2014-07-17

#698: Incal - 75 %


Incal (Incal)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě a v pevné vazbě v roce 2011. Původně vycházelo na pokračování v šesti dílech v letech 1981 až 1989 v nakladatelství Les Humanoïdes Associés. České vydání má 308 stran a prodává se v plné ceně za 689 Kč (brožovaná) a 949 Kč (vázaná).

Scénář: Alejandro Jodorowsky
Kresba: Moebius

U prvního komiksu od Moebia, který jsem recenzoval – jednalo se o legendární "Arzach" – jsem tvrdil, že je komiks potřeba číst jinak než komiksy ostatní. Komiks beze slov vždy vyžaduje více pozornosti, více vnímání. "Incal" již není stejný případ, komiks je možné číst normálně, bublinu za bublinou a příběh před námi bez problémů vyvstává. Přesto to není úplně snadné a jednoduché čtení, rozhodně ne ve chvíli, kdy jste zvyklí na americké sci-fi, případně americké komiksy.

"Incal" je dalším dílem v edici "Mistrovská díla evropského komiksu", kterou vydává nakladatelství Crew. Tato edice již dokázala, že komiksy zde vycházející jsou pro dnešního čtenáře... řekněme rozporuplné. "Výprava za ptákem času", "Věčná válka" nebo "Arzach", to jsou všechno kousky, které si získají velkou část obdivovatelů, ale stejně tak velká část lidí řekne, že je prostě nezajímají. Není to superhrdinský komiks, kresba není mainstreamová, jak jsme zvyklí a obecně jsou zde rozebírána témata, která nejsou pro pochopení úplně jednoduchá.

Dnešní čtenář je krmen americkým superhrdinským komiksem, který je mnohdy poměrně jednoduchý. Nechci tvrdit, že superhrdinský komiks je obecně banalita, vůbec ne, i zde vycházela stěžejní díla (asi každý fanda nějaký dokáže jmenovat, protože tyhle komiksy vycházej i u nás), ale přesto jsou zde i komiksy, které jsou prostě jednoduché, komerční. Evropský komiks takový není, má jiné styly vyprávění, odlišné pohledy na realitu i na daný žánr. Proto není "Incal" klasickým sci-fi, ale odlišuje se.

Hlavní postavou je John Difool. Je to majitel licence soukromého detektiva třídy R. Jak se k ní dostal a jaké schopnosti má, to se vlastně nikdy pořádně nedovíme. John je smolař, který se připlete k intergalaktickým událostem, které mohou vést až ke zničení celého vesmíru, jak je znám. Incal je přístroj – útvar nebo relikvie? – který se dostane Johnovi do rukou a naprosto mu změní život. Z obyčejného podřadného detektiva se stává člověk, který výrazně ovlivňuje dění v celém vesmíru. Ne, že by z toho měl zrovna dvakrát radost. Naopak, raději by si dal něco pořádného k pití, trochu drog a skončil s nějakou pěknou homeoštětkou. Není mu přáno.
Alejandro Jodorowsky

Alejandro Jodorowsky se vyznačuje velkou představivostí. Ten člověk dokázal stvořit naprosto nový vesmír, který není podobný ničemu doposud existujícímu. I když se samozřejmě nabízí srovnání se "Star Wars", případně i "Star Trekem", je to jenom proto, že ve všech případech se jedná o propracované vesmíry, které disponují nespočetnými rasami, fantastickými tvory a nezapomenutelnými příběhy. Moebius "Incalu" dodává jedinečné kouzlo, které jen podtrhuje unikátnost komiksu. Přesto jsou zde problémy. Netýkají se ani kresby, i když jsem měl pocit, že například poslední dvě části jsou kresleny trochu rychleji, jednodušeji než panely v částech prvních. Nedivím se. Z komiksu jsem měl pocit, že se zbytečně natahuje a i Moebius z toho mohl být unavený. Jodorowsky je docela známý tím, že se snaží příběh pořád rozvíjet, rozvíjet, až najednou zjistí, že vlastně neví kudy kam. Děje se to i "Incalu", kde jsou některé prvky a dějové linie řešeny příliš jednoduše, aby tak mohly být rozvíjeny méně významné epizodky. Nic to však nemění na tom, že "Incal" je jedinečné dílo, které vám pomůže, pokud potřebujete inspiraci, pokud chcete rozvíjet svou fantazii. Nečekejte ale něco amerického, čekejte něco jiného, propracovaného, nového.

Žádné komentáře:

Okomentovat