2017-06-27

#1467: Zlatá klasika 1: Don Rosa - 70 %


Zlatá klasika 1: Don Rosa (Hall of Fame: Don Rosa)
Vydalo nakladatelství Egmont v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo "Hall of Fame: Don Rosa" v roce 2017. České vydání má 200 stran a prodává se v plné ceně za 349 Kč.
Scénář: Don Rosa
Kresba: Don Rosa

Kdo by to byl řekl, že jedním z nejkontroverznějších komiksů, které u nás v roce 2017 vyjdou, bude kniha "Zlatá klasika 1: Don Rosa"? Tohle je přece něco, co si spousta fanoušků přála. I já jsem si nesmírně rád připomněl příběhy s postavami, na kterých jsem vyrůstal, i když já přece jen více prostřednictvím televizního seriálu. Ale právě "Zlatá klasika 1: Don Rosa" rozpoutala vášně, kdy se nejprve kolega Lenny do vydání pustil jako první recenzent. Jeho negativní kritika - z velké části zasloužená - nenechala na reakce dlouho čekat a jako první se objevila tato vskutku ubohá. Následovala i oficiální zpráva od Egmontu, kde jsou také s některými prvky nespokojeni, ale za knihou si celkem logicky stojí. Tak se pojďme podívat na to, jak to s knihou je z mého pohledu.

V první řadě je skvělé, že kniha česky skutečně vyšla. Tohle není jen něco pro děti, tohle je komiks od autora, který miluje Kačery a je schopen s nimi psát skvělé příběhy, a činil tak už na začátku své kariéry, což je právě v této knize ukázáno. Jsou zde sebrány první příběhy, které o Kačerovu napsal, a jsou výborné. Krátké jsou zábavné, mají pointu, ty delší jsou epické, vtipné, chytré, promyšlené a prostě dobré. Don Rosa je člověk na svém místě. Dostal se k milované látce a dělá ji skvělým způsobem. Příběhy, které jsou v této knize, vás budou bavit. Možná kresba není místy úchvatná, možná je na ní vidět, že se Rosa teprve vykresloval, ale požitek z příběhů to ani trochu nekazí.

Co požitek kazí, to je skutečnost, jak je to graficky upraveno pro české vydání. Velikost formátu podle mě problém není. Většina detailů je rozpoznatelná a neměl jsem problém přečíst ani většinu nápisů, i když u těch menších už to skutečně bylo na pováženou, hlavně pokud se jednalo o ty, které bylo nutné přepsat česky. Tady se ale ukázalo, že původní anglická verze, je přece jen graficky bohatší než některé nápisy, které jsou provedeny česky. Tohle je podle mě odfláknuté nejvíce, i když se Egmont ohání tím, že to bylo nařízeno Disneym, respektive jeho zástupci na evropském trhu, kteří mají zájem, aby v různých zemích vycházely stejné verze. Mimochodem i na tomhle vydání je vidět, že vychází z norské verze, což je škoda, protože myslím, že by si vydání zasloužilo, aby bylo více zaměřeno na český trh.

Je třeba škoda - pokud jsem se nepřehlédl - že není vůbec zmíněno, že minimálně dvojice komiksů už česky vyšla - jedná se o příběhy "Peníze dělají peníze" a "Výlet jako sen". Já chápu, že zde bylo jako základ jiné vydání, ale je škoda, že to není více zaměřeno na českého čtenáře. Netuším, jak moc by bylo komplikované tohle s Disneym vyjednat, ale mělo by to trochu větší logiku. Následně pak hodně mrzí obálka k příběhu "Syn slunce", která je rozpixelovaná. Přiznám se, že nechápu, jak se něco takového v knize mohlo objevit. Takže ano, chyby zde jsou, a rozhodně by se na ně mělo vydavatelství s dalšími knihami "Zlatá klasika" zaměřit. Pak jsou zde ale i velké pozitiva.

Kromě toho, že je to sama skutečnost, že kniha vyšla, tak je zde na začátku představen Don Rosa a jeho tvorba a je toho o něm řečeno skutečně hodně. A to je moc dobře. Co je ale ještě lepší, to je skutečnost, že před každým příběhem je původní slovo samotného autora, který něco málo řekne o tvorbě jednotlivých komiksů. Tohle vzpomínání je prostě paráda. Pokud vás nahlížení do kuchyně autorů zajímá, tady si ho užijete dostatečně. A pak samozřejmě následují úchvatné příběhy, kdy hned první "Syn slunce" je paráda, ale všechny jako kdyby vás připravovaly na "Poslední saně do Dawsonu", což je jedna z nejzajímavějších variací na "Občana Kana", jakou jsem kdy četl/viděl. A přitom je to "jenom" dvacet osm stránek komiksu. Je zde krásná nostalgie, dobrodružství, akce, romantika, zábava, napětí, prostě všechno, co by dobrý příběh měl mít.
Don Rosa

Co říct závěrem? "Zlatá klasika 1: Don Rosa" je skvělá kniha, respektive je to kniha, která obsahuje skvělé příběhy. Přece jen by ale člověk čekal, že to bude ještě o něco lepší. Jak Rosovy příběhy, tak čtenáři si zaslouží knihu v tom nejlepší možném provedení. Ač pravda, v tomhle provedení je cenově poměrně příjemná. Přesto má vydání sem tam chyby v letteringu, což prostě mrzí. Když je něco tak dobré, chcete to mít v co nejlepším provedení. A tady jsou ty nedostatky někdy až do očí bijící. Snad to bude poučení pro ještě trochu více péče. Je škoda vidět třeba rozpixelovanou obálku jednoho z příběhů, anebo i překlep v bublině, případně divný text na nějakém vývěsním štítu, který je v originále mnohem zajímavější. Jsou to drobnosti, ale tady ty drobnosti shazují vydání jinak naprosto parádních příběhů.

Komiks "Zlatá klasika 1: Don Rosa" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat