2013-11-16

#378: Candide, kniha první: Král Bulharů - 85 %

Candide, kniha první: Král Bulharů
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě a v limitované edici (100 kusů) v roce 2013. Vydání má 64 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč (limitovaná edice se prodávala za 999 Kč).
Komiks zakoupíte také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Karel Jerie
Kresba: Karel Jerie

V roce 1759 napal dnes uznávaný filosof a autor, který se proslavil pod jménem Voltaire (vlastním jménem François Marie Arouet) příběh "Candide, čili Optimismus", který se stal patrně jeho nejslavnějším dílem, což je na filosofa do jisté míry paradoxní. Ale zkuste z hlavy jmenovat něco dalšího, co napsal? Ono je však poměrně logické, že se toto dílo stalo tak populárním, protože historie ukazuje, že lidé tyhle příběhy prostě milují. V hlavní roli prosťáček, který zjišťuje, že ten svět, který on nějak chápe, je vlastně celkem jiný, jen on si to neuvědomuje. Kontrast prostoty se složitostí a hnusem světa jsou dokonalostí samou. Však není náhodou, že jedním z nejoblíbenějších filmů je "Forrest Gump". "Candide" je má především svou satirickou a kritickou rovinu, která u "Gumpa" zase tak nevyniká.
Karel Jerie se rozhodl, že právě "Candide" bude jeho dalším dílem, další adaptací, kterou pro nás vytvoří. Jedná se o Jerieho první adaptaci od roku 2007, kdy vytvořil komiks "Oidipus Rex". Karel Jerie má mezi kreslíři jednu zásadní výhodu. Jeho kresbu si nespletete. Ono by se skoro chtělo říct, že by to mělo být něco naprosto základní, ale v případě mainstreamu si kresbu můžete splést poměrně snadno. Každý chce být jako Jim Lee, každý chce kreslit jako Frank Miller. Sem tam někteří kreslíři letí a všichni je rádi napodobují. V České republice, díky nepřítomnosti mainstreamu, se originální kresba hledá mnohem snáz. Další výhodou Karla Jerieho a jeho kresby - možná výhodou i omezením zároveň - je skutečnost, že jeho kresba má do jisté míry automaticky přítomné prvky karikatury. V "Candidovi" je tohle jednoznačně výhodou, protože se to ke stylu příběhu dokonale hodí.
Karel Jerie očividně uznává formát evropského komiksu, který má 48 stran, případně 62 a rozhodl se takto pojmout i svého k "Candida". Koneckonců, proč ne? Karlova tvorba na velkém formátu vypadá dobře a já jsem rád, že se BB/art této výzvy nezalekl a skutečně do komiksu šel. Dokonce ho vydal i v limitované edici. Tohle už je celkem odvaha, protože Zas tolik limitovaných edic českých autorů tu nemáme. Pokud se nepletu, jedná se teprve o druhý pokus. Prvním byla "Divočina" Mikiho Podprockého, které chyběl certifikát pravosti. "Candide" už takový má. Pravda, zas takový rozdíl to není. Jde hlavně o kvalitu příběhu a musím říct, že "Candide" ji rozhodně má.
Pořád mluvím o "Candidovi", ale "Král Bulharů" je teprve prvním dílem ze zamýšlené trilogie. Doufám, že se bude komiks dobře prodávat a dojde na všechny tři díly, protože politická satira je něco, co nám jde. Jerieho pojetí kresby rozhodně není něco, co bude sedět milovníkům mainstreamu, ale je to škoda, protože takový komiks má rozhodně větší vypovídací hodnotu než většina současné mainstreamové produkce. Pravda, velkou část odvedl již Voltaire před více než dvě stě padesáti lety. Karel Jerie ale přidal i něco svého. Tím prvním, co je na první pohled patrné, to je sci-fi intro a outro. Jsme v průzkumné lodi a ocitáme se na lékařské stanici Minden (záhy zjistíte, co to slovo znamená), kde s postavou ve skafandru prozkoumáváte prázdné prostory stanice. A právě tam astronaut najde "Candida", kterého začíná - spolu s vámi - číst.
Pak už následuje... no, klasický "Candide", to rozhodně nemohu říct, ale následuje "Candide" v Jerieho provedení. Ten základní příběh je stejný, jen je doplněn o výrazná specifika. Třeba o dinosaury a steam punk. Ve Vestfálsku na zámku barona Thunder-Ten-Troncka se seznamujeme s jeho rodinou a suitou, včetně naivního a celkem důvěřivého a jednoduchého zahradníka Candida, který velmi rychle objev teorii toho, že svět, jak je vytvořen, je nejlepší možný a takový musí tedy být, stejně tak ale Candide pochopí, že získat to, co by chtěl, není vůbec jednoduché. Miluje ženu, která mu není souzena. Nuceně se tak vydává do světa, kde se sice dobrovolně, ale spíše z důvěřivosti přidává k bulharské armádě, která se chystá na válku s Francií. Pardon! Myslel jsem Abárií.
Kromě toho, že Karel adaptuje příběh Candida, jsou zde i další díla, která se do komiksu vkrádají. Když se podíváte na hostinského v hospodě U Krále bulharského, určitě v něm uvidíte postavu z jedné z českých pohádek. Smysl pro nadsázku snadno odhalíte v tom, co hostinský říká. Narážka na Švejka se dá odhalit také poměrně snadno. Jako kdyby se Jerie trochu vydával cestou, kterou razí Petr Kopl. A proč ne, když to funguje? Koneckonců, i Dan Černý v posledním "Fanoušovi" rád využívá odkazy, i když nikoli na díla, ale na různé události a místy a také nadpřirozené jevy a potvory. V případě Karla Jerieho to funguje dokonale, protože je k tomu přidána ona kresba, která je v tomto případě skutečně perfektně padnoucí. Navíc, co si budeme povídat, v kterém jiném komiksu uvidíte propojení napoleonské války s druhou světovou, napoleonské Francie s hitlerovským Německem?
Obálka limitované edice
Kresba Karla Jerieho, která má něco ze Saudka, je doplněna naprosto skvělými barvami. Navíc spojení steam punku, dinosaurů a historického satirického románu je skutečně kombinací, za kterou by se nemusel stydět kdejaký Japonec, kdyby začal pracovat na nové manga sérii. Co ještě více překvapí, to jsou povedené akční scény. Jerie je sžíraví, stejně jako byl sžíraví i Voltaire, ale možná je ještě o něco zábavnější. A sem tam možná i jednodušší. Závěrečná strana - strana 48 hlavního komiksu, je však krásnou ukázkou toho, jak vypadá optimismus v jeho finální podobě. Následuje outro, které nás akorát nechá čekat na další díl. Snad vyjde brzy, protože tohle je jeden z dalších českých kousků, který by rozhodně měl vyjít v celé podobě. Má to smysl, má to styl, má to všechno, co to potřebuje. Kresba ani to, že se jedná o český komiks, by nemělo nikoho odradit. Kniha má totiž navíc skvělé provedení a nechybí ani Galerie postav a náčrtů.

