2017-07-25

#1487: DC komiksový komplet: Krize na nekonečnu Zemí - 35 %


DC komiksový komplet: Krize na nekonečnu Zemí (Crisis on Infinite Earths)
Vydalo Eaglemoss Collections v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 1 až 12 série "Crisis on Infinite Earths" v nakladatelství DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 790 Kč na stáncích. Předplatit je možné sérii na stránkách nakladatele.

Scénář: Marv Wolfmann
Kresba: George Pérez

Když jsem se dověděl, že má vyjít kniha "DC komiksový komplet: Krize na nekonečnu Zemí", říkal jsem si, že je to paráda, že se k nám konečně dostává trochu více té DC historie, navíc v takovém velkém a zásadním eventu, který měl na DC Universe vliv ještě mnoho následujících let. Jakmile se ale člověk o "Krizi na nekonečnu Zemí" dozví více, uvědomí si, že tohle možná není něco, co by mu tolik sedlo. Bohužel v mém případě je to přesně příběh, který mi nesednul a sednout mi nemůže. Já netvrdím, že je vyloženě špatný pro každého, ale obsahuje takové prvky, které jsem se naučil nesnášet a které se používají jen proto, že s nimi jde zaonačit všechno možné, lze vyprávět a omluvit v podstatě jakýkoli dějový zvrat.

Kniha "DC komiksový komplet: Krize na nekonečnu zemí" obsahuje takovou svatou trojici, kterou já prostě nemusím: cestování v čase, paralelní světy a návraty postav, které by měly být mrtvé. To poslední se dá ještě snést, pokud je to třeba poprvé, ale když je to poněkolikáté, už to není ani vtipné, ani zajímavé. Cestování v čase a paralelní vesmíry jsou tu už jen proto, že tvůrci chtějí, aby jejich příběhy byly pořád větší a větší. Jedna země a jeden čas už jim nestačí. A ono už není dost jen vytáhnout něco z minulosti, ne, ono už je potřeba sáhnout do minulosti, do budoucnosti, upravit je, vytáhnout z nich další postavy, prostě to nechat bobtnat jako ten příslovečný hrnek v pohádce "Hrnečku, vař!".

Tohle je můj osobní problém, ale já si prostě nemyslím, že z něčeho, co v sobě má tuhle trojici aspektů, může vzniknout dobrý příběh. A pak je zde ještě jeden problém. V textovém úvodu knihy je jasně napsáno, že Marv Wolfmann měl už od dětství sen - chtěl vzít staré hrdiny DC a dát je do příběhu s těmi novými. Nakonec k tomu dostal možnost. Rozhodl se, že to neudělá takovou cestou, kde by to mělo nějaký vyšší smysl jako třeba v komiksu "Watchmen", ale učiní tak cestou velkolepého příběhu o zničení vesmíru. Na jednu stranu se musí uznat, že buduje všechno na DC mytologii a že v rámci mytologie to funguje, na druhou stranu je zde problém, že ten event prostě nebude člověka bavit, protože podhoubí DC u nás pořád ještě chybí, a tak možná 60 % postav, někdo více, někdo méně, ani nebudeme znát. Jasně, možná jsme o nich slyšeli, ale jaký k nim máme vztah. A rodina Marvelů? To fakt není sranda?!

Když se v tom člověk začne hrabat, tak narazí na tak podivné postavy jako Tawky Tawny, což je humanoidní tygr, který je spojencem rodiny Marvelů, ale to je pro knihu "DC komiksový komplet: Krize na nekonečnu Zemí" celkem jedno. V ní jde o to, že na začátku - ne na začátku vesmíru, ale někdy po vzniku planety Oa - byla hmota a antihmota. A z nich vznikli Monitor a Antimonitor. V češtině strašná pojmenování. Jeden je síla dobra, jeden síla zla. Ve společném boji došli dlouhého spánku, aby se probudili právě někdy kolem roku 1985, což je celkem jedno, protože tu budou hrdinové z různých časových rovin, kteří budou přivoláni tím, že se Antimonitor snaží zničit všechny paralelní verze planety Země. Monitor mu v tom chce zabránit. A má plán! Situace se desetkrát změní, padouch třikrát umře, ale plán pořád funguje.
Marvel Family, to jen tak...

Nepřijde vám taky divné, že se vlastně všechno řeší rvačkami? Hrdinové někam přiběhnou, začnou do někoho bušit v naději, že jejich síla ho/ji zdolá. A pokud ne, tak nastoupí magie, ke kteří jsou ti nasvalenci skeptičtí. Ale v pohodě, když to bude fungovat, budou bušit o to víc. Pak někdo umře, na dvou panelech se to opláče, ale většina už si slzy šetří, protože nejspíš tuší, že to stejně není konečná a že se postavy nějak vrátí. On přijde nějaký další Antimonitor Monitoru Antimonitora a vrátí čas, rozdělí vesmír na další paralely, nebo nastane nějaká pořádná ptákovina, aby se všechno dostalo do starých kolejí anebo se nastartovalo znovu, na první pohled jinak, ale ve směs vlastně úplně stejně. Mimochodem, na tomhle příběhu se ukázalo, že v něm Batman a jiní městští hrdinové bez superschopností, nemají místo. Body jsou jen za George Péreze a jeho kresbu a také za skutečnost, že ta kniha u nás vůbec vyšla. Vzhledem k rozsahu, minimu přidaných materiálů, by ale cena mohla být klidně o 200 Kč nižší, alespoň ve srovnání s klasickými knihami v sérii.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první"
"DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu"
"DC komiksový komplet 4: Batman a syn"
"DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek"
"DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první"
"DC komiksový komplet 7: Batman - Dlouhý Halloween, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 8: Green Lantern - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 9: Superman - Pro zítřek, kniha první"
"DC komiksový komplet 10: Superman - Pro zítřek, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 11: JLA - Babylonská věž"
"DC komiksový komplet 12: Superman - Poslední syn Kryptonu"
"DC komiksový komplet 13: Superman/Batman - Nepřátelé státu"
"DC komiksový komplet 14: JLA - Rok jedna, kniha první"

3 komentáře:

  1. Když zmiňujete Marvel Family... původně nepatřili pod DC, vydával je jejich konkurent Fawcett Comics jako Supermanova konkurenta. Proto teď působí u DC jako jakýsi podivný implantát. Načtené je nemám, ale mám silný dojem, že v době svého vrcholu ve 40. letech byly příběhy Captaina Marvela zábavnější v porovnání s DCčkovským Supermanem, lépe kreslené a cartoonově odlehčenější (směrem ke stylu Tintina, viz mluvící tygr). V poslední době si Captaina vzal hodně dobře do parády Jeff Smith v příběhu Shazam!: The Monster Society of Evil. Počítám, že časem se něco objeví i u nás...

    OdpovědětVymazat
  2. Ten závěr je úplně mimo, protože DC není marvel. Ten příběh měl vyčistit a zrestartovat kontinuitu a přesně to také udělal, žádné kličky se nekonaly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, ale zrovna samotné "vyčištění" mi přijde jako klička. Postavy, vztahy, atd., jaky byly, tak už nefungovaly, tak to prostě promažeme... ale jen něco, něco je vlastně docela ok... nevím, mě tohle prostě nesedí

      Vymazat