2014-02-13

#498: Scott Pilgrim 4: Na vlastních nohou - 85 %

Scott Pilgrim 4: Na vlastních nohou (Scott Pilgrim Gets It Together)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako "Scott Pilgrim Gets It Together" u Oni Press v roce 2007. České vydání má 216 stran a prodává se černobílé v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Bryan Lee O'Malley
Kresba: Bryan Lee O'Malley

Konečně jsem se v sérii zase dočkal toho, v co jsem doufal. Bryan Lee O'Malley mi dává něco nového, něco, co ještě více rozšiřuje svět "Scotta Pilgrima". Ono se na první pohled zdá, že šlo vždycky o ty ďábelské bývalé kluky, pardon, ďábelské ex, ale tentokrát naplno vyplývá, že ve skutečnosti jde o život samotný a o veškeré vztahy, které v něm vznikají a samozřejmě také končí. Prohlubuje se láska mezi Scottem a Ramonou a také čtenář si konečně, ve druhé polovině celé série, začíná uvědomovat, že Scott možná není až takový lempl, ale že by z něj konečně mohlo něco být.

Scottův život se začíná výrazně měnit. Ona ta změna začala už chvílí, kdy se setkal s Ramonou a dal se s ní dohromady, ale tentokrát je sám svědkem toho, jak ho vztahy s ostatními ovlivňují. Do této doby byl Scott flákač, který se tak nějak nechal mlátit událostmi a případně se bránil, to když byl přímo napaden. Jenže teď ztrácí půdu pod nohama a uvědomuje si, že to, co je, bude věčně. A tak ani současné bydlení nemusí být takové, které mu vydrží nadále. Hlavně, když to mezi ním a Ramonou začíná být skutečně vážné... Scott tedy učiní rozhodnutí, nikoli úplně z vlastní vůle, a začíná... počkejte si na to... PRACOVAT! Do této doby mi ani nepřišlo divné, že kluk hodně přes dvacet nemá práci a furt někde vysedává, nejlépe před televizí s videohrou. Když vás to ale trkne, teprve si uvědomíte, jak moc velký flákač Scott byl. A ta změna není jednoduchá.

Jednoduchá není ani proto, že Scottovi je v patách hned několik nepřátel. Kromě toho, že mu po krku jde další Ramonin ex - a v tomhle směru dokáže být Bryan docela překvapivý, což potvrzuje i odvalením toho, kdo bude dalším Scottovým soupeřem - tak se po městě pohybuje nebezpečný nindža, který očividně jde Scottovi také po krku, anebo má minimálně zálibu v pořádném sekání. Dvojstránka, kde to předvede poprvé, mě naprosto ohromila a myslím, že to bylo přesně to, co jsem potřeboval, abych Scotta zase velebil. Není to však pouze přítomnost nindži, ale také skutečnost, že Bryan si hraje s kresbou a ukazuje nám, že zvládne mnohem víc. Scottovi se zdají sny, které připomínají staré videohry, ale stylizované Bryanovou kresbou. Vypadá to naprosto dokonale. Inspirace "Zeldou" je celkem zřejmá.
V knize je tahle stránka také barveně, ale samozřejmě česky

Co ještě více potěší, to je prvních osm stran, které jsou vyvedené v barvě i na jiném papíře. Netuším, jak to bude s udržením listů v knize, už se trochu odlepují, ale je to výborná ukázka toho, že "Scott Pilgrim" by v barvě vypadal hodně dobře. A musím říct - stejně jako mě to překvapuje u mangy - že někdy jsou ty barvy naprosto jiné, než jaké byste čekali. Škoda, že není barevný celý komiks. Ne, že by mi černobílé provedení vadilo, ale ke Scottovi se barva hodí. Bryan si dál hraje s formou, kterou prezentuje, Scott už získává zkušenosti, může postoupit na další level a sem tam se mu nad hlavou objeví ukazatel toho, jakou má žízeň, jak moc má plný močák, apod. Komiks se vyvíjí do naprosto geniálního díla, kterému není nic podobné. Má mnoho z různých forem umění a z různých příběhů, což z něj dělá dílo unikátní. Od Japonce byste tohle čekali, od Kanaďana zase tolik ne, ale je vidět, že Bryan přesně ví, co chce a jde si zatím. A je to dobře. Tohle mě baví.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Scott Pilgrim 1: Vypečený život flákače"
"Scott Pilgrim 2: Proti zbytku světa"
"Scott Pilgrim 3: Nekonečný smutek"

Žádné komentáře:

Okomentovat