2019-08-12

#2024: Superman: Mír na zemi


Superman: Mír na zemi (Superman: Peace on Earth)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2019. Komiks původně vyšel jako "Superman: Peace on Earth" v roce 1999. České vydání má 64 stran a prodává se v plné ceně za 349 Kč.

Scénář: Paul Dini
Kresba: Alex Ross

A máme na trhu dalšího Alexe Rosse, což je rozhodně fajn. Navíc je to v opravdu velkém formátu, kdy ve chvíli otevření knihy máte pocit, že se ve skutečnosti díváte na plátno. Ještě jak je malba velmi specifická, i tisk má téměř nějaký reliéf, ale to je prostě jen tím, jak jsou barvy tiskárnou nanášeny. Rozhodně se nedá čekat, že byste cítili Alexovi tahy štětcem, to určitě ne. Ale použitý papír je kvalitní, velký, lesklý a Alexova malba na něm vypadá skvěle. Takže ano, v tomhle směru se rozhodně musí nechat, že se k nám dostal komiks zajímavý, u něhož pak jen doufáte, že se mu nedostalo jen výtečného kreslíře, ale také scenáristy, jenž Alexovi Rossovi poskytl nějakou výtečnou látku, již mohl malovat. Tím scenáristou je opět Paul Dini, s nímž Alex Ross vytvořil již komiks "JLA: Svoboda a spravedlnost" (v originále tedy "Superman: Mír na zemi" vyšel ještě před "JLA: Svoboda a spravedlnost"). A to je bohužel kámen úrazu, protože ani v tomhle případě není scénář silná stránka komiksu.

Když jsem se do komiksu "Superman: Mír na zemi" začetl - a ono to není zase tak těžké, má jen 64 stran a textu zde tolik není - říkal jsem si, jestli tohle skutečně má být ten nejlepší příběh se Supermanem, jenž byl kdokoli schopen pro Alexe Rosse vytvořit. To opravdu chceme sledovat, jak Superman přináší do Metropolis vánoční stromek? Ale dobře, říkal jsem si, tohle je jen začátek a my určitě uvidíme i akční scény se Supermanem, kde se Ross trochu vyřádí a dynamiku své kresby předvede i jinak než jen na tom, jak Superman se stromkem přilétá. A jo, co si budeme povídat, nastrojení vánočního stromku vlastně nakonec vypadalo docela dobře. A tak jsem četl dál - jak říkám, moc času to zase nezabralo. Kniha "Superman: Mír na zemi" je tu jednoduše od toho, abyste se více kochali malbou, než četli to, co se tam vlastně děje. A to platí i poté, co jsem komiks "Superman: Mír na zemi" dočetl, protože ono z hlediska příběhu opravdu není moc o co stát.

Co je komiks "Superman: Mír na zemi"? není to nic jiného než politická a ekologická agitace. Fajn, i tohle jsou ale příběhy, které mají smysl, které se dají číst. Jenže Paul Dini ukázal, že tohle psát neumí. Respektive neumí to napsat tak, aby to bylo čtenářsky zajímavé, aby to bylo něčím ozvláštněné. Jednoduše počítal s tím, že tu má postavu Supermana, ten nejlepší možný vzor, a tak ukáže, jak by bylo možné vyřešit chudobou nebo hladomor. Ano, nejprve to ukáže na tom, jak by se to asi dělat nemělo, protože to, co Superman zkouší, prostě není řešení, ale v konečném důsledku přichází i s tím, jak by to dělat šlo a jak by lidé měli v sobě zažehnout tu dobrotu a navzájem si pomáhat. Když jsem komiks "Superman: Mír na zemi" dočetl, tak jsem si jen říkal, to opravdu Alex Ross svou kresbu použil k tomu, aby se spolupodílel na vytvoření agitačního pamfletu? A ještě hodně naivního? Tohle je velká škoda a trochu i ztráta času, aby takový umělec pracoval na takových komiksech, jejichž přínos je v podstatě nulový.

Nebudu tvrdit, že komiks "Superman: Mír na zemi" nestojí za koupi. To rozhodně není pravda. Ale za koupi stojí jen proto, že Alexovi Rossovi zase není moc co vytknout, jeho malba je prostě krásná a budete se jí kochat, budete se na ni chtít dívat. Ze začátku je krásné, jak je Supermanův život krátce shrnutý jen v lehce hnědém odstínu a pak se najednou Alex pustí do barvy, je to prostě nádhera. Jen jsem zíral, a to i na to, jak Superman přilétává s tím stromkem a jak se s tím autor vymaloval krásně do detailu. Jenže pak jsem se víc a víc začetl a prostě se mi skoro chtělo brečet z toho, jak je Paul Dini špatný, jak je přímočarý a jak akci nebo něco překvapivého vkládá prostě jen proto, aby se neřeklo, protože kdyby tam nebyl ani jeden výbuch, tak by ho asi fanoušci skutečně poslali do háje proto, že nedal Alexovi možnost alespoň trochu vyniknout v akci, což by byla prostě nesmírná škoda. Ale je zajímavé, že v podstatě ani jedním komiksem pro DC nedostal Alex Ross možnost vytvořit takový komiks, jako dostal v případě marveláckého komiksu "Zázraky". Ani "Království tvé" není tak dobré, ne scenáristicky. A "Superman: Mír na zemi" už vůbec ne.

Komiks "Superman: Mír na zemi" zakoupíte na stránkách Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat