2019-08-09

#2023: Spider-Man: Velká moc, velká odpovědnost


Spider-Man: Velká moc, velká odpovědnost (Marvel Adventures Spider-Man: Amazing)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2019. Komiks původně vyšel jako "Marvel Adventures Spider-Man: Amazing" v roce 2010. České vydání má 84 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Paul Tobin
Kresba: Roberto Di Salvo, Matteo Lolli

Když se objevil komiks "Avengers: Rukavice nekonečna" s tím, že by se mělo jednat o edici "Můj první komiks", docela mě to překvapilo a potěšilo, že tu je řada, která chce seznamovat děti se superhrdiny. 7+ je hezké určení. Ale titul knihy mě nedokázal zaujmout natolik, abych se po něm nějak víc pídil. To už jsem se spíš podíval na film "Avengers: Endgame", kde o tu rukavici nekonečna také jde. Jakmile ale nakladatelství Crew přišlo s tím, že další v této edici pro mladší čtenáře bude kniha "Spider-Man: Velká moc, velká odpovědnost", už jsem zvědavý byl, protože v tomhle případě se přece jen jedná o superhrdinu, kterého mám ještě stále nejraději, respektive je to ten, jehož jsem si jako mladší velmi oblíbil, a tak by mě zajímalo, jak je dnes prezentován dětským čtenářům. Přece jen, tohle je pořád komiks od Marvelu. A docela mě potěšilo, že scénář psal Paul Tobin. Pokud nic jiného, tenhle člověk dokáže být vtipný. Bohužel výsledek je víc než rozpačitý.

V knize "Spider-Man: Velká moc, velká odpovědnost" najdete celkem čtyři krátké příběhy, které vycházely v rámci série "Marvel Adventures Spider-Man". Jedná se o příběhy, které v podstatě nemají žádnou návaznost, i když jedna drobná by se tam našla. Nějak zásadní ale není. Hned na začátku máme rychlé - hodně rychlé shrnutí toho - jak Spider-Man vznikl. Takhle kniha tedy neobsahuje samotný příběh originu, který by byl rozkreslený do více stránek. Je zde jen shrnutý. Dobře, aspoň to. Na začátku máte pocit, že před vámi je jeden delší příběh. Alespoň tak na vás bude působit představení hlavních postav. Jasně, Spider-Man a Chat se zde objevují častěji, ale Green Goblin nakonec tak důležitý není. A v konečném důsledku je těch postav, jež se zde ukážou, mnohem více. A rovnou se jede na to, že ten, kdo komiksy čte, má velkou znalost toho, jaké jsou postavy Marvelu - nejen Spider-Manova světa, ale rovnou celého Marvel světa! - což je u něčeho, co má na obálce text "Můj první komiks", trochu zavádějící.

Paul Tobin používá docela dost velké množství postav, ale jen je horší na sebe, skutečně je nepředstavuje. Na začátku se mluví o Chat, což by měla být Peterova přítelkyně, ale pak se najednou mluví i o Gwen Stacy, která ale více představena není, a to i přesto, že i v téhle sérii bude mít podle všeho své místo. Kapitán Stacy se tu prostě také objevuje prostě proto, že je v příběhu, nic víc k němu řečeno není. A podobě je to s dalšími postavami - tetička May, velká část Sinister Six, Sabretooth, který je tu v konečném důsledku jen proto, aby mohl Paul Tobin udělat vtip s Ka-Zarem a jeho tygrem Zabu. Mimochodem Ka-Zar a Zabu??? V komiksu se Spider-Manem??? A o Savage Land (překládané jako Divočina) se zde mluví jako o něčem naprosto běžném, i když dítě, které vezme komiks "Spider-Man: Velká moc, velká odpovědnost" do ruky jako jeden z prvních, nemůže mít šajna o tom, co to vlastně je, proč tam jsou dinosauři a jak tam sakra mohou žít, když je to v Antarktidě.

Kniha "Spider-Man: Velká moc, velká odpovědnost" je nekonzistentní a dle mého názoru jednoduše neplní to, co by měla plnit. Tohle by měl být "Můj první komiks", seznámení se se Spider-Manem v případě, že jste dítě a moc ho neznáte. Ale tohle kniha prostě není. Je to čtení pro děti, které budou znát Spider-Mana z televizního seriálu anebo třeba i z filmu. Navíc v titulu je "Velká moc, velká odpovědnost". Tohle základní spider-manovské heslo je tu zmíněno jen na začátku, jeho smysl je pouze v rychlosti odfláknut shrnutím toho, jak to bylo se vznikem Spider-Mana a tím, že Peter Parker si nejprve svou odpovědnost neuvědomoval. Pak už se jen jede na to, aby Peter prožíval příběhy, které budou zábavné, což asi jsou, a divné, což také bohužel jsou. Spider-Man je superhdina ze sousedství, ale v jednom příběhu se podívá do Anglie... Ne, tohle prostě nefunguje, podobně jako mi přišlo divné, když se ve filmu podíval do evropských velkoměst. Podstatu Spider-Mana příběhy v knize "Spider-Man: Velká moc, velká odpovědnost" prostě nezachycují a sem tam jsem z nich měl pocit, že Paul Tobin ani nezvládl zaměření na dětského čtenáře, že ty vtipy jsou místy spíše pro dospělejšího, který už má trochu načteno.

Komiks "Spider-Man: Velká moc, velká odpovědnost" zakoupíte na stránkách Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat