2016-04-11

#1141: Hilda - 100 %

Hilda (Hilda and the Troll / Hilda and the Midnight Giant)
Vydalo nakladatelství Paseka v pevné vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako knihy "Hilda and the Troll" a "Hilda and the Midnight Giant" v roce 2013. České vydání má 80 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.

Scénář: Luke Pearson
Kresba: Luke Pearson


Už když se podíváte... anebo ještě lépe, už když si sáhnete na obálku knihy "Hilda", dojde vám, že tohle je něco, co skutečně bylo vytvořeno s láskou a ve snaze dodat čtenáři to nejlepší možné. Za prvé je to v tom, že kniha je velkého formátu, což jen dodává na pocitu, že tohle je něco, kde si chcete skutečně vychutnat kresbu. Při tom dotyku si pak všimnete, že obálka nemá klasickou fólii, což vede k tomu, že má hrubší reliéf, ale opravdu jen jemně hrubší - jednoduše, v ruce je trochu jinak cítit po hmatu. Jenže to vše je vyvedeno proto, aby vynikla sama Hilda na obálce, která je onou fólií potažená a dostává tak určitý nadpozemský dojem, dojem důležitost.

"Hilda" na vás jednoduše dovede zapůsobit prvním dojmem, a to ještě před tím, než knihu otevřete. A to je dobře. U nakladatelství Paseka je strašně moc vidět, že se snaží o to, aby dodávali čtenářům skutečně zajímavé komiksy, a to v co největší kvalitě. Vidět je to i na propagaci, kdy usilují o to, aby se o komiksech vědělo. A ony si pozornost zaslouží. Ať už se jedná o dříve vydaný "Úsměv" anebo aktuální "Hildu", případně i "Zátopka" vydaného ve spolupráci s nakladatelstvím Argo a Českým olympijským výborem, vždy jsou to komiksy, které si zaslouží pozornost a které vám přinesou zajímavý a mnohdy jedinečný zážitek. Takže Paseko, jen tak dál!

Ale k "Hildě". Jedná se o komiks, který je v první řadě určen mladším čtenářům, ale zároveň je to jeden z těch, které se neztratí ani v knihovně čtenáře dospělého. Není to ani tím, že by se zde rozebírala dospělá témata, i když i na to do jisté míry dojde, je to proto, že tohle je umělecké dílo, které dovede ocenit jak dítě pro svou krásu, tak i dospělý pro neskutečnou imaginaci. Luke Pearson je rozhodně jedním z těch autorů, kteří se mohou pyšnit tím, že mají skutečně nádhernou fantazii, ale k tomu má ještě dostatečnou zručnost, aby tuto svou fantazii přetavil ve skutečně jedinečné dílo, jež vás okouzlí a jež vám ty jednotlivé představy předvede v tom nejlepším světle a v tom nejlepším možném vydání.

Kniha "Hilda" původně vyšla jako dva sešity, kdy první se jmenuje "Hilda a troll" a druhý "Hilda a půlnoční obr". Nakladatelství Paseka se rozhodlo, že vám oba sešity přinese v jedné knize, což je jenom dobře, protože takhle toho najednou dostanete víc a je to ještě o něco větší a silnější zážitek. Naštěstí i tak se můžete dočkat nášupu, protože Luke Pearson vytvořil ještě dvě knihy s Hildou. A co že je vlastně tak skvělé na holčičce, která žije kdesi na samotě v přírodě se svou matkou? Je to svět, který na první pohled vypadá jako náš, ale přitom je obydlen zajímavými tvory, kteří vytvářejí vlastní mytologii, vlastní realitu. ale jsou vám prezentováni vyprávěním i zasazením do příběhu tak, že máte pocit, že to všechno funguje, že je to tak správně, a to i přesto, že se jedná o vybájený svět s tvory, kteří jsou smyšlení.
Luke Pearson

Knihu "Hilda" je možné jenom doporučit a je jedno, jestli máte dítě, anebo jste bezdětní. Tohle je komiks, který si užijete jak s ratolestmi, tak sami, když si tuhle krásnou, lidskou, a i když místy trochu destruktivní - však uvidíte - pohádku, užijete. Pearson vám předvádí svět, který je nádherný, ale navíc vám ho předvádí v příbězích, které jsou krásně radostné a sentimentální zároveň. Jsou to příběhy, které se vás dotknou a rozhodně vás neurazí. Netlačí na pilu, jsou odzbrojující a nápadité. "Hilda" se snadno může stát vaší oblíbenkyní. Tomuhle komiksu prostě nemám co vytknout. Některé panely vás naprosto odzbrojí a vy se na ně budete dívat dlouho, příběh vás pohladí a to všechno je navíc vydáno v parádní kvalitě. Jeden z komiksů roku.

Komiks "Hilda" vydalo nakladatelství Paseka, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Žádné komentáře:

Okomentovat