2014-01-31

#479: Scott Pilgrim 3: Nekonečný smutek - 75 %

Scott Pilgrim 3: Nekonečný smutek (Scott Pilgrim and the Infinite Sandess)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako "Scott Pilgrim and the Infinite Sadness" u Oni Press v roce 2006. České vydání má 192 stran a prodává se černobílé v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Bryan Lee O'Malley
Kresba: Bryan Lee O'Malley

Konečně mám trochu čas dohánět resty a jedním z těch restů je i "Scott Pilgrim". Dva díly už tu jsou na Comics Blogu recenzované (recenze prvního dílu, recenze druhého dílu), a tak je třeba přikročit i k dílu třetímu. První díl mě naprosto odboural, ale v případě druhého a třetího si nemohu pomoct, ale něco mi tam chybí. Jako kdyby humor v obou případech byl o něco nucenější, jako kdyby to nebylo tak ladné. Pořád trochu doufám, že je to tím, že se O'Malley vypisuje a vykresluje a že zbylé tři díly budou přesně taková pecka, jakou jsem si představoval po prvním díle.
Scott Pilgrim má za sebou souboj se dvěma ďábelskými bývalými kluky Ramony Flowers, dívky, se kterou chce chodit. Jenže aby tohle mohl, musí jich porazit celkem sedm. A třetí je na cestě. Seznámili jsme se s ním na konci druhého dílu, kde jsme se navíc setkali i se Scottovou bývalkou. Druhý a třetí díl se totiž hodně rýpou v minulosti, hlavně tedy Scottově minulosti, a my zjišťujeme, že to je celkem proutník, i když asi nikdo nedokáže pořádně vysvětlit proč. Třetí kniha je tedy o tom, jak se Scott vyrovná s minulostí a také s tím, že jeho třetí soupeř má superschopnosti, kterým se on za žádnou cenu nemůže rovnat. Veganství je holt kult, který může váš život a vaše schopnosti velmi obohatit.
Bryan Lee je naprosto unikátní autor v tom smyslu, jaké prvky do svého příběhu vkládá. Jedním z nich je právě ono veganství, ale další jsou třeba příčina velkých kráterů na Měsíci, souboj v nákupním centru, který je opravdu jedinečný a možná se jedná o nejvtipnější scénu v celé knize. Někdy prostě jen zíráte na to, co Bryana napadne a s čím se na vás vytasí. I proto není "Scott Pilgrim" pro všechny, protože ona samotná skutečnost, že z poražených protivníků létají peníze a oni sami mizí, to prostě nemá s realitou nic moc společného. Jenže právě v tom je krása "Scotta Pilgrima", protože to prostě není jen jeden komiks z mnoha, které najdete v knihkupectví. Pokud ho tedy v knihkupectví ještě najdete.
Abych ale nemluvil jen o Scottovi a o tom, co provádí, musím ještě vyzdvihnout skutečnost, že Bryan je dobrý vypravěč. Příběh, který vám předkládá, není jen o tom, jak Scott musí nakopat zadek sedmi borcům, ale je to celkem zajímavá vztahová komedie, kde se pořád něco děje a kde mnohdy jednotlivé dialogy jsou tím, co vás bude bavit nejvíce. A tohle je dar. Mít v komiksu hodně dialogů a udělat je zábavné, to prostě nezvládne každý. Bryan to zvládá a navíc vás dokáže uzemnit i kresbou, na které je místy hodně patrné, že se inspiroval mangou, kterou mimochodem v závěru sám doporučuje. Na jeho doporučeních je krásné, že některou mangu už si můžeme koupit, protože vychází i česky. Konkrétně se jedná o "Gantz" a "Death Note". Kniha mimochodem obsahuje i bonusy, které jsou od Bryanových přátel. Když nic jiného, minimálně potěší. "Scott Pilgrim 3: Nekonečný smutek" je komiks, který baví, ale já si myslím, že v tom může být přece jen ještě trochu víc. Tak snad počtvrté.

Žádné komentáře:

Okomentovat