2013-06-05

#112: Líbání zakázáno 1 - 65 %

Líbání zakázáno 1 (Kiss Me Host-gumi volume 1)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2012. Původně vyšlo na pokračování v magazínu Ribon (japonsky りぼん) a souborně pak v roce 2009 u Shueisha, Inc. Kniha v originále nese název Kiss Me Host-gumi (japonsky ホスト組). České vydání má 184 stran a prodává se v plné ceně za 169 Kč.

Scénář: Nači Júki
Kresba: Nači Júki

Tak zaprvé. Tohle není rozhodně něco, co bych normálně četl. Už jen z toho důvodu, že se jedná o šódžo (nebo shoujo či snad 少女, jak vám vyhovuje víc) je manga určená pro kategorii 10 až 18 let. To by zase nebylo tak hrozné. I když se pomalu a neúprosně blížím třicítce, no, ono to zase tak pomalu není, větší problém s cílením téhle mangy je v tom, že je to určeno pro dívky ve vymezeném věku. A přece jen, podle jména a ranní kontroly dívky nejsem. Přesto jsem se rozhodl, že dám knize šanci. Říkal jsem si, co se může stát. Neočekával jsem od toho moc, vždyť ta obálka je jako z červené knihovny, ale to není vina českého vydavatele, takhle už to přišlo z Japonska. Je to celé červené a nablýskané, pro muže okamžitě něco, co je odpudivé, divné... Panebože, co když se v tom budou rozebírat nějaké ženské cykly???

Přistoupil jsem ke komiksu nezaujatě, anebo jsem se alespoň pokusil a můžu říct jedno. Bavil jsem se. Bavil jsem se dobře, až překvapivě dobře. Jasně, tohle prostě nesedne každému, ale když budete mít za každou cenu předsudky a ani to nezkusíte, možná vám zůstanou zavřené některé dveře, které by stálo za to otevřít. "Líbání zakázáno" není komiksem, který vám změní život, a jsem si jistá, že skutečně větší efekt bude mít na holčiny, které ještě nemohou ani začít dělat řidičák, ale přesto je zde určitý přesah, je zde humor, který může sednout i trochu širšímu publiku. Je to hlavně tím, že autorka je vtipná, dokáže být nenucená, stejně jako vlezlá, ale dohromady to celkem dobře funguje.

Stojí před zajímavým nápadem. V Japonsku existuje škola, kde jsou jen samé dívky. Prostě se to tak sešlo a právě na tuhle střední školu nastupuje hlavní hrdinka Mako Anzai v domnění, že se zamiluje, že pozná svou první lásku a dostane svůj první polibek. Je to holka plná ideálů, ale stejně tak je střelená jako žába z praku. Je to patnáctiletá holka, která střídá nálady z vteřiny na vteřinu, chvíli je přemýšlivá a pak najednou vybouchne jako odjištěný granát. Většinou to má svoje příčiny, nešílí jen tak, ale na druhou stranu jsou její reakce nepřiměřené. Ale tohle je manga. Může to být nepřiměřené. Nači Júki pak může přecházet z různých stylů, kdy volí i ty naprosto nejjednodušší.

Na autorce je vidět, že si psaní doslova užívala. Také zde najdete sloupky z jejího života, které vkládá přímo do komiksu. Je to zajímavé ozvláštnění a ještě více to ukazuje na to, jak je tahle manga autorskou, ale stejně tak i na to, jak je styl Japonců specifický. Když se podíváte na stránku téhle mangy, většinou zde najdete určitou formu uspořádání, i když kosé zlomy mezi panely běžné, ale pak, když se do těch stran začtete, najednou zjistíte, že v rámci vyprávění příběhu k vám mluví sama autorka a sděluje vám, že má doma čtyři fretky, že se narodila 17. dubna a že je narozena ve znamení Berana. Možná vám to nejdřív přijde divné, ale pak, když se do komiksu skutečně začtete, to budete brát jako něco banálního a uvědomíte si, že i když je autorka dospělá, pořád v sobě má tu malou holku, co chce první pusu, která bude stát za to, co se chce zamilovat do nějakého pohledného kluka, nejen do těch zženštilých typů, co je sama na střední tak nesnášela. Ale vlastně možná se zamiluje i do nich. Vždyť přece dospěla!

"Líbání zakázáno 1" není mangou, která nadchne všechny. Nejedná se o příběh, který bude tím pravým, co mají rádi fanoušci supermanů a drsných komiksů od Ennise, propracovaných od Allana Moora. Přesto se k nám tahle manga dostává a já si myslím, že si zaslouží pozornost. Není to umění, ale je to zábava. Jestliže si zvyknete, můžete se skutečně pobavit. No, a pokud si nezvyknete, tak vás tenhle komiks nezaujme. Jako mnoho jiných, co na našem trhu vychází. "Líbání zakázáno 1" nabízí bonus v podobě krátkého uzavřeného příběhu na konci, a u něho už jsem se skutečně smál, protože trapnost, kterou hrdinové zažívají a výborný styl, v němž je podán, to je prostě něco, co vás dokáže naplnit energií. Pořád je to ale především romantika, která těží ze zajímavého počátečního nápadu a místy i nesnesitelných, ale pořád celkem zábavných postav. V rámci žánru (romantické příběhy pro teenagerky) rozhodně nadstandard. V porovnání s mangou obecně, která u nás vyjde, to bude spíše průměr. Za mě rozhodně palec nahoru. Kniha pobavila a to jsem potřeboval.

Komiks "Líbání zakázáno 1" můžete zakoupit přímo u nakladatelství ZonerPress.

Žádné komentáře:

Okomentovat