2018-09-06

#1799: JLA: Svoboda a spravedlnost - 60 %


JLA: Svoboda a spravedlnost (JLA: Liberty and Justice)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2018. Komiks původně vyšel jako "JLA: Liberty and Justice" v roce 2003. České vydání má 96 stran a prodává se v plné ceně za 449 Kč.

Scénář: Paul Dini
Kresba: Alex Ross

Knih "JLA: Svoboda a spravedlnost" má dva zásadní prvky - Alexe Rosse a velký formát. Společně tyhle dvě ingredience vytvářejí něco, co je skutečně na pohled velmi zajímavé. Když knihu otevřete, jako kdybyste vstoupili do galerie nějakého umělce - což je vlastně do jisté míry pravda - a stránku po stránce se můžete kochat jeho jedinečnou tvorbou. Alex Ross jednoznačně jedinečný je. Je to autor specifický, který má styl jako málokdo jiný. Malbu v komiksu prostě tak často neuvidíte, hlavně pokud si uvědomíte, že komiksy jsou v mainstreamu vydávány každý měsíc. To by nedal asi nikdo, minimálně ne v takové podobě, jakou Alex Ross prezentuje. Proto se věnuje spíše komiksovým experimentům a speciálním příběhům. Takovým je i "JLA: Svoboda a spravedlnost".

Jak jsem řekl, Alex Ross a velký formát knihy jsou faktory, které jsou skutečně parádní. Tohle je něco, co chcete vidět. Ale "JLA: Svoboda a spravedlnost" není artbook, jedná se o komiks. A komiks má kromě kresby ještě druhou zásadní část. A tou částí je scénář. A tady nastává s knihou "JLA: Svoboda a spravedlnost" pořádný problém. Ten příběh je jednoduše to, co zrovna Diniho napadlo, když se mu řekl, aby dal Alexovi Rossovi prostor k nakreslení všech členů JLA - včetně záloh - a to na různých kontinentech, v různém prostředí a v různých denních dobách. Ten děj je tak prostý, až jsem se divil, že se vůbec obtěžovali tím, aby zde nějaký byl. Kdyby se jednalo o artbook, bude to mít podobný smysl. Ne vlastně bude ten smysl o něco větší.

JLA čelí nové hrozbě. V Africe došlo k tomu, že najednou zemřelo mnoho lidí. Uf, klid, když se Martian Manhunter (mimochodem je vypravěčem příběhu), Green Lantern a Flash dostanou na místo, zjistí, že to není tak hrozné, jak se báli, ti lidé jsou jen paralyzovaní. To je víc v pohodě, jen je potřeba zjisti, kde se virus... aha, jasně, z meteoritu, který leží opodál. Tak to už je pak pohoda, stačí najít protilátku a je vymalováno. A ono to skutečně je takhle jednoduché. Aby to však mělo trochu hlubší dopad, rozhodl se Dini, že tomu dá politický a společensko-kritický podtext, kdy vlastně ukazuje sílu masmédií a mystifikace, respektive toho, že se k nám zprávy dostávají zkreslené a my něco, co není pravda, za pravdu považujeme. Hezké, ale v tomhle příběhu to nefunguje a vyznívá to neskutečně křečovitě.

A křečovitě vyznívá i finále, které vlastně jen potvrzuje to, co si někteří lidé v příběhu mysleli - JLA jim lže. Jasně, tady je ta lež přiznaná, ale opět máte pocit, že to všechno je tu jen proto, aby mohl Alex Ross nakreslit něco zajímavého. Malba je skvělá, proti tomu se nedá říct nic, takhle chcete vidět komiks, ale chcete tak vidět komiks, který je dobrý. "JLA: Svoboda a spravedlnost" dobrý komiks není ne jako celek. Číst takový příběh může být pro někoho utrpením. A je škoda, že se Alexovi do rukou nedostávaly lepší scénáře. Z toho, co u nás vyšlo, zůstávají stále nejlepší "Zázraky". U toho ostatního se můžete kochat hlavně kresbou, i když i "Království tvé" má alespoň trochu zajímavý příběh. Opět ale vede Alexova malba. A pro tu si kupte knihu "JLA: Svoboda a spravedlnost", protože ty panely, jejich kompozice a hlavně samotná malba prostě stojí za prohlížení.

Komiks "JLA: Svoboda a spravedlnost" zakoupíte na stránkách Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat