2016-08-09

#1232: El Borbah - 70 %

El Borbah (Skin Deep)
Vydalo nakladatelství aldente v brožované vazbě v roce 2012. Původně vyšlo jako "Skin Deep" v této podobě poprvé v roce 1999. České vydání má 106 stran a prodává se v plné ceně za 279 Kč.
Knihu zakoupíte také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Charles Burns
Kresba: Charles Burns


Po knize "Na oko", která mě až tak neohromila, jsem byl docela zvědavý na to, jestli mě Charles Burns zaujme svou druhou knihou, která vyšla pod hlavičkou aldente. Tou knihou je "El Borbah", což je sám o sobě dost divný název pro knihu, a to hlavně proto, že většina čtenářů prostě nebude tušit, o čem to asi bude. Ale ono se trochu stačí podívat na tu obálku a uvidět tam toho mexického wrestlera (to je ten týpek s maskou na obličeji), do kterého Charles Burns stylizoval své soukromé očko, pokud se tak o El Borbahovi dá mluvit. A já myslím, že dá.

Série "El Borbah" se skládá z různě dlouhých příběhů, kterých je v tomto vydání celkem pět. Každý příběh představuje jeden případ, který El Borbah musí řešit. Ty případy jsou na první pohled v duchu noir, kdy hlavní hrdina je hláškující detektiv. Ten hrdina sice není žádný švihák, je to docela prase a hned každého mlátí, ale popravdě, to mu přidává na zajímavosti. Jenže on i ten styl noir je takový zvláštní a vy dostáváte něco, co by se dalo nazvat undergroundovým sci-fi, kde rozhodně nechybí nápady a celkem ulítlé zápletky, které ale nikdy nejdou za hranice vkusu.

Například v prvním případu se řeší ztracený synek, který by měl mít něco společného s robotím hnutím. Takhle by klidně mohl vypadat díl "Futuramy", kdyby nešlo tolik o humor, ale o celkem temnou atmosféru a bizarní pointu, která ale dává smysl a která hlavně ukazuje na to, že v naší společnosti je všechno možné a že a my už nepoznáme, co je takové, jak se skutečně tváří, a co je jenom přetvářka. V komiksu toho ale čeká více: strašně dobré hamburgery, zmrazování těl a uřezávání hlav, kult ptačí kosti a také spermabanka se speciální filosofií. Jak říkám, ty ujeté nápady zde jsou a mě bavily, protože nejsou zaváděné do příběhu jen pro jejich bizarnost samotnou, ale jsou součástí děje, který je funkční a není jen nějakým psychoblábolem.

Charles Burns je vlastně jako vypravěč poměrně klasický, ale jaké nápady používá, to z něj prostě dělá zajímavého autora. Ukazuje, že každý nápad má v příběhu své místo, pokud se jej ujme schopný vypravěč, a že v podstatě nezáleží na tom, jak je ten nápad šílený. I šílený nápad bude v rámci děje fungovat, pokud se nenecháte moc unést a neuděláte z toho něco, co je jen rádoby uměním, ale už vám nejde o to, abyste čtenáři něco sdělili. A i kdyby to měl být jen příběh, tak to se pořád Charlesi Burnsovi daří, a skutečně vypráví něco, co dovede zaujmout, a přes svou bizarnost má hlavu a patu. Navíc má i dobré postavy, které vynikají i díky jeho specifické kresbě, která se vám celkem snadno může dostat pod kůži. S postavou El Borbah bych si klidně dal ještě více příběhů. Bohužel pokud jsem mohl dohledat, více příběhů Charles Burns s touto postavou nenapsal a nenakreslil.

Žádné komentáře:

Okomentovat