2018-06-15

#1722: Čarodějova nevěsta 3 - 70 %


Čarodějova nevěsta 3 (魔法使いの嫁)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako kapitoly 11 až 15 v sérii "Mahō Tsukai no Yome" (japonsky 魔法使いの嫁) souborně v roce 2015. České vydání má 188 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Kore Yamazaki
Kresba: Kore Yamazaki

Když jsem přečetl knihu "Čarodějova nevěsta 1", říkal jsem si, že tohle nebude manga, která by mě měla bavit. Když jsem přečetl knihu "Čarodějova nevěsta 2", říkal jsem si, že je celkem fajn, že se autorka vyhranila a není to zbytečně přeslazené a romantické, ale že to má i temnější tóny, i když spíše v duchu fantasy než v hororovém žánru. To by nevadilo, jsem rád, že jsou tam alespoň ty temnější náznaky, i když hodně je dáno hrdinkou, která je taková jakoby prázdná, trochu emo, ale zároveň jaksi bez emocí, dívka, která neví, kde je její místo, na jednu stranu je submisivní, i když má vlastní hlavu, což především ve druhé knize dokázala projevit. Stejně tak i ve třetí knize, kde už není jen bezbrannou holkou, ale může se směle postavit vedle Eliase, i když ještě netuší, jaké všechny schopnosti má a jak je může používat.

Kniha "Čarodějova nevěsta 3" není přímo tou, která by mě chytla, protože když se nad tím tak zamyslíte, ono se toho v ní vlastně moc nestane a dějově se série nikam moc neposune, ale nemůžu si pomoct, prostě mě bavilo ty příběhy číst, bavilo mě, jak se postavy mezi sebou baví, a bavilo mě, jak Kore kreslí některé postavy, některé scény. Dokáže jim skutečně dát ten správný hororový nádech, který zrovna potřebuje - trochu akční, anebo trochu hororový, trochu odlehčený, anebo i romantický. Ale ne nějak slzopudně, trapně. Naopak, ukázalo se, že Kore má pro tohle skutečně skvělý cit. Ukazuje se to nejlépe ve čtvrtém příběhu. Je to jen taková epizodka, kdy je Čise na procházce, ale náhodné setkání dává čtenářovi zajímavý příběh o tom, jak se mohou mít lidé/stvoření rádi.

O čem je vlastně kniha "Čarodějova nevěsta 3". V první řadě je to ještě dokončení toho, co se stalo v knize "Čarodějova nevěsta 2". Je to ještě takové trochu oťukávání a spíše se zde stanovují důležité postavy, než aby zde bylo nějaké epické finále, ale i tak jsou zde dobré prvky, třeba jako takový velmi specifický pavouk. I v tomto příběhu se ukazuje, že Kore Yamazaki má rozhodně zajímavý pohled na romantické příběhy a spíše se jí líbí takové temnější romance. A co si budeme povídat, ty sedí i mě. Nějak s promítají do každé epizodky, které kniha "Čarodějova nevěsta 3" obsahuje. Já jsem za to rád, protože to prostě není obyčejné achání nad láskou k nějakému mladíkovi a hlavně to není nudné, i když se tolik neděje.

Myslím, že na knize "Čarodějova nevěsta 3" je ještě vidět, že se autorka tolik nevypsala, že přesně neví, jaký směr to nabere. Anebo se mýlím, a ona prostě chce, aby to mělo takové zvláštně pomalé tempo, kdy vás nechce strhnout akcí, jen vás překvapit tím, že to její pomalé tempo v souhře s vyprávěnými příběhy prostě funguje. A ono to zatím funguje. Je to jiné, je to zvláštní, ale není to nudné, a to říkám jako muž, který vyloženě dívčí literaturu nečte. Popravdě k ní mám trochu odpor. "Čarodějova nevěsta 3" ale zaujme atmosférou, klidem, ale přitom celkem temnými vlákny, která jsou zde spřádána do příběhu, který jakoby nemohl pro hlavní hrdinku skončit dobře. Jsem zvědavý, jestli se podaří příběh ještě trochu potemnit, anebo se vydá jinudy. Finále knihy je už zase hodně fantasy.

Komiks "Čarodějova nevěsta 3zakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Čarodějova nevěsta 1"
"Čarodějova nevěsta 2"

Žádné komentáře:

Okomentovat