2018-06-24

#1731: Candide, kniha třetí: Eldorádo - 90 %


Candide, kniha třetí: Eldorádo
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě a v limitované edici (100 kusů) v roce 2018. Vydání má 80 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč (limitovaná edice se prodávala za 999 Kč).
Komiks zakoupíte také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Karel Jerie
Kresba: Karel Jerie

Konečně jsme se dočkali a po pěti letech od vydání knihy "Candide, kniha první: Král Bulharů" vychází i poslední díl trilogie s názvem "Candide, kniha třetí: Eldorádo". Série "Candide" se nám uzavřela a Karel Jerie tak dokončil své patrně největší dílo, i když se jedná o autora velmi plodného a jeho komiksů najdete dost, i když sem tam budete muset trochu hledat v magazínech nebo různých revue. "Candide, kniha třetí: Eldorádo" je ale nepřehlédnutelný, a to nejen skutečností, že jeho formát je skutečně velký a jedná se spíše o komiks francouzského ražení. Ale nepřehlédnutelný je i příběhem, který nám Karel Jerie představuje příběhem, který je tak specifický a tak jedinečný, že něco podobného prostě jen tak číst nebudete.

Candide si toho prožil hodně, ale v podstatě mu jde jen o jediné. Chce být se svou milovanou Kunigundou, což se ale opět komplikuje. Už to na začátku knihy "Candide, kniha třetí: Eldorádo" vypadá, že by spolu mohli být šťastní, ale šílený sled událostí vede k tomu, že Kunigunda je uvězněna a Candide se zase vydává na cestu. A o tom vlastně i příběh komiksu "Candide, kniha třetí: Eldorádo" je. Jedná se o cestu, o jakýsi bizarně vizuálně šílený quest, jehož cílem je vlastně jen záchrana milované ženy. Takhle to zní skoro banálně, ale v komiksu "Candide, kniha třetí: Eldorádo" jsou takové zvraty, že se budete jen divit tomu, co všechno se na vás valí.

V jednu chvíli máte pocit, že je komiks "Candide, kniha třetí: Eldorádo" metafyzický, v následující chvíli už si říkáte, že je to parádní akční jízda, a následně už jen obdivujete neskutečnou vizuální stránku, kdy Karel Jerie mění styl, pokud je potřeba, nebojí se být rozmáchlý, stejně jako se nebojí experimentovat třeba s tím, že vynechá kresbu. A to vše v letteringu, který si stále zaslouží ocenění, protože je prostě autorský a je dobrý. I díky němu je Karel Jerie rozeznatelným autorem. Ale to je i díky své kresbě, kterou si prostě nesplete a v knize "Candide, kniha třetí: Eldorádo" jí dostáváte pořádnou dávku, už jen obálkou dovede upoutat. Navíc nechybí ani nějaké ty bonusové skici. Vizuálně se skutečně nabažíte.

Ale Karel Jerie není jen skvělý kreslíř, jedná se také o výtečného scénáristu, který si s tímto svým autorským dílem hezky pohrál. Snad na každé stránce najdete něco, co je narážkou na jiná komiksová díla, ale nejen na komiksová, na literární či filmová také. Třeba celé finále celkem snadno připomene snímek "Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu", ale nejedná se o vykradení, jedná se o vlastní přístup a posunutí příběhu knihy "Candide, kniha třetí: Eldorádo" ještě do větší a lepší parodie. Knihu "Candide, kniha třetí: Eldorádo" si prostě užijete a budete jen zírat na to, jak dobrá díla mohou v českých podmínkách vzniknout, pokud se jim dá prostor. BB/art dal Karlovi prostor - předpokládám, že spolupráce fungovala dobře - a tak můžeme jeho trilogii dostat v takové podobě, jakou si zaslouží.

Komiks "Candide, kniha třetí: Eldorádo" koupíte se slevou na stránkách BB/art.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Candide, kniha první: Král Bulharů"
"Candide, kniha druhá: Velký inkvizitor"

Žádné komentáře:

Okomentovat