2013-05-15

#65: Batman Detective Comics 1: Tváře smrti - 75 %


Batman Detective Comics 1: Tváře smrti (Batman: Detective Comics Vol. 1: Faces of Death)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě a v pevné vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako čísla 1 až 7 série "Detective Comics" v rámci restartu "The New 52" u DC Comics. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2012. České vydání se prodává v plné ceně za 399 Kč (brožovaná vazba) a 599 Kč (pevná vazba).

Scénář: Tony S. Daniel
Kresba: Tony S. Daniel a Szymon Kudranski (příběh "Ruská ruleta")

S Tonym S. Danielem (celým jménem Antonio Salvador Daniel) jsme se už seznámili, a to díky komiksu "Batman R.I.P.", který BB/artu vyšel poměrně nedávno. Nutno říct, že právě Tonyho kresba komiks výrazně pozvedla, protože scenáristicky nebyl nijak skvěle zvládnutý. Tony S. Daniel se však ujal nejen kresby restartu série "Detective Comics", ale rovnou si napsal i scénář. Díky tomu vyznívá celá kniha "Tváře smrti" mnohem konzistentněji a lépe než předchozí spolupráce s Grantem Morrisonem. Je to hlavně v tom, že i když má Tony odkazy na nějaké jiné události z Batmanova světa, nejedná se o odkazy, které by nás zásadně rušily. Příčina vychází i z toho, že sledujeme restart série a odvíjí se zde příběhy nové. Samozřejmě, nejedná se o restart úplný a máme tu Batmana přímo v akci, nedovídáme se jeho původ, ten je daný, ale příběhy jsou poměrně uzavřené a pro poměrně neznalé čtenáře uchopitelné.
Nakladatelství BBart
Kniha "Batman Detective Comics 1: Tváře smrti" obsahuje dva příběhy, i když dějově na sebe navazují - alespoň v některých rovinách. V prvním příběhu zjišťujeme, že Bruce randí s jednou reportérkou a její příběh se dál rozvíjí v příběhu druhém, kde už je zase jiná tvář smrti než v příběhu prvním. První příběh je rozprostřen do čtyř sešitů a věnuje se Jokerovi a Dollmakerovi. Joker je postavou, která dobře známá a je kreslená poměrně klasicky, ale Dollmaker je Tonyho nová postava, která zasahuje celkem výrazně do dění. Hned na začátku nově započaté série "Detective Comics" dochází k události, která čtenáře poměrně překvapila. A není se čemu divit. Ten rozesmátý obličej takhle ještě nikdy neviděli.
Nakladatelství BBart
Příběh s Jokerem a Dollmakerem není ukončený a je jasné, že se k němu série ještě vrátí. Mimochodem, pokud budete číst další batmanovské série, uvidíte provázanost. Jsou zde odkazy na to, co se v tomto komiksu stalo. Druhý příběh se pak soustředí jak na staré známé (Penguin, ale i u nás v podstatě neznámé padouchy jako Gas Man alias Mister Toxic, Hypnotic nebo Mister Combustible, kteří však již mají v Batmanově světě své místo), ale i na postavy úplně nové, kterými jsou Snakeskin a Chase. Tony S. Daniel dostal na hraní Batmanův svět a zároveň mu bylo umožněno, aby si s ním hrál. Ne přímo, jak se mu zlíbí, ale tím, že vytvořil nové postavy, mohl zase mytologie trochu rozšířit a případně i posunout dál. Pravdou je, že jeho postavy jsou zajímavé a mají potenciál.
Nakladatelství BBart
Tony S. Daniel je přesto lepším kreslířem než scénáristou. Nejen u jedné, ale hned u několika jím nakreslených stran jsem si říkal, že by se skvěle vyjímaly na stěně jako plakáty (už jen ta obálka!). Jeho stránkové panely jsou naprosto úžasné, dynamické a propracované. Naučil se skvěle Batmana kreslit a dává mu něco navíc. Jeho plášť se rozprostírá jako temnota, bohužel jeho tělo sem tam vypadá trochu robotické, respektive metalické. Když ale dojde na padouchy, je skutečným mistrem, nemluvě pak o tom, že se neštítí ani poměrně násilných panelů. Asi nemá cenu si nic namlouvat, poslední panel prvního sešitu (první kapitoly) zůstane tím nejúdernějším a snad i nejlepším, co v této knize nakreslil. Dokonale šokující záběr, který byl dobře vystavěn i scenáristicky. Pěkně si nás na předchozí straně povodil, dal nám tušit, ale nenechal nás věřit, a pak na nás rozbalil panel, který nás odrovná. Příběh bohužel zůstává moc otevřený a my musíme čekat na další knihu, zda dojdeme rozuzlení.
