2018-06-23

#1730: Bojový anděl Alita 2: Smrtící anděl - 75 %


Bojový anděl Alita 2: Smrtící anděl (銃夢)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Původně v tomto vydání vyšlo v roce 2013. České vydání má 450 stran a prodává se v plné ceně za 489 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Jukito Kiširo
Kresba: Jukito Kiširo

Když vám řeknu, že kniha "Bojový anděl Alita 2: Smrtící anděl" je vlastně celá o tom, že se Alita snaží najít svoje místo ve světě, že je to vlastně její osobní drama, asi mi nebudete moc věřit. A když vám řeknu, že se tak snaží učinit prostřednictvím drsného futuristického sportu, kde proti sobě závodí kyborgové, kteří mohou skončit až na šrot, asi mi nebudete věřit vůbec. Ale když knihu, která má čtyři sta padesát stránek, dočtete, najdete tam právě tohle. Intimní příběh, který je zasazen do pořádně akčních kulis, kde dochází k destrukci. Ale tenhle příběh se stačí v knize "Bojový anděl Alita 2: Smrtící anděl" uzavřít a začíná zde další, který se odehrává o dva roky později. Ano, díky svému rozsahu se toho v knize "Bojový anděl Alita 2: Smrtící anděl" stane docela dost.

Po smrti blízké osoby se Alita rozhodla, že je na čase zmizet. A tak odchází od Ida, který se ji snaží najít, protože na ni prostě nedokáže zapomenout. Pro něj byla rodinou. Jenže Alita si nic nepamatuje, Alita stále neví, kým vlastně je, a tak potřebuje svoje místo najít jinde. A tak se rozhodne pro Motorball, což je celkem jednoduchá hra. Kyborgové musí se speciálním motorovým míčem obkroužit určenou dráhu. Je jedno kolikrát obkrouží který robot, jde o to, aby míč obkroužil potřebná kola, a vítězí ten, kdo s motorballem projede cílem v posledním kole. Jaká jsou další pravidla? Těžko říct, protože to vypadá, že je povoleno všechno, kromě toho, aby se závodník vracel - musí všichni neustále postupovat kupředu, nebo případně zůstat na místě.

Jukito Kiširo do hry vrací Ida a nechává ho setkat s Alitou, ale jsou zde nové a hodně zajímavé postavy, které dostávají prostor, aby přesvědčily, že autor je skutečně schopný vypravěč. A to se myslím povedlo. Kolem šampiona Motorballu a Ality se vytvořil stěžejní příběh, který je akční, je dramatický, je i trochu psychologický, je skvěle futuristický a brutální, je celkem chytrý a neustále žene kupředu. Chcete vědět, jak to dopadne a budete to nejlepší přít oběma postavám, i když vám bude celou dobu jasné, že tohle prostě nemůže dopadnout dobře. Ne pro všechny. I když by se pak zdálo, že Jukito s dějem cukne a jen ho vrátí do starých kolejí, je vidět, že postavy a jejich osudy promyšlené a ví, jak s nimi naložit.

Takže i když to vypadá, že je zde zakončení jednoho velkého příběh a že teď to bude jiné. Ukáže se, že se postavy jen vyvíjí kupředu. Akorát minulost zůstává a oni se s ní musejí vypořádat. A tak zde máme i pokračování jednoho osudu z knihy "Bojový anděl Alita 1: Zrezivělý anděl". Osudu, který ještě hodně promluví do toho, jak se bude muset Alita prát nejen o svůj život, ale i o životy lidí, na kterých jí záleží. A vypadá to, že soupeř tentokrát bude skutečná bestie. Ale na to už je třeba si počkat do třetí knihy. Kniha "Bojový anděl Alita 2: Smrtící anděl" má spád, má dobrý rozvoj děje, má zapamatovatelné postavy, má humor, který není na úkor dobrých dramatických scén, není to komiks, který by byl zbytečně přeplácaný vědeckými termíny jako třeba "Ghost in the Shell 2: Man-Machine Interface". Vše je zde dostatečně vyvážené a "Bojový anděl Alita 2: Smrtící anděl" jednoduše baví.

Komiks "Bojový anděl Alita 2: Smrtící andělzakoupíte na stránkách obchodu Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Bojový anděl Alita 1: Zrezivělý anděl"

Žádné komentáře:

Okomentovat