2018-09-12

#1803: Čarodějova nevěsta 4 - 60 %


Čarodějova nevěsta 4 (魔法使いの嫁)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako kapitoly 16 až 20 v sérii "Mahō Tsukai no Yome" (japonsky 魔法使いの嫁) souborně v roce 2015. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Kore Yamazaki
Kresba: Kore Yamazaki

Kniha "Čarodějova nevěsta 4" přináší celkem pomalé tempo, které děj nikam výrazně neposouvá, spíše se dívá do minulosti hlavních postav a trochu více nám o nich sděluje. Pokud vás tedy příběh zajal a oblíbili jste si hlavní postavy - Eliase a Čise - bude se vám kniha "Čarodějova nevěsta 4" líbit, ale musíte jednoduše přistoupit na rychlost vyprávění, která je spíše pomalá. Děj se neodvíjí jinak rychle, spíše musíte čekat na to, co se stane. Pro jistotu není v knize "Čarodějova nevěsta 4" ani moc akce a děj je opravdu pozvolný. Ani v elfí říši se toho mnoho nestane, více se hraje na vzpomínky než na jakoukoli akci. Ta se z dění vytratila a celé je to spíše romantické, ale s takovým do jisté míry odtažitým viktoriánským nádechem. Jako kdyby láska, která by zde mohla vzniknout, měla být jen platonická, nikoli fyzicky realizovaná.

Čise má v první polovině celkem jednoduchý úkol - má si vyrobit vlastní kouzelnickou hůl. Nic světoborného, ale kolik se toho dá vyprávět kolem... Neříkám, že to je vyloženě nuda, ale musíte se místy trochu chytat, abyste pochopili, že to jsou flashbacky, čí vlastně to jsou flashbacky a proč jsou vyprávěny. Jasně, nakonec se v tom celkem snadno orientujete, což se mi líbí. I když se flashbacky týkají různých postav, je vám hned jasné, proč jsou zde prezentovány. Ale není to proto, aby se budovalo napětí, aby se připravovalo něco velkého, ale prostě proto, aby se stavěl vtah mezi Eliasem a Čise. V tomhle je to hodně romantické, ale díky tomu, jak je to celé pojaté, je to takové specifické, takže se mi to v konečném součtu vlastně líbí.

Když se Čise vrátí s novou holí, ani v té době se nic zásadního nestane. Na konci je zde velmi dobrá scéna přeměny, která by mohla vést k zajímavému zvratu, ale myslím si, že to autorka trochu uspěchala. Z toho se dalo vytěžit trochu víc. Pokud se týká emocí, je zde to, co potřebovala, ale zrovna tuhle pasáž mohla trochu natáhnout a lehce v ní čtenáře vykoupat, když už se rozhodla, že nebude nikam spěchat mílovými kroky. A to skutečně nespěchá. Tempo je poklidné, sem tam se stane něco, co není zrovna klasické, ale i to je pojednáno v pozvolném tempu. Jestli jste si na styl vyprávění ale zvykli, bude se vám líbit i v tomto případě. Nejde tu o žádné velké věci, o budování a pády říší, ale prostě jen o to, že si dva zvláštní jedinci k sobě hledají cestu.

"Čarodějova nevěsta 4" funguje jako pokračování série, která nemá být kulervoucí, nemá být dechberoucí, má být magická a romantická. A taková série je. Najde si svoje fanoušky hlavně mezi čtenářkami, čtenáře asi tolik nezaujme. V tomhle je série zajímavá. Jede si své tempo, jede si svůj styl, moc se neohlíží, nesnaží se za každou cenu zalíbit a přesto pořád šlape. V současnosti už má devět knih a pořád ještě jede dál. Manga je strašně bohatá na žánry, což právě "Čarodějova nevěsta 4" ukazuje. Každý si zde něco najde, a tak i "Čarodějova nevěsta" si najde svoje fanynky a možná i nějakého toho fanouška. A je to dobře. Není to čtení, které vás zvedne ze židle, ale může se vám s ním hezky usínat. Ne proto, že by vás kniha nudila, ale proto, že v ní sice jsou deprese a temné myšlenky, ale taky je tam celou dobu krása.

Komiks "Čarodějova nevěsta 4zakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Čarodějova nevěsta 1"
"Čarodějova nevěsta 2"
"Čarodějova nevěsta 3"

Žádné komentáře:

Okomentovat