Původní obálka ke čtvrtému číslu
Tony S. Daniel není špatný scénárista a jeho kvality rozhodně nepodrývá to, že od třináctého dílu už na sérii "Detective Comics" nedělá. Odkroutil si rok, a to stačilo. V další knize si ho ještě budeme moct užít. Batman v jeho podání však není nutně takový, jak bychom očekávali. Nejsou to klasické detektivní příběhy, jak se komiks tituluje, ale vlastně je to akční efektní podívaná, kde je nějaké to tajemství, ale jeho odhalování není tak napínavé jako například v komiksech Jepha Loeba "Batman: Dlouhý Halloween". Tonymu trochu chybí cit pro napětí, cit pro správné načasování, cit pro zachování mystéria. Karty odhaluje poměrně brzy a my tak jen čekáme, jak to vlastně dopadne, respektive jak si je Batman podá tentokrát. Samozřejmě, že hned nezjistíme, kdo je vrah, jaké jsou jeho motivace, ale tuto skutečnost přijmeme jako danou. Očekávání z dalších dílů tak nevzbuzuje přímo touha po odhalení vraha, ale spíše touha po tom, abychom dočetli celý příběh a neměli jen jeho část.
Tenhle muž je za všechno zodpovědný - Tony S. Daniel (v jeho podání se ještě můžeme těšit na skutečně skvělé stránky a panely)
Příběh má své nedostatky, na druhou stranu jsem ale rád, že se točí jen kolem Batmana a nejsou zde žádní Robinové, Nightwingové a jim podobní. Soustředíme se pouze na Batmana a případně Jima Gordona a na jejich protivníky. Padouchů je zde dost, ale není to zase exhibice jako v případě Jima Leeho. Tony píše a kreslí rozsáhlou sérii, a tak zůstává střídmější. To je dobře. Trochu víc nahlédnout do světa Batmana nás nechává Tony s kreslířem Szymonem Kudranskym, a to v krátkém příběhu "Ruská ruleta", kde Batman sice chybí, ale otevírá se prostor pro nový příběh, kde bude hrát jednu z hlavních rolí Hugo Strange (další záporák, který není v našich luzích a hájích příliš známý) a jeho syn.
Úvodní stránka vedlejšího příběhu "Ruská ruleta"
Uvidíme, jestli se dočkáme nějakého pokračování tohoto příběhu - následuje v osmém sešitu "Detective Comics", takže v listopadu 2013, bychom se měli s Eli Strangem znovu setkat. A zatím naposledy. Kromě tohoto vedlejšího příběhu obsahuje kniha ještě závěrečnou bonusovou galerii, kde můžete vidět, jak Tony S. Daniel tvoří. Doufám, že v BB/artu půjde vše bez problémů, hlavně aby komiksáři kupovali, a že komiksy budou vycházet. "Batman Detective Comics" si to zaslouží, protože si myslím, že Tony S. Daniel a obecně celá série "Detective Comics" je pro českého čtenáře mnohem přístupnější než batmanovské komiksy Granta Morrisona.

Komiks "Batman Detective Comics 1: Tváře smrti" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou v pevné vazbě i v brožované vazbě.

4 komentáře:

  1. Tak tohle bolí. Říkal jsem si že bych si to časem pořídil abych měl šajn co se stalo Jokerovi s ksichtem a teď čtu že bych si musel koupit skoro nebo úplně všechny a některé jsou ukrutně slabé :( No díky za ušetření pár kaček :) No - ušetření. Asi dam na Dana Černého a koupím si místo toho Ligu Výjimečných v komiksu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Celkově jsem doufal, že tohle bude trochu lepší, myslím celá série.

      Vymazat
  2. Dnes jsem to přečetl (díky bohu že v comicspointu maj exluzivne na chvily verzi v pevné) a musím uznat že se provedl a že snyder na tento příběh navazoval knihou smrt rodiny..kdyby daniel tuto úrovni předvedl i v ostatních svých batsu tak by to dopadlo o mnohem líp..

    OdpovědětVymazat
  3. Mimochodem smrt rodiny je mistrovska kniha od mistrovského autora..

    OdpovědětVymazat