2017-09-18

#1526: Dobrodružství Jo, Zefky a Žoko: Záhadný paprsek, 2. část - Výbuch sopky Karamako - 80 %

Dobrodružství Jo, Zefky a Žoko: Záhadný paprsek, 2. část - Výbuch sopky Karamako (Les aventures de Jo, Zette et Jocko 4: L'Éruption du Karamako)
Vydalo nakladatelství Albatros v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo v roce 1955 jako "Les aventures de Jo, Zette et Jocko 4: L'Éruption du Karamako". České vydání má 54 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.
Sešit můžete zakoupit v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Hergé
Kresba: Hergé

Série "Dobrodružství Jo, Zefky a Žoko" není zrovna sérií dlouhou, protože Hergé vytvořil celkem pět dílů, a tak by se dalo předpokládat, že i česky série vyjde celkem bez problémů. Jenže v roce 2013 se se třetím dílem vydávání zaseklo a skoro to vypadalo, že už další čísla nevyjdou. V roce 2017 ale Albatros znovu vydává Tintina, a to skutečně celou sérii, a tak se rozhodl, že dožene nějaké další resty. Platí to například i pro Egmont, který je nyní součástí Albatros Media a který vydává nové díly ze série "Thorgal". Došlo tedy i na sérii "Dobrodružství Jo, Zefky a Žoko", která u nás pokračuje čtvrtým dílem - do vydání celé série tedy zbývá už jen jeden poslední, kterého bychom se také měli v dohledné době dočkat. Dle všeho ještě v září 2017.

Série "Dobrodružství Jo, Zefky a Žoko" v roce 2013 skončila dílem "Dobrodružství Jo, Zefky a Žoko: Záhadný paprsek, 1. část - Manitoba neodpovídá" v trochu nepříjemné situaci. Nepříjemné proto, že se jednalo pouze o první polovinu delšího příběhu, který pokračuje právě v sešitu "Dobrodružství Jo, Zefky a Žoko: Záhadný paprsek, 2. část - Výbuch sopky Karamako". Konečně jsme se ale dočkali a můžeme se vrátit i k začátku příběhu a dokončit si ho novým sešitem. Pokud by vám první sešit unikl, je na začátku sešitu "Dobrodružství Jo, Zefky a Žoko: Záhadný paprsek, 2. část - Výbuch sopky Karamako" bleskové shrnutí, kdy první panel připomíná, co se stalo. Je to rychlé, žádné zbytečné vykecávání. Rozhodně se mi to líbilo víc než shrnování děje v některých starších amerických superhrdinských komiksech, kde tahle shrnutí mohou zabrat i několik stran.

Jo a Zefka jsou neustále v pořádném nebezpečí. Jde po nich ponorka, za kterou stojí šílený vědec, který ovládá záhadný paprsek, jenž je v názvu celého příběhu. Jejich útrapy rozhodně neskončily a na Hergém je vidět, že mu v případě příběhů šlo hlavně o jedno jediné - chtěl aby se čtenář, ať už dětský nebo dospělý - nenudil. A myslím, že se nudit nebude. Jo a Zefka se dostávají do nebezpečí, ať už proto, že jsou ve špatný čas na špatném místě, anebo proto, že po nich neustále někdo jde. A tak i na relativně malém časovém prostoru dokáže Hergé zvládnout postavy posouvat sem a tam po celém světě, a tak se podíváme nejen na malý ostrov nebo pod mořské dno, ale i do Ameriky, hlavně tedy do New Yorku.

Hergé vytvářel krásné, naivní příběhy, ve kterých je sice násilí, ale je podáváno tak, aby v něm děti vždy měly navrch. A proč také ne? Jeho hrdinové mají k dětem hodně blízko a s dětmi to v takových příbězích prostě musí skončit dobře. Jasně, tyhle příběhy nemusí sednout každému, ta naivita nemusí bavit každého, ale to bude platit spíše pro dospělého čtenáře. Komiks "Dobrodružství Jo, Zefky a Žoko: Záhadný paprsek, 2. část - Výbuch sopky Karamako" je starý 65 let, ale nemyslím si, že by to bylo až tak moc znát. Naopak, přežil do současné doby velmi dobře a člověk se skoro diví, že Hergé měl pořád nápady na to, jak neustále posouvat obě děti a jejich šimpanze do neustále nebezpečných situací. Možná jsem předchozím dílům křivdil a zasloužily by si vyšší hodnocení. U dílu "Dobrodružství Jo, Zefky a Žoko: Záhadný paprsek, 2. část - Výbuch sopky Karamako" jsem se velmi dobře bavil.

Žádné komentáře:

Okomentovat