2017-10-10

#1542: Spolkla mě knihovna - 90 %


Spolkla mě knihovna
Vydalo nakladatelství Albatros v pevné vazbě v roce 2017. Vydání má 72 stran a prodává se v plné ceně za 229 Kč.

Scénář a text: Klára Smolíková
Kresba: Vojtěch Šeda


Klára Smolíková přišla s další zajímavou knihou, která je bohatě ilustrovaná a obsahuje také komiksy. Přece jen je ale třeba hned na začátek informovat, že kniha "Spolkla mě knihovna" je především knihou beletristickou, kdy komiks je obsažen celkem na osmi stránkách, ale zase se jedná o plnohodnotný komiks, který je celostránkový, obsahuje panely, které jsou řazeny do určitých sekvencí, a samozřejmě i bubliny. Ale díky tomu, že je kniha skutečně bohatě ilustrována, je kreseb uvnitř mnohem více a i ta, které nejsou vyloženě sekvenční, jsou doplněny bublinami a většinou i nějakými těmi vtípky, anebo alespoň textem, který je převzat z prozaické části. Tohle hodně ukazuje na ilustrované knihy, které někdy text přejímají a doplňují ho pod ilustraci, aby bylo jasné, k jaké konkrétní části příběhu se ilustrace vztahuje. Proč ne, ale myslím, že by ilustrace fungovaly samy o sobě i bez doprovodného textu.

Ale ono je těch forem ilustrací v knize mnohem víc a všechny slouží primárně tomu, aby byl dokreslen příběh, jež je nám podán, anebo aby byly ozvláštněny a doplněny informace, které jsou v ději prezentovány, případně jsou podávány rámečky, které nás informují o dalších důležitých skutečnostech, které jsou důležité hlavně pro pochopení některých prvků v příběh, ale i proto, abychom se lépe seznámili s tématem, které je v knize prezentováno. Kláře Smolíkové se tedy opět úspěšně podařilo pojmout nové téma, které je zábavné, ale i poučné, a to ve spojení, které prostě přináší čtenářům příjemný zážitek i poučení bez toho, aby se při čtení nudili, anebo aby byly informace podány v příliš velkém množství, které čtenáře zahltí.

Tématem knihy "Spolkla mě knihovna" je - nijak překvapivě - právě knihovna. Nejedná se jen o příběh knihovny, ale vůbec i o zaznamenávání písma a textu a jeho historii v kultuře, a to především se zaměřením na celosvětový kontext, takže skutečně procházíme historií písemnictví a knihovnictví tak, jak se postupně vyvíjelo v zemích, kde docházelo k zásadním objevům a událostem. Takže jsme svědky toho, jak Egypťané zapisují text hieroglyfy, jak objevují papyrus, jak Sumeřané využívají destičky, jak se zapisuje klínovým písmem, jak byl vynalezen papír a samozřejmě dojde i na knihtisk. Jak se Kláře podařilo všechno tohle spojit dohromady do funkčního příběhu? Na první pohled to nezní jednoduše. V Klářině podání ale příběh opět knihu zdobí.

David je mladý kluk, který si chtěl koupit novou knihu, ale maminka mu to nedovolila. Ne proto, že by nechtěla, aby se vzdělával, ale prostě proto, že David už nemá na nové knihy místo. A tak se David rozhodne, že knihovnu přeskládá, aby se to místo našlo a nové knihy se do knihovny vešly. Jenže v tu chvíli se stane nečekaná událost. Davida knihovna spolkne. Začíná to docela dramaticky, ale díky tomu, že David není rozžvýkán, ale jen vyplivnut do světa za knihovnou, může objevovat v historii a zjistit, jak se vyvíjelo písemnictví a také knihovnictví. Ale nebojte, opravdu nedostanete rozsáhlé a zahlcující informace o tom, jak je to s knihovními katalogy, apod., vždy dostanete jen tolik informací, abyste si vy nebo vše děti udělali základní představu. A přitom pořád budete od knihy "Spolkla mě knihovna" odcházet obohacení.

Komiksy, které jsou v knize obsaženy, pak slouží jako doplnění o další informace, kdy zajímavou a celkem nahuštěnou cestou získáte ještě trochu hlubší vhled do toho, co bylo v Davidově příběhu zmíněno. Klára Smolíková tentokrát nespolupracovala s Honzou Smolíkem, ale s Vojtěchem Šedou, který ukázal, že mu nedělá problém kreslit komiksy, kde je i více textu, a to způsobem, který zaručuje, že lettering budete číst přesně tak, jak by se číst měl. Možná toho komiksy chtějí říct až trochu moc, možná mohly být rozkresleny na více stránek, ale přesto se z nich nevytrácí přehlednost. A díky nim budete o písemnictví a knihovnictví vědět ještě víc. Nemluvě o tom, že se dozvíte zajímavosti, které jste asi opravdu ani netušili. Klára Smolíková a Vojtěch Šeda si sedli a jejich spolupráce zafungovala výborně.

Knihu "Spolkla mě knihovna" zakoupíte na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat