2013-06-05

#111: Preacher: Pradávná historie - 70 %


Kdyby se lidí (rozuměj komiksových fanoušků) zeptali, jaký je nejlepší komiks Gartha Ennise, myslím, že by mnoho respondentů odpovědělo "Preacher". Poměrně zaslouženě. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/preacher-pradavna-historie.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)



Preacher: Pradávná historie (Preacher: Ancient History)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2012. Původně vyšlo jako čísla 1 až 4 minisérie "Preacher Special: Saint of Killers" a jednodílné speciály "Preacher Special: The Story of You-Know-Who", "Preacher Special: The Good Old Boys" a "Preacher Special: Cassidy - Blood and Whiskey" v nakladatelství Vertigo (dospělejší odnož DC Comics). Souborně v originále komiks vyšel jako "Preacher: Ancient history" v roce 1998 u DC Comics (tato verze neobsahuje příběh "Preacher Special: Cassidy - Blood and Whiskey", ten se původně objevil v knize "Preacher: Dixie Fried", ale česká verze "Preacher: Konec iluzí" tuto povídku neobsahovala). České vydání má 280 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč.

Scénář: Garth Ennis
Kresba: Steve Pugh, Carlos Ezquerra, Richard Case, Steve Dillon a Glenn Fabry

Jestli jste si mysleli, že s devátou knihou se s komiksem "Preacher" úplně rozloučíme, tak vás musím vyvést z omylu. Nakladatelství BB/art totiž vydalo ještě jednu knihu, kde jsou další příběhy, krátké a vedlejší, které se k "Preacherovi" vážou a které dokreslují celou mytologii. Musím říct, že jsem přesně nevěděl, co vlastně od knihy očekávat, ale když jsem ji otevřel a začal číst první příběh rozdělený do čtyř kapitol, uvědomil jsem si, že tohle je přesně to, co tomu ještě chybělo. Pro mě vlastně náhrada za to, co jsem si protrpěl při čtení závěru knihy "Preacher: Alamo", z kterého jsem byl jednoduše zklamaný.
"Preacher: Pradávná historie" je sbírkou jednotlivých příběhů, tak se na ně pěkně pojďme podívat po jednom.

