2014-03-06

#527: Death Note: Zápisník smrti 8 - 80 %

Death Note: Zápisník smrti 8 (的)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako stránky (označení stránky se v příběhu používá namísto kapitol) 62 až 70 v sérii "Death Note" (japonsky デスノート, v japonské transkripci Desu Nōto) souborně v roce 2005 u Shueisha, Inc. Kniha v originále nese název Mato (), tedy Cíl. České vydání má 206 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Scénář: Cugumi Óba
Kresba: Takeši Obata

Jsem z toho osmého dílu takový trochu rozpačitý. Kvalitní on je, o tom žádná. Ale směr, kterým se udává příběh... Nemohu si pomoct, ale začínám mít trochu pocit, že možná L měl být tím, kdo jediný se bude muset vypořádat s Kirou. Ne, že by to teď bylo až tak zamotané, ono je to celkem přímočaré, ale je to teď více akční, místy až bondovsky akční, kdy jsou zde už různé vynálezy a vychytávky. Ty otočné dveře, co se zde objeví, ty by určitě šly použít i v nějakém dílu "Saw", kdyby se trochu upravily. V tomhle směru, v té změně na trochu akčnější podívanou, bych rozhodně chybu neviděl. "Death Note" sem tam prostě potřebuje popohnat, aby se změnilo tempo, které je díky velmi obsáhlým dialogům místy opravdu pomalé.

V sedmém dílu jsme se dověděli, že L je sice mrtvý - pravděpodobně - ale že si vychovával nástupce v jednom velmi specializovaném sirotčinci. O tomto sirotčinci se dovídáme trochu víc právě v osmém dílu, který nás ale zavede do mnohem komplikovanějších situací. Těch stran, kterým jde o zápisník, jež má japonská policie a tedy i Light Jagami v držení, je najednou nějak mnoho. Jsou zde Near a Mello, což jsou dva možná nástupci L. Každý jedná na vlastní pěst a vlastním způsobem. Mello je agresivnější, překračuje hranice. Near je pak v podstatě kopií L, akorát že má úplně bílé vlasy. Tři geniální mysli se střetávají, ale to samozřejmě není všechno.

Co už mi trochu vadilo, to je skutečnost, že do děje se dostala nová postava - další smrtonoš. Smrtonoš je majitel zápisníku, který Rjúk našel a který pak putoval z ruky do ruky. Jedná se právě o ten zápisník, který chtějí tři různé strany. To vede tedy k tomu, že zde jsou vlastně celkem čtyři osoby - nebo tvorové - kteří pasou po jednom zápisníku. Light ho chce pro sebe, aby mohl v klidu pokračovat jako Kira, Mello si chce také trochu zazabíjet, Near chce učinit spravedlnosti zadost a smrtonoš jen nechce zemřít proto, že už dlouho ničí jméno nezapsal. V osmé knize se všechno rozehraje a nám se ukáže, že Light možná není až tak geniální, jak jsme si mysleli.

Light je nejsilnější stránkou celého komiksu, protože on je postavou, která se vyvinula. Je na něm vidět, že ho jeho úkol pohltil a že začíná dělat chyby. Autoři si připravují půdu pro finále, které přijde s následujícími čtyřmi knihami. Musím říct, že na to se těším. To, že se příběh možná až moc zbytečně komplikuje, to je jedna věc, ale konec to ještě ovlivnit nemusí. Pořád se něco děje, což lze považovat za pozitivní. Je už toho moc, ale tak snad už to dál neporoste a bude se to postupně uzavírat, až to skončí onou krásně nevyhnutelnou destrukcí něčeho nebo někoho.

V Komiksovém deníku již najdete recenze na díly:

1 komentář:

  1. "V osmé knize se všechno rozehraje a nám se ukáže, že Light možná není až tak geniální, jak jsme si mysleli."

    To je tak milo demagogické, akoby to vypadlo priamo zo stránok tohto komiksu. :)

    OdpovědětVymazat