2018-04-11

#1673: Gantz 19 - 55 %


Gantz 19 (ガンツ)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako kapitoly 215 až 226 v sérii "Gantz" (japonsky ガンツ, v anglické transkripci Gantsu) souborně v roce 2006 u Shueisha, Inc. České vydání má 228 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Hiroja Oku
Kresba: Hiroja Oku

Konečně se nám příběh vyvinul trochu jinou cestou. Konečně už to nejsou jen akční souboje, kterých je zde vlastně minimum. Popravdě se jen dokončí na začátku a pak už je to vlastně bez akce. Na komiksovou sérii, která na akci stojí, je tohle možná trochu překvapivé, ale musí se tomu nechat, že Hiroja Oku v tomhle směru knihu "Gantz 19" ukočíroval celkem dobře a vlastně ani moc nevadí, že zde žádná akce není. Problém je spíše v tom, kam příběh směřuje. Nemůžu si pomoct, ale to, co tady udělal, mi přijde jen jako obyčejné natahování, ne nějaké skutečné řešení toho, co se v sérii děje. A pokud ne přímo řešení, tak alespoň posun k tomuto řešení, protože i tahle série bude muset jednou skončit. Však už jsme v polovině.

Příběh "Gantz 19" se točí kolem toho, že si postavy rozdělují body. Došlo k tomu, že museli porazit skutečně pořádného nepřítele, navíc s změnila pravidla, protože lidé, normální lidé, je mohou vidět. To není zrovna málo, ale co je ještě lepší, tak body, o které se tentokrát hrálo, jsou skutečně vysoké, a tak hned několik postav dosáhne na magickou hodnotu 100 bodů, vlastně ji ještě přesáhne. Tyto postavy si mohou vybrat ze tří možností - zapomenout a vrátit se do normálního života, přát si nějakou pořádnou zbraň anebo nechat oživit někoho, kdo se účastnil Gantzu, ale během bojů zemřel. Tohle je docela zajímavé především z toho pohledu, jak se postavy rozhodnou jednat, zde se ukáže jejich charakter.

Myslím si, že tady měl Hiroja Oku docela dost prostoru pro to, aby se skutečně ukázal, aby prezentoval svoje postavy, jak nejlépe umí, především by mohl ukázat svoje vypravěčské schopnosti, mimo jiné z hlediska toho, jak postavy dokázal budovat. Jenže v tomhle ohledu dle mého trochu zklamal a to, co se zde stane, je sice velkou změnou, ale z pohledu Keie Kurony se jedná spíše o zmiňované natahování, kdy si Hiroja Oku mohl dovolit trochu vydechnout, pokud se akce týká. Celá kniha je civilnější, především pak druhá část je skutečně velmi poklidná, odehrává se v našem světě a jde o vztahy. Skoro až překvapí, kam se série dostala. A je otázkou, kam se ještě dostane, protože se dá asi celkem očekávat, že takhle poklidně děj pokračovat nebude.

"Gantz 19" je změnou tempa v celé sérii, jedná se o knihu, která je jiná než předchozí, je to kniha, pomalejší, i když on Hiroja Oku zvládá kadenci stránek pro krátkou emotivní scénu mezi dvěma postavami také na poměrně vysoké úrovni. Jemu prostě malý prostor nestačí. Potřebuje se rozmáchnout. Ale to je něco, na co jste si u "Gantzu" už prostě museli zvyknout. Teď už jde jen o to, jestli se podaří nakopnout další děj v dobrém duchu, anebo ne a budeme dál tápat a bude se vše jen dál natahovat, protože z knihy "Gantz 19" mám přesně takový pocit. Prostě jen přidat trochu děje, který zase tolik nemusí změnit. Ale třeba se pletu, třeba to dál bude jen lepší a lepší.

Komiks "Gantz 19zakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Gantz 1"
"Gantz 2"
"Gantz 3"
"Gantz 4"
"Gantz 5"
"Gantz 6"
"Gantz 7"
"Gantz 8"
"Gantz 9"
"Gantz 10"
"Gantz 11"
"Gantz 12"
"Gantz 13"
"Gantz 14"
"Gantz 15"
"Gantz 16"
"Gantz 17"
"Gantz 18"

Žádné komentáře:

Okomentovat