2017-05-11

#1434: Punisher MAX 9: Dlouhá chladná tma - 60 %

Punisher MAX 9: Dlouhá chladná tma (Punisher MAX 9: Long Cold Dark)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako díly 50 až 54 série "Punisher" u Marvelu v edici MAX. Souborně vyšlo jako "Punisher MAX 9: Long Cold Dark" u Marvelu v edici MAX v roce 2008. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Garth Ennis
Kresba: Howard Chaykin a Goran Parlov

Čtyři roky jsme si počkali na to, abychom si mohli přečíst nového "Punishera", což je docela dlouhá doba. Ale nakladatelství BB/art má v knize "Punisher MAX 9: Dlouhá chladná tma" jednu velkou výhodu. Není potřeba nutně znát, co bylo před touhle sbírkou, protože to zásadní, co potřebujete vědět, je zde stejně řečeno, a příběh je uzavřený, takže ani není nutné dokupovat nějaké další díly. Prostě taková příjemně brutální akční jízda od začátku do konce, i když ve skutečnosti se jedná o příběh o pomstě, který je trochu postavený na hlavu. Na hlavu v tom smyslu, že hlavní "kladná" postava není tím, kdo se chce pomstít, je tím, kdo chce přežít pomstu někoho jiného.

Ano, Punisher si za dobu svého působení - a že už je to působení pěkně dlouhé - nadělal spoustu nepřátel. I když si myslel, že všichni z těch, kdo by mohli být skutečně nebezpeční, už jsou mrtvý, objevuje se jeden, který by měl být mrtvý, ale není. A je hodně nebezpečný. Je to chodící stroj na zabíjení. Stroj, který je podobně přesný, podobně nebezpečný a podobně nezranitelný jako Punisher. Nezranitelný tedy pouze v tom smyslu, že pár kulek ho nezastaví, i s krvácejícími ranami pokračuje dál a rozdává rány jako nikdo jiný. Punisher nemá superschopnosti a nepotřebuje je. Je to prostě mlátička a střelec, který kolem sebe pokosí všechno. Anebo že by měl slabinu?

Garth Ennis - ano, i od něj jsme nějakou dobu nic nového nečetli - už je s postavou Punishera natolik sžitý, že je schopen se na něj podívat pořádně do hloubky, vydrásat z něj poslední city, které ještě má, a na základě toho vytvořit příběh, který není nijak objevný, ale přece jen v souvislosti s Punisherovou historií dává smysl. Tohle není na zabijáka vlastně málo, protože dostáváte možnost sledovat, jak i Punisher dovede dělat věci, které byste od něj nečekali. Třeba být něžný. Jde ale především o to, kdo utrží kolik ran, kdo přežije a hlavně, jakou smrtí to umírající z postav schytá. Kniha "Punisher MAX 9: Dlouhá chladná tma" není nic jiného než duel mezi dvěma postavami. Na jedné straně Punisher, na straně druhé šílenec, který udělá všechno pro to, aby Frank opravdu trpěl, hodně trpěl.

Garth Ennis využívá takovou lehkou berličku k tomu, aby vytvořil celou zápletku, ale ta berlička funguje, protože se pak rozjíždí nesmírně drsná a sprostá jízda, která vám dovede ukázat, co to je také komiks od Marvelu. Ano, tady lítá krev, trhá se maso, rozstřikuje se tkáň. Punisher je pořád v dobré formě, a i když Garth Ennis trochu vyčpěl, rozhodně mu nechybí odvaha. Na jednom jednoduchém příběhu ukázal, že je možné přijmout skutečně hodně ran, které člověk ještě přežije. A pak přijde ta poslední, kterou už nerozdýchá. Kdo s koho. Příběh o násilí, ale i o tom, co člověka pořád žene dál, i když máte pocit, že už ztratil opravdu všechno. A možná právě to je ono. Už nemá co ztratit, už prostě jede na setrvačník. Ale ne, Frank je trochu komplikovanější postava, než by se zdálo. Není vyloženě skvělý, není originální, kresba Howarda Chaykina v prvním sešitě mi vyloženě vadila, ale celkově je to prostě drsná jízda, která vás na začátku strhne a na konci vykopne, nejspíš spokojené.

Komiks "Punisher MAX 9: Dlouhá chladná tma" koupíte se slevou na stránkách BB/art.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Punisher MAX 8: Vdovy".

Žádné komentáře:

Okomentovat