2018-06-22

#1729: Doctor Strange 1: Cesta podivných - 70 %


Doctor Strange 1: Cesta podivných (Doctor Strange 1: The Way of the Weird)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Doctor Strange 1: The Way of the Weird" v roce 2016. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 329 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Jason Aaron
Kresba: Chris Bachalo, Kevin Nowlan

Doctor Strange rozhodně není ani na českém komiksovém trhu neznámou postavou, protože jen o něm samotném vyšly už celkem tři knihy. Jedná se o knihy ve sběratelských sériích: "Nejmocnější hrdinové Marvelu 26: Doctor Strange", "Ultimátní komiksový komplet 47: Doctor Strange - Přísaha" a také "Ultimátní komiksový komplet 87: Doctor Strange - Bezejmenná země, bezbřehý čas". V první a třetím případě se nejedná o nějak zásadně skvělé komiksy, ale "Ultimátní komiksový komplet 47: Doctor Strange - Přísaha" už je komiks, který mě docela zaujal. Co si ale budeme povídat, stejně většina lidí bude Doctora Strange znát díky Marvel Cinematic Universe a filmům, kde se tahle postava objevila, ať už to byl film vlastní, anebo "Avengers: Infinity War". V češtině ale vyšly i další komiksy, kde se Doctor Strange objevuje, ať už jako vedlejší postava, nebo vyloženě někdo, kdo se jen zjeví.

Nakladatelství Crew se ale rozhodilo, že tentokrát začne vydávat samostatnou sérii s tímto hrdinou a bude se jednat o sérii, kterou v roce 2015 začal psát Jason Aaron. A Jason Aaron rozhodně není neznámý autor, dokázal nás oslnit komiksovou sérií "Skalpy". Je však něco trochu jiného psát vlastní, poměrně temnou sérii, která bude mít konec, než nekonečné příběhy o superhrdinech, kteří se musí neustále točit v jednom multiversu nebo jen universu. V případě postavy Strange se ale jedná o zajímavý výběr a byl jsem o to zvědavější, jak se Aaron s takovou postavou popasoval. Musí se mu nechat, že se mu to povedlo se ctí a my tak na knihkupeckých pultech máme Doctora Strange, který je skutečně kvalitní a je zajímavý.

Příběh knihy "Doctor Strange 1: Cesta podivných" je v konečném důsledku strašně jednoduchý. Něco velkého má přijít, Strange a další cítí příznaky tohoto příchodu, bude to něco hodně velkého a hodně temného pro magický svět, ale nikdo neví, co by to mohlo být. A pak to přijde a je to skutečně velké a nebezpečné a skoro to vypadá, že by to pro magii mohlo mít fatální následky. A v tu chvíli kniha končí. Ano, v tomhle rozhodně není ke čtenáři milá, a ten si bude muset počkat minimálně na další díl, aby se dověděl, jak to dopadlo. I když se celkem jednoduše shrne, o čem kniha "Doctor Strange 1: Cesta podivných" je, rozhodně se nedá říct, že by nebyla zábavná. Doctor Strange je prezentován jako egoistický, ale zábavný čaroděj, který dokáže ve správnou chvíli hláškovat, a má k tomu i dobré parťáky, ať už Wonga nebo Zelda, nová postava, která má hned na začátku jeden takový zajímavý problém.

Kniha "Doctor Strange 1: Cesta podivných" má skvělé tempo, což je dáno jak dobrý scénářem, tak i kresbou, která vás dokáže místy naprosto naschnout. Černobíle provedení s barevnými projevy magického světa je skvělý nápad a jednotlivé panely vypadají prostě dobře. Celkově je vidět, že se kreslíři vyřádili na magických aspektech a vy máte pocit, že skutečně čtete komiks, kde jsou důležitá kouzla. A to je dobře. Navíc se u toho budete smát, stejně jako budete možná i chvílemi zhnuseni z toho, co se děje. Nejlépe je zde pak vykreslena postava Doctora Strange, kterému dal Aaron hloubku, zajímavé prvky minulosti, zajímavé prvky současnosti a udělal z něj velmi originální postavu, která zůstává věrná svému odkazu. "Doctor Strange 1: Cesta podivných" je kniha, která vás bude bavit, i když kouzla v Marvelu moc nemusíte.

Komiks "Doctor Strange 1: Cesta podivných" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat