2018-07-18

#1755: Gantz 20 - 60 %


Gantz 20 (ガンツ)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako kapitoly 227 až 237 v sérii "Gantz" (japonsky ガンツ, v anglické transkripci Gantsu) souborně v roce 2006 u Shueisha, Inc. České vydání má 212 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Hiroja Oku
Kresba: Hiroja Oku

A jsme u dvacátého, trochu jubilejního dílu série "Gantz", který je zásadní i z toho hlediska, že tím končí první velký příběh, který bude následovat druhý hned v čísle "Gantz 21". A je celkem pochopitelné proč, alespoň podle toho, jak se příběh vyvine a jak končí. Je vidět, že se děj vydává trochu novým směrem a je otázkou, jak se to vyvine. Už tu nejde jen o zabíjení mimozemšťanů, už tu jde i o to, aby se podařilo celému Gantzu přežít, protože po něm něco - respektive někdo - jde. A my už víme kdo, protože jsme se s nimi v předchozích dílech setkali. Dvacátý díl série "Gantz" je ale také zajímavý tím, že se jedná o poslední díl s touto modrou barvou na obálce, další díl už by měl mít obálku jinou. Takový bonus, který vás asi moc nerozhodí.

Ale zpět k ději a k samotnému komiksu. Přiznám se, že mě mrzí, že už to není tak odlehčené jako předchozí díly a že zde nejsou už skoro nahotinky. Dokonce tu nejsou ani obálky, které by byly prostě jen úchylné, nic jiného. Naprosto vymizely. Že by už Hiroju nebavilo kreslit obrovské kozy? Jako ono se všechno, čeho je trochu moc, docela ohraje, ale zrovna tohle bylo docela příjemné vytržení, i když vás příběh zrovna nebavil. Je vidět, že se na Hiroja Oku celkově na příběh soustředí více, protože už není ani pubertální, už zde celkově chybí humor, který by některé situace odlehčil. Celé je to vážné, což se mi vlastně tolik nelíbí, alespoň ne v kontrastu toho, jak série začínala a jak se rozjela. Dokonce ani to "hnn" zde tolikrát nenajdeme. Vlastně skoro vůbec!

Kei Kurona je pořád ve stavu, kdy vlastně netuší, co se s ním děje, kým opravdu je, jaká je jeho minulost. Některé vzpomínky prostě nemá a začíná to být docela problém, protože to vypadá, že někdo zjistil, že byl součástí Gantzova týmu, a to dokonce jeho velitelem. Někdo to zjistil a Keie hledají, ať už je to žurnalista, který chce pořádného sólokapra, anebo upíři, kterým jde hlavně o to, aby se dostali k samotnému Gantzu a nejspíš ho zničili. Nebo s ním udělali něco jiného, o což jim jde. Jejich úmysly jsou rozhodně destruktivní, i když se se čtenáři moc nepodělí o skutečné záměry. Hlavně že jsou to pořádně silné bestie, které v boji nedají druhý, šanci. Anebo tu šanci na přežití viditelně sníží.

"Gantz 20" je celkem slibným dílem. Slibným v tom, že by se konečně zase mohlo něco dít. Něco nového, něco, co by trochu vysvětlilo, co je tedy Gantz zač, i když mám pocit, že Hiroja Oku není zrovna vysvětlující typ a že možná ani na konci série nám nebude jasné, kde se to všechno vzalo a jaký to má smysl. Třeba se mýlím. Ani kniha "Gantz 20" nezklame po akční stránce, protože - i když až ve druhé polovině - je zde pořádný souboj, který končí masakrem. Alespoň něco. A jak říkám, třeba se zase blýská na lepší zítřky. "Gantz" už není strhující, ale aspoň se pořád velmi dobře čte. Hlavně proto, že to tempo je neustále velmi rychlé.

Komiks "Gantz 20zakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Gantz 1"
"Gantz 2"
"Gantz 3"
"Gantz 4"
"Gantz 5"
"Gantz 6"
"Gantz 7"
"Gantz 8"
"Gantz 9"
"Gantz 10"
"Gantz 11"
"Gantz 12"
"Gantz 13"
"Gantz 14"
"Gantz 15"
"Gantz 16"
"Gantz 17"
"Gantz 18"
"Gantz 19"

Žádné komentáře:

Okomentovat