Komiks "Candide, kniha první: Král Bulharů" koupíte se slevou na stránkách BB/art.

6 komentářů:

  1. Satyra? Ale fuj... Znovupročtení recenze by možná vyeliminovalo i podobně nesrozumitelné věty: "Kontrast prostory se složitostí a hnusem světa jsou dokonalostí samou. Však není náhodou, že jedním z nejoblíbenějších filmů je "Forrest Gump"."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha ha ha "vyeliminovalo", to je mluva našich politiků- zanalyzovat, rozdiskutovat, vykomunikovat. Před slova cizího původu se předpony nedávají, proboha. Jinak recenze je dojmologický blábol o příliš mnoha slovech, kterému ani korektury moc nepomůžou.

      Vymazat
    2. Děkuji za názor, který ani nejde brát vážně. Podobné anonymní výkřiky jsou smysluplné asi jako vaše připomínka. V současné době, kdy se cizí slova dostávají stále více do řeči i psaného jazyka, je logické, že se budou více počešťovat. Vaše neschopnost se podepsat pak jen potvrzuje smysluplnost celého vašeho názoru. Že vám vlastně stojí za to něco takového psát? S vašimi myšlenkami a názory by přece bylo logičtější, když změníte svět nějak aktivně.

      Vymazat
    3. Vážený pane Štefko,
      Vaše okamžitá reakce je trochu úsměvná. Počešťování cizích výrazů má zajisté svou logiku, ale když se začnou před slovesa cizího původu přidávat české předpony, nevznikne nové slovo, nýbrž nesmysl (to jsou příklady, které jsem uvedl v prvním postu). A to úplně stejný, jako když se někdo násilně snaží cizí výraz "počeštit" a ještě podrobit českému časování, např. briefing- brífingujeme (nebo brífujeme). Nechápu, jak smysluplnost mého názoru souvisí s neschopností se podepsat. To je Vaše typická myšlenková konstrukce, kterých jsou Vaše texty plné. Bohužel. Nejde o věk, nejde o kvalifikaci, jde o to, že neumíte psát a co hůř...Vaše mysl není tak ostrá, jak se pravděpodobně domníváte. Cítím ve Vás příliš mnoho amatérského všeumětelství a kapku grafomanie, tu nutkavou potřebu vyjadřovat se slovem k tomu, co vnímáte (filmy, komiksy), a potvrzovat tím svou vlastní existenci. Je mi jasné, že to nevydýcháte, a proto se opět nepodepíšu. Připadáte mi totiž jako typ, který obsedantně reaguje na každou zmínku o sobě, nebo o svém díle, a nestojím o to, abyste mne stíhal svými připomínkami a komentáři (byť ve virtuálním prostředí). Na Váš blog jsem narazil náhodou a slibuji, že se sem už nehodlám nikdy vracet.

      Vymazat
    4. Děkuji za váš upřímný názor. Nevím, proč bych vaši reakci neměl rozdýchat. Máte na ni právo a já jsem rád, že jste tu možnost využil. Víte, šlo mi spíše o to, že to, že já se pod svou recenzi podepíši, je ukázkou toho, že jdu s kůží na trh a jsem ochoten a vlastně i připraven tu kritiku přijmout. Samozřejmě, že se mi nelíbí. Komu by se líbila negativní kritika. Beru jí, ale mrzí mě, že je to od člověka, který se nestaví do stejné pozice jako já. Nechce uvést své jméno, ale zůstává skryt za anonymitou internetu. Máte na to právo, stejně jako máte právo můj blog již nenavštívit. Nemohu se na vás zlobit a budu vám přát, ať narazíte na jiné, kteří neprezentují jen své myšlenkové konstrukce, které jsou, jak jsem z vašeho textu pochopil, zcestné.

      Vymazat
  2. Díky za upozornění. Pokud byste měl - měla? - zájem korektury provádět, budu jenom rád.

    OdpovědětVymazat