2018-07-17

#1754: Punisher MAX 3: Matička Rus - 70 %


Punisher MAX 3: Matička Rus (Punisher MAX 3: Mother Russia)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako díly 13 až 18 série "Punisher" u Marvelu v edici MAX. Souborně vyšlo jako "Punisher MAX 3: Mother Russia" u Marvelu v edici MAX v roce 2005. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Garth Ennis
Kresba: Dougie Braithwaite

"Punisher MAX 2: Irská kuchyně" byla kniha, která mě zrovna moc nenadchla, ale jakmile Ennis s Punisherem vypadal mimo New York, musím uznat, že mě děj docela bavil. A právě to se stalo v knize "Punisher MAX 3: Matička Rus", kde už je asi i z názvu jasné, kam se Punisher tentokrát podívá. A ano, bude to do Ruska. Co že bude ten, kdo zabíjí hlavně mafiány, dělat v Rusku? Garth Ennis už se v New Yorku asi nudil, a tak se rozhodl, že zase jednou vrátí Frank Castla do bitevní vřavy a v podstatě do války, i když se jedná jen o utajenou misi proti Rusům. Rusové očividně něco chystají a Frank se zdá pro takovou misi jako skutečně nejvhodnější osoba. Asi se není moc čemu divit, že zaangažovat do akce Punishera napadlo samotného Nicka Furyho.

Problém se má tak - v Rusku byl vědec, který objevil sérum, které je schopné okamžitě člověka změnit v mrtvolu. Bakterie v podstatě ohlodají kosti a je konec. Je to rychlé, efektní a dalo by se to použít ve válce. Vědec vyvíjí pro Rusy, ale nelíbí se mu, co ti chtějí s jeho objevem dělat. A tak kontaktuje americkou stranu. Ta má pro vědce i jeho dceru nabídku, která se jim líbí. Dostanou je ze země a výměnou chtějí jen vzorec, jak bakterie získat. Jenže Rusové na tohle přijdou, doktora trochu nešetrně zabijí. Zdá se, že je po všem, ale doktor stačil infikovat svou dceru. To byl tedy tatínek! Jenže jí dal zároveň protilátku. Po čtyřicet osm hodin bude bakterie v těle dívky ještě dohledatelná, po dvou dnech se rozloží a z jejího těla se nedostane nic. Američané musejí chvátat, protože armáda tuhle zbraň chce.

V tu chvíli se ke slovu dostává Nick Fury, kterého armáda požádala o to, jestli by jim trochu nepomohl. Nick Fury má vybrané metody, a tak si řekne, že by byl dobrý nápad zkusit Punishera, protože ten udělá všechno pro to, aby dostal látku ven. Armáda chce mít jistotu, a tak k Frankovi přiřadí jednoho ze svých nejlepších. Výsadek v Rusku může začít a dva Američané se mají postarat o to, aby se dostali přes hlídanou jadernou základnu, dostali se k holce, kterou tam drží a nakonec ji zachránili. Jasně, že všechno není tak jednoduché. Tentokrát Garth Ennis ukazuje, v čem je jeho síla. A jsou to postavy a jejich vykreslení v kritických situacích. To se opravdu povedlo a rozhodně jsou zde momenty, které dovedou chytnout. Tady nabral Garth Ennis zase dech a povedlo se mu napsat příběh, který Punisherovi a nakonec i čtenáři sedne.

Komiks "Punisher MAX 3: Matička Rus" je prostě dobrý. Není výjimečně dobrý, ale je dobrý. Jako kdyby stačilo hodit do hry pořádné záporáky, tedy v tomhle případy klasicky stylizované Rusáky s jedním pořádně nebezpečným magorem, a ono to nějak zafunguje. A zafungovalo to. "Punisher MAX 3: Matička Rus" je návrat k tomu lepšímu, temnějšímu, humoru je zde málo, stejně tak odlehčení, vše je hodně krvavé, a to v podání Punishera prostě vypadá dobře. Tohle je Garth Ennis zase v trochu lepší formě, tolik se zde neopakuje, i když klasicky si nechává otevřené dveře, které se v tomhle případě zavřely v sedmé knize v sérii. Kniha "Punisher MAX 3: Matička Rus" ale funguje jako samostatný příběh a není potřeba znalost dalších. To, co se zde děje, má silný emotivní dopad samo o sobě.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Punisher MAX 1: Na začátku"
"Punisher MAX 2: Irská kuchyně"
"Punisher MAX 8: Vdovy"
"Punisher MAX 9: Dlouhá chladná tma"
"Punisher MAX 10: Valley Forge, Valley Forge"

Žádné komentáře:

Okomentovat