2015-09-02

#993: Na oko - 60 %

Na oko (Skin Deep)
Vydalo nakladatelství aldente v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako "Skin Deep" v této podobě poprvé v roce 2001. České vydání má 98 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.
Knihu zakoupíte také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Charles Burns
Kresba: Charles Burns

Tenhle komiks mi rozhodně nedal, co jsem očekával, i když vlastně nevím, co jsem očekával. No, podle obálky jsem měl minimálně naději, že by to mohlo být celkem hezky ujeté, což by mě mohlo bavit. Mám rád undergroundový komiks, nebo comix, chcete-li, ale při čtení komiksu "Na oko" jsem si říkal, že ono to vlastně není až tak ujeté, jen autor má celkem zajímavý styl, který je na první pohled mírně divný, ale ve skutečnosti to až taková ujeťárna není. Když se přes tohle přenesete, tak dostanete i celkem zajímavá témata, která jsou ve třech příbězích rozebírána. Témata jsou sci-fi, jsou realistická, jsou kritická a jsou v konečném důsledku podána originálně, i když budete mít pocit, že tohle je něco, co znáte.

První příběh nese název "Psí dny" je o člověku, který se stal psem. Jak k tomu mohlo dojít? Nevím, jestli to prozrazovat, protože je to celkem obšírně popsáno v komiksu, ale zkráceně řečeno je to prostě tím, že hlavní hrdina potřeboval operovat srdce, ale zašel k lékaři, který byl od prvního pohledu divný. A pak se u něj začaly projevovat psí sklony. Tohle jsou docela vtipné pasáže, které jsou dohromady zakomponovány do příběhu, jenž je vlastně o tom, jak se takovému člověku daří žít ve společnosti, která ho samozřejmě odsoudí. A i když je to zpočátku drama, nakonec si uvědomíte, že to je vlastně romantika, jen taková hodně zvláštní.

Aby bylo patrné, že mezi sebou mají jednotlivé příběhy návaznost, tak "Hoř znovu" začíná tím, že se zde objevuje právě Čokl. Má zde ale pouze kameo, protože rozhodující je přítomnost muže, který si říká Bliss Blister, což je člověk, který by se podle všeho měl spojit s bohem a předávat lidem jeho vůli. Tohle se čtenáři prezentuje prostřednictvím Blisterova života a jeho údělu, i když on se Bliss prostě jen nechal vláčet jinými lidmi. To se ale má změnit. Náboženský fanatismus je zde podán velmi intenzivně, navíc je zde ještě krásné finále, kde se odhaluje i podstata Blisterova života, což dokáže velmi silně zasáhnout.

Aby toho nebylo málo, tak kniha má ještě třetí příběh, který se jmenuje "Manželství uzavřené v pekle", což je vlastně příběh v příběhu. Žena v domácnosti chce psát to, co většinu komiksu sledujeme. Nutno říct, že ten příběh, který sledujeme, je možná nejujetější ze všech, i když ani v jeho případě se nezachází nějak extrémně daleko. Anebo už jsem vším tak moc ovlivněn, že mi ani divné věci nepřijdou divné? Ani tomuhle příběhu se však nemůže upřít pointa, s kterou už možná ani nepočítáte, ale která dá komiksu ještě další smysl.
Charles Burns

Charles Burns má zajímavou kresbu, která vás rozhodně nenechá chladnými. Jeho postavy nejsou prvoplánově krásné, ale právě v tom je jejich zajímavost. Jsou zvláštní, jsou divné. A to je dobře, protože jeho kresba je temná a dává vám tušit, že tohle nejsou radostné příběhy. Pokud je Burns humorný, je to humor, u kterého se nebudete klátit smíchy, ale budete o něm přemýšlet. Přesto se vám může stát, a to celkem snadno, že budete na příběh koukat a budete si říkat: "No a co jako?" Ale i tohle je reakce, a myslím, že v případě Burnsových příběhů celkem oprávněná. Pro někoho budou moc divné, pro jiné málo divné, pro mě je to tak středně divné, spíše málo. Ani z jednoho příběhu jsem nadšením neskákal, i když v případě "Hoř znovu" jsou zde některé obrazy skutečně démonicky krásné.

Žádné komentáře:

Okomentovat