2018-09-13

#1804: Mrakobití - 85 %


Mrakobití (Weathercraft)
Vydalo nakladatelství Trystero v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Weathercraft" v roce 2010. České vydání má 104 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.

Scénář: Jim Woodring
Kresba: Jim Woodring

Nakladatelství Trystero se opět trefilo do černého a přišlo s něčím jiným, s něčím odlišným, než je standardně v distribuci,. Přiznám se, že ve vší té záplavě superhrdinů, jejich minulých i současných příběhů, restartů a nových začátků, je to velmi příjemné osvěžení, které zase jednou ukazuje, že komiks je možné pojmout jinak, odlišně, ale přesto velmi silným, originálním, osobitým způsobem. Nemluvě o tom, že "Mrakobití" je komiks, u kterého nechcete jen přelétávat stránky, ale musíte si jednotlivé panely užít. Nejen proto, že se jedná o komiks beze slov, ale i proto, že logika, která v prezentovaném světě platí, je taková velmi specifická a zvláštní. Je celkem snadné s v ní ztratit, ale stejně tak v ní najdete docela zajímavé myšlenky, které tak nějak určují to, jací lidé jsou a jak žijí. Ano, tohle je celkem hluboký komiks.

"Mrakobití" je komiks, u něhož vám nebude stačit jedno přečtení, protože po něm se může celkem snadno stát, že vám to tolik neřekne. Je to komiks, který vám při každém dalším přečtení dovede dát něco víc, a to jak ve chvíli, kdy se do druhého čtení pustíte hned, anebo s větším časovým odstupem. Komiksový jazyk je nesmírně bohatý a ukazuje se to právě na skutečnosti, že nepotřebuje slova. Pokud umí autor velmi dobře pracovat jen s obrazem, tak v tom případě komiks teprve ukáže svou sílu. Jimovi Woodringovi, který se u nás představil jen lehce jako scenárista v rámci série "Vetřelec", s obrazem a komiksovým vyprávěním pracovat umí. Jen se musíte smířit s tím, že jeho logika je netradiční a pochopit jeho příběhy na první pohled prostě není jednoduché. V jeho případě těch pohledů potřebujete více.

Komiks "Mrakobití" vypráví především o Prasanovi, což je taková variace na polidštěné prase, který není na první pohled vyloženě kladnou postavou. Je to prostě povaleč a flákač, válí se v bahně a bordelu, nedělá mu problém sežrat v podstatě cokoli. Je líný a jen tak si putuje krajinou, sem tam někoho otravuje, ale vlastně je spíše neškodný. Nakonec je to on, kdo nejvíce trpí, a to ve chvíli, kdy se dostane do kontaktu s Rozmarem. Ten si s ním dělá, co chce, ale především ho muší, a to velmi nepříjemnými a divnými způsoby. Svět "Mrakobití" má svou vlastní logiku, jsou zde postavy, které jsou ovládány, jiné ovládají, je zde něco jako magie, pokud se to tak může nazvat, je zde náhoda a je zde bizarnost, která postavy dostává z různé nepříjemný situací. Ale ať je to divní, jak chce, je vyprávění celkem lineární. Dokonce je celkem snadné i pochopit, co se děje. Proč se to děje? No, to už je zásadnější otázka.

Komiks Jima Woodringa není jednoduchý, je přemýšlivý, můžete si o tom, co se děje myslet svoje a neshodnete se s jinými čtenáři. A to vůbec není špatně. Navíc si můžete užívat místy velmi zajímavé vize, kdy to, co Jim Woodring dovede vymyslet a nakreslit je prostě jedinečné, na jednu stranu psychedelické, na druhou stranu vždy s jasně danými obrysy a tvarem. "Mrakobití není komiks pro každého, ale pokud si k němu najdete cestu, dokáže pořádně stimulovat váš mozek, dokáže vás donutit k zamyšlení, ale může vás i inspirovat. A přitom vám dokáže představit, postavy, které k sobě na první pohled nesedí, přitom však v rámci komiksu fungují. Svět Unifaktoru je natolik jedinečný a originální, niterný a fantazijní, že v něm prostě bude fungovat cokoli, co Jim Woodring vymyslí. Alespoň takový pocit budete mít. Můžeme doufat, že se k nám dostanou i další příběhy z tohoto podivného světa.

Komiks "Mrakobití" můžete zakoupit na stránkách Kosmas.

Žádné komentáře:

Okomentovat