2018-05-31

#1709: Pupíky - Krávovinky 1: Kámošky jak kráva - 70 %


Pupíky - Krávovinky 1: Kámošky jak kráva (Les vacheries des nombrils 1: Vachement copines)
Vydalo nakladatelství CooBoo v brožované vazbě v roce 2017. V tomto vydání vyšlo jako " Les vacheries des nombrils 1: Vachement copines" v roce 2017. České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Dubuc
Kresba: Delaf


Byl jsem docela zvědavý na to, jak se podařilo vytvořit další sérii, která vychází z "Pupíků", jež se staly mým oblíbeným komiksem. Když ale zjistíte, co je vlastně kniha "Pupíky - Krávovinky 1: Kámošky jak kráva" zač, možná budete trochu zklamáni. Jedná se totiž o knihu, která je vlastně jenom takovým návratem k tomu, co bylo ještě před děním, které jsme sledovali ve většině dílů série "Pupíky". Autoři série vlastně udělali jediné. Vrátili se k tomu, co zde bylo na začátku. Máme tu dvě trhlé holky, které jsou tak trochu pitomé - vlastně dost pitomé. To jsou Vicky a Jenny. A pak je zde Karin, ta je inteligentní, ale v očích dvou kamarádek mnoho krásy nepobrala. A tak si z ní utahují, urážejí ji, ale přitom jsou to pořád skvělé kamarády.

Kniha "Pupíky - Krávovinky 1: Kámošky jak kráva" se vrací k jednoduchému vzorci, kdy jednotlivé stripy jsou mnohdy skutečně jen samostatné a není zde výrazný spojující prvek, tedy dějový. Samozřejmě, že všechny příběhy spojují tři kamarády, anebo alespoň jedna z nich. Dějově je to jen sled epizodek z jejich života, které mají být vtipné, epizodek, které vás pobaví, které jsou trhlé, které jsou praštěné. A jo, pořád je to sranda, o tom žádná, ale přiznám se, že mi trochu chybí skutečnost, že série "Pupíky" v sobě měla dějovou linii, která byla neustále jednotlivými stripy posouvána. Tvůrci se ale chtěli vrátit k jednoduššímu modelu, který byl patrný u prvního sešitu "Pupíky 1: Nejseš nějaká namyšlená?".

Myslím si, že "Pupíky - Krávovinky 1: Kámošky jak kráva" mohou být pro některé čtenáře zklamáním. A co si budeme namlouvat, ani já jsem z nich nebyl tak nadšený, jako se mi to dělo u série "Pupíky" zhruba od druhého dílu. "Pupíky - Krávovinky 1: Kámošky jak kráva" jsou prostě gagy, které jsou zábavné a někdy mě až překvapilo, jak daleko tvůrci zašli, především pak v kresbě, kdy už máte pocit, že sledujete kreslenou grotesku, protože se zde hodně zveličuje, hlavně pokud se týká toho, jak si dovedou Vicky a Jenny ublížit, aniž by sami nechtěli. Tady myslím jako fakt si třeba rozmlátit hubu, protože někam spadnou. Delaf tu hodně zveličuje, ale je jasné že v dalším gagu už všechny zase budou vypadat normálně.

Skoro si říkám, že je škoda, že se Dubuc a Delaf takhle vrátili, že by možná bylo lepší, kdyby se dál věnovali příběhu tří holek a pokračovali prostě tam, kde skončili, ale možná už by to bylo moc dospělé, možná by se vytratil humor ještě víc. A tak se obrátili právě k humoru a upozadili trochu příběh. Je to škoda, ale Dubuc a Delaf mají smysl pro humor a pořád jsou zábavní. Jen už to jsou prostě jen humorné stripy s oblíbenými hrdinkami, které trochu ztrácejí to speciální, co v sobě série do té doby měla. Jsme zvědavý, co bude dál a jak se autoři posunou anebo ještě dál budou stepovat na místě. Myslím, že tak dobrá série si zaslouží zase to trochu víc, co v sobě doposud měla. Ale pobavíte se i u sešitu "Pupíky - Krávovinky 1: Kámošky jak kráva", o tom žádná.

Komiks "Pupíky - Krávovinky 1: Kámošky jak kráva" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství CooBoo.

Na Comics Blogu najdete recenze na komiksy:
"Pupíky 1: Nejseš nějaká namyšlená?"
"Pupíky 2: Nad ošklivkami zataženo"
"Pupíky 3: Pouta přátelství"
"Pupíky 4: Souboj krásek"
"Pupíky 5: Ďábelský pár"
"Pupíky 6: Léto na zabití"
"Pupíky 7: Téměř dokonalé štěstí"

Žádné komentáře:

Okomentovat