem viděl jinde. Je to škoda, čekal jsem přece jen trochu něco nového.

Nic to ale nemění na tom, že Marcova kresba je úžasná a jeho ženy jsou neskutečně sexy. Právě tohle mu jde nejlépe. Sexy ženy a případně nějaké futuristické zbraně, normální zbraně, anebo rovnou sci-fi prostředí. Co mě ale překvapilo nejvíce, to jsou Turiniho superhrdinové, kteří jsou ojedinělí. Je na něm vidět inspirace malíři, pojetí některých ilustrací v Muchově stylu a v některých případech i použití klasické malby. Právě superhrdinové v takovém provedení vypadají skvěle. Knihu už asi těžko seženete, ale kdybyste měli zájem, jednu tu mám a za příjemnou cenu ji klidně prodám.

Žádné komentáře:

Okomentovat