2014-01-24

#469: Scott Pilgrim 2: Proti zbytku světa - 70 %

Scott Pilgrim 2: Proti zbytku světa (Scott Pilgrim vs. The World)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako "Scott Pilgrim vs. The World" u Oni Press v roce 2005. České vydání má 200 stran a prodává se černobílé v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Bryan Lee O'Malley
Kresba: Bryan Lee O'Malley

Docela mě překvapilo, že tahle série je už vyprodaná, na druhou stranu hodně tomu pomohly i Levné knihy. Jsem rád, že jsem si stačil koupit všechny knihy, protože, i když jsem se ke "Scottovi Pilgirmovi" vrátil po nějaké době, utvrdil jsem se v tom, že se jedná o skutečně výborný komiks, který stojí za čtení. Ten důvod je v tom, že přináší zajímavý příběh, jedinečné nápady, ale především v tom, že tahle komiksová řada vám zase jednou ukáže, co všechno je v komiksu možné. A že je to opravdu hodně. Bryan Lee O'Malley si dovoluje docela dost a docela dost mu také projde. Ne však všechno a už na tomhle druhém dílu se ukazuje, že jeho "Scott Pilgrim" má přece jenom nějaké ty nedostatky, díky nimž není čtení takovým požitkem, jak by čtenář chtěl.
První díl nás zanechal v zajímavé situaci. Scott Pilgrim, který už má za sebou 23 let života, chodil se středoškolačkou, která se do něj naprosto bezmezně zamilovala. Mohlo by to skončit jako celkem klasická romance, ale to by se na scéně nesměla objevit nindžovská doručovatelka balíků Ramona Flowers. Jakmile ji Scott uviděl, doslova Ramoně propadl. Dokázal myslet jenom na ni, na nikoho jiného. A tak se jeho současná přítelkyně, Asiatka s úžasným jménem Kudlanka Čau, stala přítěží. Aby toho nebylo málo, Ramona Flowers má ještě pár bývalých, kteří rozhodně nechtějí její současný intimní život nechat jen tak být. Scott se musel utkat s prvním Ramoniným ex. To je ale teprve jenom začátek.
Scott Pilgrim zjišťuje, že vztahy obecně jsou komplikované, ale aby mohl chodit s Ramonou, bude se muset utkat se všemi jejími ex, kteří dokonce vytvořili ligu. Je jich v lize celkem sedm a Scott se ve druhé knize postaví - logicky - druhému "záporákovi", který je v současné době oblíbeným hercem. Jejich konfrontace je zábavná, ale tak to je obecně doména celého komiksu. Peníze, které zbydou po poražených ex, ujeté souboje, kdy by jinak šlo na krev, ale tady všechno skončí v pohodě, recept na jídlo přímo šoupnutý do děje. Tohle jsou prvky, které nádherně fungují a je to skvělé koření, stejně jako to, co "Scotta Pilgrima" utváří. Příběh sám jde ještě dál, protože Scottovi omlátí o hlavu jeho minulost a on pozná, že všechno, co se stalo, má nějaké následky pro jeho současnost.
A v tomhle vidím trochu problém komiksu. Rozpíná se do šířky a také trochu do hloubky, což vede k tomu, že je zde více postav a najednou se ztrácíte. Tohle je obecně problém mangy, která má hodně charakterů, a vzhledem k tomu, že je Bryan Lee O'Malley jednoznačně mangou inspirován, vede to k tomu, že některé postavy vám budou splývat, některé ani nepoznáte, u některých nebudete vědět, proč tam jsou. K tomu dochází zejména v závěru na koncertu, kde už netušíte, kdo je kdo. Autora by šlo obhájit tím, že když jdete na koncert a máte se seznamovat s lidmi, bude to mít na vás stejný efekt. Uvidíte strašně moc lidí, ale všichni vám splynou. Jenže obecně je tenhle druhý díl celkem zmatečný, což podpoří i první kapitola, u které vám až postupně dojde, že se jedná o flashback. Co přesně má ale říct? Že by se toho na Scotta z minulosti valilo ještě víc? Uvidíme, co přinese třetí díl.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Scott Pilgrim 1: Vypečený život flákače".

2 komentáře:

  1. KadetJaina24/1/14 11:58

    Scotta teď kupuje přítel a shání třetí díl (naštěstí ještě vím, kde ho sehnat, takže ještě není vše ztraceno), a pravda, můžou za to Levné knihy. Co vím, u prvního dílu se hrozně bavil, co zatím říká na druhý nevím, ale chystám se mu potom sérii sebrat a přečíst si ji taky. Všeobecně jsou na Scotta docela pozitivní odezvy, tak se i těším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tenhle komiks určitě stojí za pozornost. Já se k němu dostal přes film, který mě naprosto odrovnal. Něco takového jsem nečekal. A je to neskutečně zábavné. Určitě si přečti :-)

      Vymazat