2017-01-03

#1342: Lucifer 11: Večerní modlitba - 75 %

Lucifer 11: Večerní modlitba (Lucifer: Evensong)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako čísla 70 až 75 série "Lucifer" a jako "Lucifer: Nirvana". Souborné vydání poprvé vyšlo v roce 2006. České vydání má 216 stran a prodává se v plné ceně za 649 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Mike Carey
Kresba: Ryan Kelly, Peter Gross, Jon J. Muth, Zander Cannon, Dean Ormston a Aaron Alexovich

Série "Lucifer" se nám na českém trhu uzavřela. Byla to dlouhá a celkem zajímavá cesta. Teď myslím i z vydavatelského hlediska, protože se zdálo, že u nás série ani celá nevyjde. Začalo s ní v roce 2007 nakladatelství Netopejr, ale ještě na začátku rok 2013 byly vydány pouze tři knihy z této zajímavé a jedinečné série, která není jen něčím, co navazuje na "Sandmana", ale je svébytnou, samostatnou sérií, kterou si díky znalosti "Sandmana" sice užijete o trochu více, ale o ten nejlepší zážitek stejně nebudete ochuzeni, protože "Lucifer" je prostě dobrý sám o sobě. Mike Carey si dal záležet, aby vystoupil z Gaimanova stínu. A podařilo se mu to. S poslední knihou se do něj ale trochu vrátil, protože podobně jako Gaiman udělal finále v knize předposlední, a tady jako kdyby se jen loučil, bilancoval, nostalgicky vzpomínal. Díky nakladatesltví Crew můžeme bilancovat také.

Mimo jiné v jedenácté knize dochází i k tomu, že se opakují některé scény, které známe právě ze série "Sandman". Ano, dokonce dojde i na krátké hostování samotného Pána snů, a to v obou jeho podobách. Co by se ale mohlo v poslední knize odehrát, když to hlavní se stalo ve sbírce "Lucifer 10: Jitřní hvězda"? Děje se toho docela dost, ale nečekejte už přímo jednolitý příběh, ale spíše jednotlivé epizody, které se týkají postav, s nimiž jste se v rámci série seznámili. Tak třeba hned v tom prvním se děj soustředí na kentaury, jako kdyby ani neměl spojitost s tím, co se v předchozím dílu stalo. Právě z komiksu "Příběhy vyprávění u ohně" máte pocit, že Carey vzdává poctu Gaimanovi a jeho příběhům v příběhu.

Ale to je jen jedna uzavřená část, kterou kniha teprve začíná. Vracíme se k dalším postavám, a to včetně samotného Lucifera, jehož cesta tak úplně neskončila. Jeho postava se poslední knihou vine jako had, ale skoro se zdá, že je to had, který přišel o svůj jed, had na poslední cestě, který už nechce uštknout, i když pořád je nebezpečný. Více se soustředíme na další. Ani ne tolik třeba na Elaine, i když i na ni samozřejmě dojde, ale hodně prostoru dostává Gaudium, který se z malé, vedlejší postavy, stal důležitější, ale hlavně zábavným. Jako kdyby to byl on, kdo přináší do série hlášky, které ostatním chybí. Jsme ale i svědky jedné dámské jízdy, a nakonec i do jisté míry dokončíme Luciferovu cestu a podíváme se na skok do Číny, kdy v nádherně nakresleném komiksu "Lucifer: Nirvána" se celá kniha uzavírá.

"Lucifer 11: Večerní modlitba" rozhodně není nejsilnější knihou série a má skutečně především status knihy, kterou je to potřeba uzavřít, abychom se mohli s postavami rozloučit a dát jim sbohem, které bude poklidnější. K tomu nejhoršímu došlo, je potřeba nastolit nový pořádek, je potřeba vyslat postavy na jejich novou cestu, která bude jiná, která se bude lišit od jejich původního směřování. Je to rozloučení se ctí. Dostává se nám kniha, která rozhodně nijak nekazí celou série. Jeví se však trochu rozháraná a z některých příběhů můžete mít i pocit, že jsou zde hlavně proto, aby se celkový počet stránek trochu natáhl. Po dočtení komiksu "Lucifer 11: Večerní modlitba" však nemáte pocit, že by něco chybělo, došli jste stavu naplnění a i ve vás trochu bobtná smutek z toho, že je tohle opravdu konec a že se s postavami loučíte. Cesta ovšem rozhodně stála za to.

Komiks "Lucifer 11: Večerní modlitba" zakoupíte s parádní slevou na stránkách nakladatelství Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Lucifer 1: Ďábel vchází do dveří"
"Lucifer 10: Jitřní hvězda"

Žádné komentáře:

Okomentovat