Svatý zabiják
Jsem rád, že Garth Ennis tenhle čtyřdílný příběh napsal, protože se zde věnuje tomu, jak se zrodil Svatý zabiják. Je to krásná legenda z Divokého západu, kterou Garths doplnil neskutečně ukecanou předmluvou, kde mimo jiné použil i některé pasáže přímo z komiksu. Myslím, že tohle by neměla být předmluva ale jakýsi závěr k příběhu, protože ho to trochu degraduje a čtenář už přesně ví, co má čekat. Já vím, že autor se někdy potřebuje vykecat, ale osobně si pomalu zvykám (taky jsem ten kecací typ), že je lepší to dát na závěr. Raději nic nevyzradit předem a pak se k tomu vrátit, vysvětlit svoje motivace, záměry, cokoli. Je fakt, že to samo někdy může zkazit dojem, ale je už na čtenáři samotném, jestli to skutečně bude číst, nebo nikoli.
Původní obálka ke komiksu "Preacher Special: Saint of Killers 1"
Legenda o Svatém zabijákovi je přesně taková, jakou by ji fanoušek chtěl. Drsná, plná krve a násilí, utrpení, které mohlo zrodit tak neskutečnou zrůdu, jakou Svatý zabiják je. Není to zrůda? Máte pocit, že je spravedlivý? Ale no tak, to jste "Preachera" pořádně nečetli? Jen si přečtěte čtvrtou kapitolu příběhu v této knize a možná na něj trochu změníte názor. Je to legenda, která se dokonale na divoký západ hodí. Garth Ennis ze sebe vydal vše nejlepší, co v něm z westernu (z)bylo.
Jedna s kreseb Glenna Fabryho - Svatý zabiják
Příběh Vy-víte-koho
Bohužel zklamu fanoušky knih o Harrym Potterovi, tohle opravdu není příběh, který by se vracel k nezmapovaným úsekům života temného lorda Voldemorta. Tím Vy-víte-kým je někdo jiný, i když v obličeji by se ten rozdíl zase tolik nepoznal. Komiksová povídka se věnuje Prdelmanovi. Jak se vlastně stalo, že Prdelman vypadá jako Prdelman? Vězte, že právě tento příběh vám všechno vysvětlí, respektive názorně ukáže, protože ono vysvětlení už bylo v hlavní sérii. Píše se doba, kdy Kurt Cobain ovlivňuje mládež, jenže co skutečně na ty mladé dopadne, to je jeho smrt. Prdelman je obyčejný kluk, který má ve škole peklo, otec ho mlátí, matka se o něj nestará a jediný kamarád je jeden zhulenec, který si myslí, že ví všechno o světě. Tihle dva to spolu táhnou a rozhodnou se, že by bylo super půjčit si pušku Prdelmanova táty. Ten pes odvedle potřebuje trochu uklidnit. "Příběh Vy-víte-koho" není zrovna žádný zázrak, ale má ty potřebné emoce, aby se vám mohl tenhle kluk hnusit, stejně jako si ho můžete zamilovat.
Původní obálka komiksu "Preacher Special: The Story of You-Know-Who"
Hoši z Jihu
Skvělé béčko. Nic jiného se o tomhle příběhu nedá říct. V hlavní roli jsou Jody a T.C., což jsou rozhodně dva nejhnusnější lidé, jaké jste kdy potkali, ale stejně tak jsou výbornými hlavními postavami v tomhle akčním příběhu, kde se nevinná dívka dostane do spárů vražedného mafiána. Pomoc by jí měl hrdinný detektiv, který má trochu problémy s vlastní prací. Jenže právě jeho vinou s nimi helikoptéra dopadne do bažiny, kde jsou pro žoldáky snadnou kořistí. Ale to by kolem nesměl jít Jody a T.C., kteří za sebou zrovna mají souboj s gorilou, a tak jsou v dobrém rozmaru. Takhle by vypadal film s parodií Jamese Bonda, na který by místo miliónů lidí šlo pár tisíců, ale je to neskutečná sranda. I když víte, že Jody a T.C. jsou pořádné svině a tady vás taky nešetří, stejně jim budete fandit.
Krev a whisky
Komu se bude asi věnovat poslední komiks ve sbírce "Preacher: Pradávná historie"? Vzhledem k tomu, že se celá kniha doposud vyhýbala samotnému Jessemu, on to nebude. Tohle je kniha o postavách, které jej doprovázely, anebo se s nimi setkal na druhé straně barikády. "Krev a whisky" nemůže být o nikom jiném než o Cassidym, muži-upírovi, který byl důležitou postavou v Jesseho životě, ať už v tom dobrém, nebo zlém. "Krev a whisky" je příběh, který odhaluje, co se vlastně tenkrát stalo v New Orleans. Zjišťujeme, proč jsou Les Enfants du Sang na Cassidyho tak nakrknutí. Kromě toho ale také poznáme jiného zástupce Cassidyho druhu a zase trochu začneme hodně uvažovat o tom, jestli je Cassidy spíš kladnou, anebo spíš zápornou postavou. "Krev a whisky" je jediným příběhem ve sbírce, který kreslil Steve Dillon. Nutno říct, že nebýt závěru, je to i komiks nejslabší. Ale finále to přece jen vynahrazuje. Pointa je něco, co Garth Ennis zvládá dobře. Většinou.
"Preacher: Pradávná historie" je knihou, která je určená hlavně milovníkům série, ale myslím, že takový příběh "Svatý zabiják" dokáže nadchnout i jiné, především pak milovníky westernů. Myslím si, že o mnoho nepřijdete, když si knihu nekoupíte, ale pokud vás "Preacher" skutečně zaujal, vůbec bych se koupě nebál. Nestane se zde nic závratného, co ovlivňuje příběh, který znáte, ale několik příjemných desítek minut s jednotlivými povídkami strávíte. Garth Ennis nezklamal a ke spolupráci si opět vybral lidi, kteří dávají všem čtyřem příběhům tu správnou duši.

Komiks "Preacher: Pradávná historie" si můžete zakoupit na stránkách nakladatelství BB/art.

Žádné komentáře:

Okomentovat