2014-03-05

#526: HuP & Juliana - 45 %

HuP & Juliana
Vydalo nakladatelství Giuliana v brožované vazbě v roce 2014. Vydání má 64 stran a prodává se v plné ceně za 169 Kč.

Scénář: R. K. Sibera a Martin Krédl
Kresba: Radek Krédl

Když se na trhu objeví nějaké komiksy, o kterých se moc nemluví, jsem docela zvědavý na to, co to je vlastně zač. Podobně jsem to měl i s komiksem "HuP & Juliana", o kterém jsem předtím neslyšel. Pořád celkem mate přebal knihy, kde se uvádí, že se jedná o druhé pokračování. Nic podrobnějšího se mi však zatím bohužel nepodařilo zjistit, ale pokud by někdo nějaké ty informace měl, případně měl trochu víc času na investigativní novinařinu, budu jen rád. Docela by mě zajímalo, jak je ještě dneska stále možné prodávat bez toho, aby měl člověk alespoň někde trochu reklamu. Na zadní obálce jsou sice zmíněny stránky www.giuliana.cz, ale v době psaní recenze ještě stále nejsou funkční, i když doména skutečně zaregistrována je. Dokonce i na jméno jednoho z autorů.

Tím jedním z autorů je Radek Krédl, který je kreslířem celého komiksu. O scénář se pak postarali R. K. Sibera a Martin Krédl. Nějaká rodinná spřízněnost zde asi bude. Vzhledem k tomu, že Radek Krédl je jako kreslíř na prvním místě v hierarchii autorů, předpokládám, že je i autorem, který tuhle dvojici hrdinů vymyslel. Pravděpodobně už někdy okolo roku 2003, což je další datum, které se v knize vyskytuje. O pokračování se pak asi jedná především proto, že některé příběhy, jako setkání HuPa a Juliany proběhlo psanou formou. Nejsem si však jistý, že to bylo někdy publikováno. Moc v tom hledám, anebo se nám tu vytváří takový malinký mýtus?

Tak tolik to jediné, co jsem stačil zjistit. No, ještě je pravděpodobné, že Radek Krédl dělá pro Gradu nějakou tu sazbu, grafickou úpravu a obálky. Jsem zvědavý, jestli se dozvíme ještě trochu víc. Asi by to chtělo kontaktovat přímo autora. On a jeho tým nám prezentují sešit sedmi příběhů, kde jsou hlavními postavami HuP, což je psí robot, a Juliana, což je astronautka, která se vydává na různé mise. Nejprve jako policistka (alespoň podle závěrečného textu), později jako ochranářka. A jako takovou ji sledujeme v jednotlivých příbězích. Prostě kosmonautka, která se náhodou nebo cíleně objevuje na místech, kde se pořád něco děje. Příběhy jsou celkem nápadité, je zde cítit fantazie, ale bohužel provedení rozhodně dokonalé není.

To provedení pokulhává především v kresbě, která je trochu různorodá a je vidět, že i styl tvůrce se měnil, případně neměl tolik času, aby se kresbou až tak moc zabýval. Vede to k tomu, že nebudete mít s kresby vždy příjemné pocity. Je hodně zjednodušená, což by ještě tak nevadilo, ale místy je i opravdu nepěkná. Sem tam je vidět, že si Radek vyhrál s postavami, sem tam ho hlavně Juliana moc nebavila, a tak je dílem několika linek. Kolorování je pak počítačové, což se bohužel podepsalo i na tom, že se v podstatě jedná jen o barvené přechody anebo jednolitou barvu, která ale z panelů doslova křičí. Jednou jsou linky tlusté, jednou tenké, jednou ladné, jindy roztřesené.

Celé to působí velmi nekonzistentně, což je trochu škoda, protože je vidět, že příběhy smysl mají, navíc odkazují na starší české i zahraniční sci-fi kusy. Tohle oceňuji, což se nakonec projevilo i v tom, že dávám alespoň to více méně průměrné hodnocení. Bohužel lettering také není žádný zázrak, což se promtlo i nějakými těmi gramatickými chybami, bohužel i rovnou na obálce. Písmo je pak klasické, ale tady ani tak neobtěžuje, docela se i ke sci-fi stylu hodí. Zajímavý pokus ano, ale chtělo by to ještě trochu víc práce. Holt to svědčí o tom, že pro komiks potřebujete čas a dělat ho vedle zaměstnání, což je u nás nutnost, prostě někdy nejde anebo to nevede k nejlepšímu možnému výsledku.

Žádné komentáře:

Okomentovat