2014-02-14

#499: Švejk - 75 %

Švejk
Vydalo nakladatelství XYZ v brožované vazbě v roce 2011. Vydání má 168 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Martin Čáp a Martin Jaroš podle románu Jaroslava Haška
Kresba: Petr Vyoral

Švejk je jednou z nejznámějších postav české literatury a samozřejmě i českého filmu a kniha "Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války" jsou doslova národním pokladem, na nějž mnozí nedají dopustit. Převést takový poklad do komiksové podoby bylo přece jen docela náročným úkolem a já sám jsem byl zvědavý, jak se toho tvůrci zhostili, a to i z toho pohledu, zda se nebudou moc inspirovat Ladovým pojetím, anebo naopak pojetím filmovým, tedy tím, kde zazářil Rudolf Hrušínský. Po několika málo stránkách jsem zjistil, že Petr Vyoral byl jako kreslíř rozhodně dobrou volbou.

Adaptovat tak notoricky známou knihu, jakou jsou "Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války", je vždycky těžké a je jasné, že výsledek bude podroben silnému drobnohledu. Já nejsem až takový znalec knihy, a tak si tento drobnohled odpustím a spokojím se - a vy snad také - s klasickou recenzí komiksového díla. Kniha zábavnou a správně útočnou formou kritizuje poměry tehdejší doby, přičemž by bylo možné kritiku vztáhnout i na společnost současnou. I když se vše kolem nás vyvíjí, samotní lidé zůstávají celkem stejní. A proto je Švejk pořád tak aktuálním a zajímavým hrdinou. Zajímavým je i v komiksu, i když si myslím, že v jeho hláškách stejně budete slyšet hlas Rudolfa Hrušínského, pokud tedy film znáte. Proč ne? Komiksu to rozhodně nijak neškodí.

"Švejk" je ukázkou toho, jak moc něco zlidovělo a jak se z těch Švejkových promluv stalo něco, co obohatilo český jazyk. O významu Jaroslava Haška nelze pochybovat. A vzhledem k tomu, že také on byl celkem rozporuplnou postavičkou a recesistou, jsem docela rád, že tvůrci komiksu tohle akceptovali. Nejen, že adaptovali notoricky známý příběh, zároveň se postarali o to, aby v tom bylo i něco trochu navíc. V některých panelech najdete malé kreslířské vtípky, ať už je to formou malých bublin s obrázkem, anebo i tím, co se na panelech objevuje. Tyhle postranní vtípky jsou ukázkou toho, že kreslíř ví, co dělá, a že je celkem sebevědomý. V tomhle případě si rozhodně myslím, že to je ve prospěch věci. Také je to to hlavní, co s sebou adaptace přinesla navíc.

Komiks "Švejk" rozhodně není ničím, co by bylo z hlediska komiksových adaptací naprosto jedinečné a výjimečné. Jedná se o poměrně standardní adaptaci, která nevynechává většinu zásadního, co je pro příběh důležité. V tomhle směru se tak jedná o poctivé dílo, kde nad scénářem, který kopíruje knihu, vyniká zvolená kresba. Kromě toho, že oceňuji autorský přínos Petra Vyorala, zároveň si myslím, že jeho styl byl pro daný příběh naprosto dokonalý. Dýchne na vás dobou i postavami, k příběhu o Švejkovi se jedná o něco, co dokonale padne. Kdyby byla každá adaptace taková, tak si nemáme moc na co stěžovat.

Komiks "Švejk" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat