2017-07-11

#1477: Deadpool 3: Hodný, zlý a ošklivý - 85 %

Deadpool 3: Hodný, zlý a ošklivý (Deadpool: The Good, the Bad and the Ugly)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2017. Komiks původně vyšlo jako čísla 13 až 19 série "Deadpool". Souborné vydání vyšlo v roce 2014. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 369 Kč.

Scénář: Gerry Duggan a Brian Posehn
Kresba: Scott Koblish a Declan Shalvey

Nejlepší Deadpool, který u nás zatím vyšel? Ano, už to tak bude. "Deadpool 3: Hodný, zlý a ošklivý" je povedená jízda od začátku do konce, a to se přitom mění vyznění příběhu, nálada, která je jím vytvářena, a překvapivě místy i ustupuje humor. To neříkám, že je divné, jen říkám, že tohle je ukázka toho, že i Deadpool může být brán docela vážně z hlediska vyprávění a že je možné na něj použít i trochu té nostalgie a smutku. Gerry Duggan a Brian Posehn si sedli a sedl i jim i Deadpool který je v jejich podání zábavný, akční, ale i melancholický. Všechno to k němu patří. Navíc v celé knize má po ruce nějaké parťáky, ať už chtěné nebo nechtěné.

Hned na začátku nás čeká retro příběh, kde si podobně jako v knize "Deadpool 2: Lovec duší" autoři otevírají vrátka z minulosti, kdy prezentují old school příběh ze 70. let, kde Deadpool vypadá prostě úchvatně a skvěle vytvoří "tým" s Lukem Cagem a Iron Fistem, kteří zrovna nejsou z nového a nechtěného parťáka nadšení. Na celém tomhle příběhu je vidět, jak je krásně ujetý, ale svého vrcholu dosahuje až v dalším čísle, které už se odehrává v současnosti a které využívá návraty postav skutečně vtipným a parodizujícím způsobem. Navíc jsou Gerry Duggan a Brian Posehn politicky nekorektní a berou si na paškál rasovou politickou korektnost/nekorektnost, ale v následujícím příběhu zajdou ještě o něco dál a nebojí se si střílet z jedné nebezpečné země. A nebojí se ani jmenovat. Tohle se mi na Deadpoolovi líbí. Zachází dál než jiné komiksy od Marvelu.

Hlavním příběhem v knize je titulní "Hodný, zlý a ošklivý", který čítá celkem pět sešitů. Jak název napovídá, bude se jednat o týmovku a vy si můžete sami udělat představu o tom, kdo je hodný, kdo je zlý a kdo je ošklivý. Deadpool se totiž spojí s Wolverinem a Captainem Americou, aby se popral se svou vlastní minulostí. Pravda, asi není tak těžké dosadit si postavy za jednotlivé přívlastky. Deadpool má v sobě neustále agentku Prestonovou, a tak jejich konverzace dál zdobí panely. Společně zjistili, že někdo krade Deadpoolovi orgány, nejspíš už několik let, a on o tom pořádně ani neví. Je čas zjistit, kdo za tím stojí a proč vlastně. Tady se Deadpool dostává ke své minulosti a zjišťuje víc, než by chtěl. Pomoc hledá u zmiňované dvojice, ale ta se na něj nejprve vykašle.

Nakonec je ale události stejně svedou dohromady, když se musí spojit proti nepříteli, který má moc Deadpoola zdevastovat, hlavně psychicky. A to se mu docela daří. Právě tady má příběh mnohem citlivější rovinu, než jakou Deadpool normálně disponuje. Ale funguje to. Deadpool je najednou lidštějí, najednou je jeho postava ještě bližší čtenáři. Protože on dokáže trpět. Ale co je důležitější, tady si uvědomujeme, že on vlastně trpí pořád. "Deadpool 3: Hodný, zlý a ošklivý" je zábavnou knihou, ale nejen v tom, že je zde spousta vtipů, ale i v tom, jak je příběh veden. Chytne vás a pustí až na konci, kde některé věci už nebudou takové, jak jste si o hrdinovi mysleli. "Hodný, zlý a ošklivý" je pro mě nejlepší příběh s Deadpoolem, jaký jsem zatím četl.

Komiks "Deadpool 3: Hodný, zlý a ošklivý" zakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Deadpool 1: Mrtví prezidenti"
"Deadpool 2: Lovec duší"

Žádné komentáře:

Okomentovat