2018-09-11

#1802: Šmoulové: Gargamel a Šmoulové - 55 %


Šmoulové: Gargamel a Šmoulové (Gargamel et les Schtroumpfs)
Vydalo nakladatelství Albatros v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Gargamel et les Schtroumpfs" (první díl vedlejší série "L’Univers des Schtroumpfs") v roce 2011. České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Peyo
Kresba: Peyo

Sešit "Šmoulové: Gargamel a Šmoulové" nabízí tak nějak t, co očekáváte. Jedná se o sešit, který vyšel v rámci tematické série "L’Univers des Schtroumpfs", která se zaměřuje na sešity, jež obsahují několik krátkých příběhů, které mají většinou nějakého společného jmenovce. V prvním čísle je to Gargamel, ve druhém Vánoce, ve třetím Šmoulinka a tak dále. Zatím vyšlo sedm sešitů, poslední v roce 2016 a věnuje se dovolené. Celé to na první pohled vypadá jen jako marketingový tah, jak sice dostat mezi lidi i krátké příběhy, ale především jak nechat lidi, aby si koupili příběhy, které už v minulosti vyšly v rámci jiné sbírky. Ale musí se uznat, že u nás je to celkem v pořádku, my ty příběhy nejspíš znát nebudeme.

V sešitě "Šmoulové: Gargamel a Šmoulové" je těch příběhů celkem šest, mají od čtyř stránek po osm, skoro jako kdyby byly poskládány od kratších po ty delší. Konkrétně se zde objevují tyto příběhy:

  • Gargamel a krokodýl
  • Gargamelův rodný bratr
  • Obr lidožrout a Šmoulové
  • Šmoulové a pták bulibák
  • Gargamelovi synovci
  • Sakrabarbamel

Všechny příběhy mají jedno společné - Gargamel v nich má důležitou roli, a to i přesto, že to na první pohled - podle jména - tak nevypadá. Kromě toho je docela zajímavé sledovat, jací jsou jeho příbuzní, protože těch se tu pár objeví. Zjistíme, že má bratra, ale také tři synovce. Tohle jsou ty starší příběhy, které Peyo vytvořil v 60. letech vytvořil. K nim patří i postava Sakrabarbamela, ale musím uznat, že zrovna jeho příběh je tím nejslabším, který se v sešitě objevuje a je škoda, že jen na závěr sešitu, protože dovede zkazit dojem. Jako kdyby Šmoulové nebyli dostatečně silnými postavami a bylo nutné jejich příběhy okořenit něčím jiným. Kdyby zde nebyli Šmoulové, bude příběh vypadat podobně. A nebude dobrý. Moc lidských postaviček Šmoulům nesvědčí.

Pokud máte Šmouly rádi, asi si jejich dobrodružství užijete i v sešitě "Šmoulové: Gargamel a Šmoulové", ale nejedná se o příběhy, které by měly nějakým způsobem více zůstat ve vaší paměti. Těch lidských postav je někdy až moc, nemluvě o tom, že někdy ani nefunguje logika toho, proč vlastně Gargamel ještě vesničku nenalezl, ale tak je tohle pro děti, logika tu zase tak dokonale fungovat nemusí. Ale je to škoda, protože je vidět, že se mělo jednat prostě jen o jednotlivé epizodky, které mezi sebou nemají žádnou návaznost a následky. Tohle poslední dobou začínám opakovat hodně, ale většinou jenom u superhrdinského komiksu, ale i u dětského je škoda, že tomu tvůrci někdy nedali více, něco trochu hlubšího. Jako zábava to ale pořád celkem funguje.

Komiks "Šmoulové: Gargamel a Šmoulové" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

Na Comics Blogu najdete recenze na komiksy:
"Šmoulové 1: Černí šmoulové"
"Šmoulové 3: Šmoulinka"
"Šmoulové 5: Šmoulové a Krákula"
"Šmoulové 6: Kosmošmoula"
"Šmoulové 11: Šmoulí olympiáda"
"Šmoulové 12: Příběh šmouly Mrněte"
"Šmoulové 14: Šmouloplán a čtyři další příběhy"
"Šmoulové 22: Šmoula reportér"
"Šmoulové 27: Šmoulové na plovárně"
"Šmoulové 28: Hvězda Šmoulinka"

Žádné komentáře:

Okomentovat