2017-10-05

#1539: James Bond 007 1: Vargr - 70 %

James Bond 007 1: Vargr (James Bond 01: Vargr)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2017. Vyšlo původně jako "James Bond 01: Vargr" v roce 2016. České vydání má 176 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč.

Scénář: Warren Ellis
Kresba: Jason Masters

Comics Centrum docela mile překvapilo tím, že zveřejnilo informaci o tom, že se chystá vydávat komiksovou sérii s Jamesem Bondem. Agent 007 je oblíbenou postavou a já sám jsem byl velmi zvědavý, jak v komiksovém provedení funguje. Nějak jsem minul informaci, kdo je autorem scénáře tohoto komiksu, o to víc jsem pak byl překvapen a potěšen, když jsem uviděl příjmení Ellis. Warren Ellis je jedním z mých oblíbených autorů, a i když si ho představuji spíše v bizarním sci-fi, tak jsem si říkal, že by mohl k postavě James Bonda přinést něco nového, něco ze svého stylu, který z toho udělá zajímavé čtení, jemuž rozhodně nebude chybět akce. A nebudou chybět ani vychytávky.

Co se vychytávek týče, drží se Warren Ellis celkem zpátky, i když pořád dává prostor Jasonovi Mastersovi v tom smyslu, že vymýšlí, jak propašovat do děje něco, co bude trochu sci-fi, což v tomto případě jsou skutečně velmi schopné binomické končetiny. Je ale vidět, že se tvůrci chtěli hodně přiblížit filmové podobě, a to především v tom smyslu, aby se jednalo o akční, napínavý příběh, který bude v jejich provedení i drsnější, než jak jsme z plátna zvyklí. A to se daří. Hned úvodní scéna, která je prologem před samotnými titulky s tvůrci, ukazuje, že komiksu akce chybět nebude a že se s ní autoři nebudou zbytečně zdržovat.

Když se má jednat o akci, má na vás pořádně udeřit, tudíž je beze slov. Tohle není jen případ prologu, ale celého komiksu, což se mi velmi líbilo a je vidět, že Warren Ellis ví, jak akci rozfázovat, ale ještě důležitější je, že to ví i Jason Masters, který ukazuje, že i v americkém komiksu je možné mít akční scény, které mají hodně panelů, podobně jako je tomu v japonské manze. Jason má v tomhle výhodu - v jeho panelech se nikdy neztratíte a v každou chvíli víte, o co v akci jde a co postavy provádějí. V tomhle směru nemám co komiksu vytknout a musím uznat, že akce je v něm skutečně skvělá a že jsem si každou akční scénu užíval.

Co je slabší, to je příběh. Warren Ellis v něm má dobré prvky. Ať už jsou to binomické ruce, které umožňují zajímavé akční sekvence, ať už to jsou drsné scény s drogami, nebo náhodné vyvraždění gangu, je to dobré. Podobně dobrá je i snaha zachovat základní prvky Bondova universa. Setkáte se s postavami jako M a Moneypenny, nechybí ani Q. James Bond má sex appeal, jak se od něj vyžaduje, ale když se na něj podívám, nějak mi přijde, že to není ono. Myslím vizuálně. Jako kdyby to byl jen velký mariňák, nic jiného. Jako kdyby mu v tomhle ohledu něco chybělo. A něco zásadnějšího chybí i příběhu.
Jason Masters vlastní rukou

Jako kdyby Warren Ellis jel na jistotu. V ději nečeká žádné překvapení, Warren Ellis si chtěl být jistý, že tohle ukočíruje od začátku do konce v dobré kvalitě a rozhodl se, že nebude vymýšlet nic divného, co by třeba nemuselo do série vůbec sedět. A tak dostáváme fajn, přímočarý příběh, který v sobě má drogy, souboje, přestřelky a záporáka, který je lehce nudný. Z hlediska béčkového je to super, ale z hlediska mainstreamového bych přece jen čekal trochu promakanějšího záporáka, který by měl alespoň nějaké pořádné scény, kde by ukázal, jak moc velkým hajzlem je. Ale svojí úlohu plní, jen s posledními stránkami se nad příběhem tak nějak zavře voda a je konec. "James Bond 007 1: Vargr" ale ukázal, že James Bond v komiksovém provedení není špatný nápad a že by to mohlo fungovat. První díl funguje, ale je zde prostor pro zlepšení. Akce je skvělá, jen příběh by to ještě chtělo trochu vyšperkovat.

Knihu "James Bond 007 1: Vargr" zakoupíte na stránkách nakladatelství Comics Centrum se slevou.

Žádné komentáře:

Okomentovat