2017-06-30

#1470: Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers - 65 %

Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers (The Avengers)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako čísla "Avengers 1" (vol. 1) a jako čísla 0 a 19 až 22 série "Avengers" (vol. 3) v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 49 Kč na stáncích.

Scénář: Stan Lee a Kurt Busiek
Kresba: Jack Kirby a George Pérez

A přicházejí Avengers! Když vyšla kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers" říkal jsem si, že tohle je série, kterou nebudu chtít odebírat. A vydrželo mi to docela dlouho. Až ke knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch", kdy jsem si řekl, že tohle je vlastně postava, o které si chci něco přečíst a těžko budu mít jinou možnost než právě v rámci projektu "Nejmocnější hrdinové Marvelu". Takže jsem sérii začal knihou "Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch" ale chci se postupně vrátit ke všem předchozím. Jako sběratel je prostě musím mít, když už jsem jednou začal. Takže už se mi podařilo sehnat skoro všechny až na jednu, tak doufám, že se podaří i ta. Teď jsme ale u Avengers.

S knihou "Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers" dostáváte hned první příběh, který se s týmem objevil, respektive kde se tým poprvé ve složení Thor, Iron Man, Ant-Man, Wasp a Hulk zformoval. Na příběhu je vidět, že je šit trochu horkou jehlou, ale nakonec se celkem funkčně tým dá dohromady a asi není náhodou, že to celé je založeno na lži, protože příčinou spojení je Loki. Mimochodem, Hulk v cirkuse v kresbě Jacka Kirbyho je paráda, ač to dějově je trochu divné. Tohle je takové nahlédnutí do minulosti, po kterém už následuje komiks trochu novější, který má na svědomí Kurt Busiek a kresbou pak George Pérez.

I oni se v komiksu "Ultron Nespoutaný" vracejí do minulosti, ale to je pro Busieka celkem normální. V jeho případě dochází k tomu, že se budují příběhy na základě událostí minulých, které mají následky. Tohle se na Kurtovi Busiekovi musí ocenit, protože si uvědomuje, že všechno, co se děje, má nějaké následky. A tak je schopen vzít události, které jsou staré třeba i několik desetiletí, a některé jejich prvky, které ani neměly být k něčemu dalšímu použity, vzít a udělat z nich důležitou součást vlastního příběhu. V Kurtově podání pak Marvel Universe dostává ještě o něco pevnější základy. Třeba v podobě Ant-Mana a Ultrona a jejich vztahu, který dostává ještě o něco hlubší rozměr právě v příběhu "Ultron Nespoutaný".
George Pérez

Netvrdím, že mě kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers" vyloženě nadchla, ale právě pro tohle Busiekovo úsilí, které je propojeno ještě se skvělou Pérezovou kresbou, kdy vyniká nejen akce, jež rozhodně nechybí, je komiks dobrý. Jasně, je to určeno hlavně těm, kdo mají o Marvelu poměrně hluboké znalosti, ale dobrý akční příběh snesou i ti, kdo neznají všechny detaily, na které je zde odkazováno. Díky Busiekovi je ale možné se dostat blíže k některým postavám, které jste do té doby ani pořádně neznali a nevěděli, proč byste si je měli oblíbit. Sbírka "Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers" je dobrý začátek celého projektu. Tohle je tým, který mají lidi rádi. A jeho první příběh je kousnutelnější než jiné staré věci. Kniha však spíše stojí za to kvůli Busiekově a Pérezově příběhu.

Na Comics Blogu najdete:
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury"

1 komentář:

  1. pravda, není to nejlepší komiks pro nováčky jelikož se tady řeší zrození Wonder Mana, milostný trojúhelník, nováček justice, ultron a alkhema, ale i tak je to neurazí akcí

    OdpovědětVymazat